Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny15. 11. 2023 06:05

Investiční nemovitosti v zahraničí: Vždy záleží na prioritách

Nákup zahraniční nemovitosti již není jen pro bohaté. Češi se stále více stávají majiteli vil u Jaderského moře či horských chat v Alpách.  Hlavním motivem jejich investice přitom není rekreace, ale snaha ochránit své finanční prostředky před inflací. Investiční nemovitosti, jak už název napovídá, totiž slouží nejen pro vlastní využití, ale současně generují příjmy z turistického pronájmu. Investoři tak pravidelně získávají nájemné, a navíc průběžně roste cena jejich nemovitosti. Možnost využít apartmán pro vlastní dovolenou je pak velmi příjemný bonus.

Pavel Kašpar autor

Foto: Shutterstock.com Vlastní apartmán na horách? Proč ne?! Slovenský realitní trh je na vzestupu Foto: Shutterstock.com

Evropa nabízí mnoho atraktivních destinací pro investice. V tomto článku jsme se zaměřili především na Rakousko, Slovensko a oblíbené Chorvatsko. Zhodnotili jsme především jejich výhody a nevýhody pro potenciální investory.

Rakousko

V rakouských Alpách platí, že zahraniční majitelé musí ve velké většině případů své byty a apartmány pronajímat ke krátkodobému turistickému ubytování povinně. Využití apartmánu pro jejich soukromý pobyt je omezeno na několik (obvykle 4 až 6) týdnů v roce. Povinnost nabízet nemovitost k ubytování je zakotvena v územním rozhodnutí a stavebním povolení, a Rakousko si tím zajišťuje nízkou zastavěnost svých turistických a lyžařských středisek.

Velkou výhodou je fakt, že majitelé apartmánů nemají žádné starosti s provozem, údržbou, úklidem ani hledáním nájemníků, respektive ubytovaných hostů – o vše se stará provozní agentura, která majitelům vyplácí čistý výnos z pronájmu. Roční výnos z pronájmu se pohybuje mezi 3,5 až 7 % z kupní ceny. Výrazným bonusem je také stabilní růst hodnoty nemovitostí v rakouských Alpách, a to průměrně o 7 % ročně, což je důsledkem omezení soukromé výstavby.

„Pro ty, kteří chtějí mít investiční apartmán v zahraničí a neřešit starosti s provozem a pronájmem, je Rakousko ideální volbou. Je to krásná země se stabilním právním prostředím, kde investice do nemovitosti znamená mít bezpečně uložené peníze, inkasovat pravidelný příjem z pronájmu, a ještě při zimních či letních pobytech v Alpách bydlet “ve vlastním”. Ale pro ty, kteří by chtěli využívat apartmán primárně pro svoji soukromou potřebu, není model povinného pronájmu vždy ideální,“ shrnuje Tomáš Chrobák ze společnosti SUR REAL Investments, která se specializuje právě na prodej investičních apartmánů v Alpách.

Chorvatsko

V Chorvatsku, zemi s nádherným pobřežím a průzračným Jaderským mořem, turistická sezóna kvete, avšak trvá jen krátce. Investice do nemovitostí zde proto nemusí být vždy nejvýhodnější. Proo ty, kteří milují Chorvatsko, však může být i rozumnou alternativou, jak zhodnotit své úspory. Dobře vybraná nemovitost na atraktivním místě může nabídnout zajímavé zhodnocení. Ceny nemovitostí v Chorvatsku za poslední roky rostou. V roce 2022 dokonce v důsledku inflace stouply o 13,6 % (a to i po odečtení inflace, což znamená růst o 1,4 %).

„Nicméně, při hledání nemovitosti mějte na paměti právní rizika. Až 60 % chorvatských nemovitostí má problémy s dokumentací v katastru, což do procesu nákupu vnáší prvek značné nejistoty. Doporučuje se proto využít služeb ověřených realitních kanceláří,“ upozorňuje Tomáš Chrobák.  Chorvatsko láká nejen krásou, ale i investičními příležitostmi pro ty, kteří chtějí využít turistický potenciál této oblíbené destinace.

Slovensko: Stoupající trh s investičními apartmány

Slovensko je na trhu investičních apartmánů nováčkem. Přes to i zde lze nalézt první nabídky, které se inspirují rakouským modelem. Jedním z těchto zajímavých míst je turistické a lyžařské středisko Tále, nacházející se na jižní straně Nízkých Tater. Co je však klíčové, je možnost uzavřít smlouvu s agenturou, která se postará o komplexní servis. Pro investory je významné, že očekávaný roční výnos z pronájmu pro turistické účely může dosahovat mezi 4 a 8 %. Agentura si za své služby bere 35 % z celkového výnosu, což je ale cena za kvalitní servis.

Slovensko se tak může časem stát atraktivní destinací pro investory hledající stabilní příjmy a zajímavé investiční příležitosti v oblasti apartmánů. Je však stále potřeba myslet na skutečnost, že tento koncept ještě není zcela prověřen časem a je proto důležitá pečlivá rešerše.

Investování do apartmánů v zahraničí je důležité rozhodnutí, které vyžaduje stanovení osobních cílů a priorit, přípravu finančního plánu a v přímořských destinacích i analýzu a ošetření specifických právních rizik. Důkladně prozkoumejte každý trh a vždy konzultujte s odborníkem na nemovitosti nebo právníkem, abyste zajistili, že budete brát v úvahu všechny faktory při výběru nejvhodnější země pro vaší investici.

Články autora Pavel Kašpar

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...