Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny18. 9. 2023 10:30

Milion euro na rozvoj udržitelného sportovního oblečení

Česko-německý startup WINQS přináší sportovcům udržitelné sportovní vybavení z inovativních materiálů, které umožňují plně cirkulární výrobu. Druhého investičního kola, které mladou firmu podpořilo částkou ve výši přesahující milion eur (v přepočtu zhruba 24 milionů korun), se zúčastnilo celkem šest investorů, mimo jiné také český fond N1 a TripleB neboli family office globálního lídra v oblasti obuvnictví – rodiny Baťových. Ekologicky odpovědné běžecké vybavení si brzy budou moci v tuzemských prodejnách pořídit i čeští sportovci.

Václav Králíček autor

Foto: WINQS Jan Kratochvíl a Marek Brincil Foto: WINQS

„Částka, kterou jsme v druhém investičním kole získali, nám umožňuje nadále rozvíjet naše produkty a filozofii. Vidíme, že udržitelné projekty mají v dnešní době velkou váhu a má smysl je budovat,“ říká Jan Kratochvíl, spoluzakladatel a CEO WINQS.

Startup WINQS založili v roce 2021 Jan Kratochvíl a Marek Břinčil s myšlenkou nabídnout trhu udržitelnou alternativu sportovního vybavení, především běžecké boty a funkční textil. Jejich vizí je nahradit konvenční materiály pocházející z ropy a ukázat trhu se sportovním oblečením benefity cirkulární ekonomiky. Obtížně biologicky rozložitelné materiály jako polyester či nylon nahrazuje WINQS například vlákny z mořských řas či z odpadu ze sklizně cukrové třtiny. V již druhém investičním kole podpořilo WINQS částkou přesahující milion eur celkem šest investorů, mezi nimi například český fond N1 či TripleB neboli family office Tomáše Bati.

„K projektům, které mají udržitelnost ve svém DNA, máme u nás v N1 vřelý vztah. Jsem proto rád, že se WINQS stává součástí našeho portfolia, a těším se, až uvidím, jaké produkty letos představí,“ říká Marek Moravec, CEO N1.

Společnost WINQS v minulých letech získala několik ocenění. Například cenu SAZ pro nejlepší německý sportovní startup či cenu sportovního průmyslu ISPO Award pro inovativní produkty. Startup, který dosud působil pouze na německém trhu, brzy nabídne své produkty i v českých prodejnách.

„Vizi společnosti WINQS vnímáme v kontextu současných globálních problémů jako velice důležitou. Těší nás, že její podporou můžeme navázat na rodinnou tradici a podpořit rozvoj průmyslového odvětví, které je s našimi hodnotami neodmyslitelně spojeno,“ říká Thomas Archer Baťa, dědic Tomáše Bati.

Začátkem července představila společnost WINQS novou kolekci, kterou vyvinula ve spolupráci s udržitelným výrobcem oblečení NIL Textile. Ta je vyrobena v České republice ze 100% cirkulárního materiálu NILPLA®, který při produkci spotřebovává oproti bavlně o 98 % méně vody a ve srovnání s polyesterem zanechává o 59 % nižší uhlíkovou stopu.

„Bioplasty již nejsou experimentálním materiálem, ale plnohodnotnou alternativou ke konvenčním plastům. Látky, které používáme, dokážou perfektně napodobit konvenční a bohužel problematické funkční materiály jako polyester a nylon,“ dodává Kratochvíl.

Články autora Václav Králíček

Nejnovější články

Analýzy
Každý druhý e-mail na Seznamu je marketingové sdělení

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu...

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý...

Seznam rozděluje e-maily do tří složek: Primární, Hromadné...

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...