Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny15. 2. 2024 15:02

Další umělá krize končí: ceny cukru byly v pořádku

Čeští obchodníci nevytvářejí při nabídce cukru kartel a do jeho ceny se promítají všechny běžné faktory, zejména ceny dodavatelů, jako je tomu u ostatních potravin. Konstatoval to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) po svém detailním sektorovém šetření cen cukru v českých obchodech.

Martin Pitro autor

Foto: Shutterstock.com Další umělá krize končí: ceny cukru byly v pořádku Foto: Shutterstock.com

Cena cukru v roce 2022 vzrostla napříč celou Evropou z důvodu energetické krize a vysoké energetické náročnosti výroby. Díky fungující konkurenci mezi českými obchodníky a tlaku na dodavatele ceny cukru v Česku loni klesaly jako jediné z okolních zemí. Šetření ÚOHS jednoznačně prokázalo, že bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula obviňoval obchodníky neprávem. Poučit by se s z toho měli jeho následovníci a místo záměrného poškozování dobrého jména poctivých podnikatelů se soustředit na věci, které mohou reálně snížit ceny ve prospěch občanů, místo toho, aby svou nečinnost schovávali za umělé mediální kauzy.

Zdroj: SOCR ČR Zdroj: SOCR ČR

„Je dobře, že se konečně ukazuje, jak negativní vliv na ceny potravin v Česku má chybějící konkurence mezi dodavateli. Obchody jsou často závislé na jednom či dvou velkých dodavatelích, kteří své nenahraditelnosti umí velmi dobře využít,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR s tím, že výsledky šetření by měla vláda brát jako důležitou výzvu. „Je nejvyšší čas, aby vláda konečně začala řešit problémy s chybějící konkurencí mezi dodavateli a přestala omezovat volný evropský trh. Očekáváme také, že vláda více podpoří malé a střední české farmáře, kteří dokáží lidem zajistit tolik potřebnou pestrost nabídky,“ dodal Prouza.

Zdroj: SOCR ČR

Bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula před rokem vyzval obchodní řetězce, aby vysvětlily své vysoké ceny cukru, a opakovaně je obviňoval z nemravných marží. Už v tehdejší tiskové zprávě vydané Nekulou vedeným ministerstvem zemědělství ale stálo, že vliv na cenu mělo i to, že se do prodeje dostal cukr z nové sklizně, u něhož se projevily zvýšené náklady výrobců za dražší energie a hnojiva. Zdeněk Nekula následně také podal podnět k ÚOHS a dnes prezentované výsledky detailního sektorového šetření jsou reakcí na tento podnět.

V celém loňském roce v Česku podle dat Eurostatu cena cukru klesala, zatímco v Rakousku, Německu a na Slovensku více méně stagnovala. Klesala i v Polsku, kde je ale stále mnohem vyšší, než je průměr celé EU. V Česku se ve druhé polovině loňského roku cena cukru dostala dokonce pod průměr EU.

„Jsme rádi, že sektorové šetření jasně ukázalo, že bývalý ministr zemědělství záměrně lidem lhal, když obviňoval obchody z kartelu, aby odvedl pozornost od toho, jak nezvládl řešit dopady vysokých cen energií na výrobu potravin v Česku. Je nejvyšší čas začít pracovat s daty, a ne dojmy. Vláda má v této chvíli jedinečnou příležitost, aby odstranila překážky větší konkurence mezi dodavateli potravin a volný trh přinesl další zlevňování,“ konstatoval Tomáš Prouza a doplnil: „Od bývalého ministra omluvu nečekáme, ale od toho současného očekáváme, že konečně začne pracovat na zvýšení konkurence mezi dominantními českými dodavateli, na snížení byrokracie pro české farmáře i obchodníky a přestane blokovat konkurenci ze zahraničí v rámci jednotného evropského trhu. Věříme také, že je konec s politickým zneužíváním kontrolních orgánů a se zaklekáváním, jak jsme v minulé době viděli.“

Články autora Martin Pitro

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...