Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny19. 2. 2024 08:47

Propouštění zaměstnanců kvůli AI nehrozí

Naopak přinese nové příležitosti

V dnešním dynamickém světě podnikání není používání umělé inteligence pouhým módním trendem, ale zásadní transformací, která formuje budoucnost. V článku se zaměříme na implementaci umělé inteligence do firemních aktivit napříč různými odvětvími a rozebereme, zda firmy již počítají s personálními úsporami v souvislosti s nasazením nových technologií.

Pavel Kašpar autor

Foto: Shutterstock.com Propouštění zaměstnanců kvůli AI nehrozí, naopak přinese nové příležitosti Foto: Shutterstock.com

V současné době je umělá inteligence běžně využívána ve firmách, a to zejména v kontextu tvorby a úpravy obsahu. „V současné době již využíváme některé AI nástroje v rámci našich marketingových aktivit. Příkladem může být tvorba reklamních textů a podkladů pro grafické výstupy,“ odpovídá Michal Hotmar, marketingový specialista nábytkářské společnosti RIM CZ, která vyrábí sedací nábytek. Nástroje založené na AI jsou schopné generovat desítky až stovky příspěvků na sociálních sítích z existujících dat. Navíc dokážou navrhnout texty reklam, titulky, grafické prvky, které jsou klíčové pro efektivní oslovování cílové skupiny.

V marketingu se umělá inteligence využívá možná více než v jiných odvětvích kvůli potřebě neustálé analýzy dat a adaptace na rychle se měnící tržní podmínky. „Ve Fairy Tailors už dnes AI běžně používáme nejen pro rešerše, generování hrubého textu nebo při postprodukci fotografií a videa, ale také v obchodním nebo náborovém procesu,” komentuje Ondřej Tyleček, generální ředitel kreativní agentury Fairy Tailors.

Seberou nám roboti práci?

Většina českých firem se chystá více pracovat s obsahem vytvořeným pomocí umělé inteligence, jelikož vidí v této oblasti velký potenciál do budoucna. Nicméně, zatím nemají v plánu provádět žádné personální úspory. „Očekáváme, že AI bude dále pomáhat s rutinními prácemi a zrychlovat vybrané procesy. Neočekáváme však, že toto bude mít personální dopady. Naopak se spíše těšíme, že se našim odborníkům rozšíří prostor pro opravdu kvalifikovanou práci, kde je stále třeba uplatňovat lidský úsudek a zkušenosti,“ sdílí svůj postoj Tomáš Vacek, partner reklamní agentury Contexto.

Připraví nás AI o práci? Na každé pracovní pozici se opakují aktivity, jako je pravidelná kontrola e-mailů neboli analýza dat. Umělá inteligence je v tomto ohledu významným nástrojem, který pomáhá automatizovat tyto opakující se činnosti a uvolňuje tak čas pro úkoly s vyšší prioritou a přidanou hodnotou. „Cestou je spíše zefektivnit aktuální procesy a produkovat tak více za stejný čas, není nutné ani žádoucí kvůli tomu propouštět zaměstnance,“ doplňuje Patrik Duda, CEO společnosti Atreon a zakladatel Naughty Harbor.

AI formuje trh práce

Obavy z dopadů technologického pokroku na trh práce jsou dlouhodobým tématem, které se objevuje v různých podobách po celou historii. „Už desítky let se objevují zprávy, že nás roboti připraví o práci. Nedávno jsem viděla krásné srovnání třech obálek německého magazínu Spiegel, z let 1964, 1978 a 2016. Všechny z nich predikovaly, že technický vývoj bude znamenat zánik pracovních míst,“ komentuje situaci Jana Večerková, ředitelka projektu Coding Bootcamp Praha, intenzivních kurzů programování. Nicméně se ukázalo, že AI a automatizace nevedou k masové nezaměstnanosti, ale vytvářejí nové pracovní příležitosti a mění povahu existujících pracovních rolí. „Podívejte se na statistiky nezaměstnanosti v posledních letech – pokud by platila úměra, že vyšší míra automatizace znamená méně pracovních míst, tak by jak v Německu, tak v Čechách měla nezaměstnanost růst, a přitom tomu bylo právě naopak,“ dodává Jana Večerková.

Navzdory významnému technologickému pokroku zůstávají určité lidské dovednosti nenahraditelné. Podle Ondřeje Tylečka je umělou inteligenci tím pádem třeba vnímat jako podpůrný nástroj, nikoli jako náhrada lidské inteligence a kreativity. „Náš obor, marketingová komunikace, propojuje umění a technologie.  Chystáme se najmout ještě více lidí, kteří AI dokáží využít ve své práci.  AI však nenahradí stratéga, copywritera ani fotografa.Ty nejlepší nápady totiž stojí na prověřených principech, ale zároveň obsahují něco jedinečného, inovativního a kreativního. Skutečně výjimečná myšlenka se prozatím může zrodit jen v lidské hlavě,“ doplňuje Ondřej Tyleček.

Články autora Pavel Kašpar

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Trendy

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...