Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny8. 1. 2024 10:52

Synergie česko-slovenských lídrů ve vyhledávání

Luigi’s Box akvíroval pražské Persoo a posiluje svou pozici na evropském trhu

Rychle rostoucí slovenská společnost Luigi’s Box zakončila minulý rok úspěchem – koupí českého konkurenta Persoo. Akvizicí v řádu milionů eur tak upevní svou pozici lídra v optimalizaci vyhledávání na českém a slovenském trhu. Luigi’s Box, který s pomocí umělé inteligence poskytuje e-shopům personalizované vyhledávání a doporučování produktů, je již čtvrtým rokem ziskový a dva roky po sobě se umístil v žebříčku Deloitte Fast 50 ve střední Evropě. Společnost si vydobyla pozici mezi předními světovými e-commerce search platformami a akvizicí Persoo, které se stane plnohodnotnou součástí Luigi’s Box, přechází do nové etapy růstu.

Václav Králíček autor

Foto: Shutterstock.com Luigi’s Box akvíroval pražské Persoo a posiluje svou pozici na evropském trhu Foto: Shutterstock.com

„Tato příležitost přišla ve správný čas evoluce Luigi’s Box. S Persoo jsme na akvizici pracovali několik měsíců. Máme podobnou firemní kulturu, produkt i pohled na e-commerce scénu a vizi ohledně budoucího vývoje. Těší nás, že se tým Persoo stane naší součástí, čímž získáme další experty v oboru, upevníme pozici v Evropě a společně budeme pracovat na nových cílech. Co se týče klientské části, změna bude probíhat na pozadí a tak, aby to bylo pro firmy maximálně bezstarostné. Jsme si jisti, že jak klienti Persoo, tak klienti Luigi’s Box tímto spojením získají ještě kvalitnější produkt než doposud,“ říká Gejza Nagy, spoluzakladatel a CEO společnosti Luigi’s Box.

Synergie ve vyhledávání

Obě společnosti pro e-shopy vyvíjejí personalizované vyhledávání a doporučování produktů, ke kterému naplno využívají možnosti umělé inteligence a strojového učení. Úspěchy a růst obou společností byly nejednou oceněny v žebříčku Deloitte Fast 50. Luigi’s Box se loni, druhý rok v řadě, umístil mezi nejrychleji rostoucími technologickými firmami ve střední Evropě, Persoo pak v Technology Fast 50 za rok 2023 v České republice. Luigi’s Box má za sebou několik let, během kterých pravidelně meziročně výrazně rostl, díky čemuž jeho inteligentní vyhledávání nyní využívá přes 3 500 e-shopů. Společně s Persoo bude své služby dodávat klientům Alza, Muziker, Košík.cz, sítím lékáren Benu a Dr. Max, dále například firmám Makro nebo Mountfield. Začlenění společnosti Persoo do struktury Luigi’s Box má za cíl přinést nové inovace a optimalizace pro e-commerce trh.

„S Luigi’s Box jsme se již několik let sledovali a vzájemně se inspirovali. V průběhu let padla myšlenka spojení sil vícekrát a v závěru loňského roku se spojení podařilo dokončit. Velkým plusem je, že díky produktovým synergiím z toho budou benefitovat i naši zákazníci. Jsem rád, že se Persoo stane součástí Luigi’s Box a v Evropě tak budeme ještě silnějším hráčem. Těším se na spojení našich sil, expertíz, zkušeností a nápadů,“ říká Pavel Pinkas, spoluzakladatel a CEO společnosti Persoo.

Právě optimalizace vyhledávání pomocí AI a strojového učení je pro e-shopy klíčová. V průměru totiž prodej přes tuto funkci představuje čtvrtinu jejich celkového obratu, v některých segmentech dokonce více než polovinu. Při jejím správném nastavení končí podle zkušeností Luigi’s Box pouhých 1 až 5 procent výsledků vyhledávání bez konverze. Naopak u většiny webů, které optimalizaci neřeší, je to v průměru 10 až 20 procent, v některých případech dokonce až 40 procent. Řešení společnosti Persoo zase firmám zvýšilo konverzní poměr z vyhledávání v průměru o 10 až 15 procent, investicemi jej již dříve podpořily fondy Presto Ventures a Lighthouse Ventures.

„Persoo jsme podpořili v roce 2019. Od té doby firma prošla mnoha změnami a vývojem, který ji posunul dopředu – jak produktově, tak i díky úspěšné započaté expanzi do zahraničí. Jsme rádi, že jsme se mohli zúčastnit tohoto růstu a věříme, že v něm budou spolu s Luigi’s Box v Evropě pokračovat,“ komentuje akvizici Roman Nováček, partner fondu Presto Ventures.

„Persoo mělo zajímavou technologii, ale až s příchodem nového ředitele Pavla Pinkase, kterého jsme přivedli, se naplno rozvinul její potenciál. Gratulujeme Pavlovi a týmu pod jeho vedením ke spojení s Luigi’s Box a přejeme plno úspěchů v budoucím společném růstu,“ komentuje Michal Zálešák, zakladatel fondu Lighthouse Ventures.

„V Neulogy Ventures jsme byli v roce 2017 jedním z prvních investorů Luigi’s Box, kdy na nás ambiciózní plány a jejich neúnavná realizace pod vedením Gejzy Nagye udělaly velký dojem. Touto první akvizicí společnost Luigi’s Box výrazně urychlila svůj růst, který byl dosud výhradně organický. Jsme připraveni společnost dále podporovat při její další expanzi,“ komentuje Christian Mandl, zakládající partner fondu Neulogy Ventures.

„Do společnosti Luigi’s Box jsme vstoupili v roce 2018. Za tu dobu dokázala společnost 70× navýšit tržby a rozšířit portfolio pravidelně platících zákazníků na stovky e-shopů. Akvizici Persoo vnímáme jako další krok k posílení pozice na trhu ve střední Evropě a příležitost pokračovat v dodávání inovativních e-commerce řešení pro stávající i nové klienty. V dalších letech očekáváme ještě rychlejší růst, zejména na trzích západní Evropy,“ komentuje Matěj Boruta, partner ve fondu Leverage.

Články autora Václav Králíček

Nejnovější články

Analýzy
Každý druhý e-mail na Seznamu je marketingové sdělení

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu...

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý...

Seznam rozděluje e-maily do tří složek: Primární, Hromadné...

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...