Neděle 12. května 2024
ikona hodiny6. 8. 2021 14:03

Tržby rostou

Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy v červnu zvýšily reálně o 7,1 %, bez očištění o 7,2 %. Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy meziměsíčně vzrostly o 0,6 %. Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel po očištění o sezónní vlivy zvýšily v červnu reálně o 0,6 %, v tom za pohonné hmoty vzrostly o 3,7 %, za potraviny o 0,4 % a za nepotravinářské zboží o 0,1 %. Čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Tomáš Chrámecký autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy (při stejném počtu pracovních dní v červnu 2021 i 2020) zvýšily o 7,1 %, přičemž za nepotravinářské zboží vzrostly o 9,9 %, za pohonné hmoty o 6,6 % a za potraviny o 3,3 %. Bez očištění se maloobchodní tržby meziročně zvýšily o 7,2 %. Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 9,9 %, za pohonné hmoty o 6,6 % a za potraviny o 3,5 %.

Zvýšení prodeje zaznamenaly všechny hlavní sortimentní skupiny prodejen. Tržby se zvýšily specializovaným prodejnám s počítačovým a komunikačním zařízením (o 24,0 %), s kosmetickým a toaletním zbožím (o 11,4 %), s oděvy a obuví (o 10,8 %), s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím (o 7,0 %), s výrobky pro domácnost (o 6,8 %) a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 0,2 %). V nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se prodej zvýšil o 3,6 % a ve specializovaných prodejnách potravin o 2,2 %. Internetové obchody zaznamenaly meziroční růst tržeb o 14,5 %.

Cenový deflátor v maloobchodě kromě motorových vozidel ke stejnému období předchozího roku (bez vlivu DPH) činil 102,6 % a byl ovlivněn zejména vyššími cenami pohonných hmot, výrobků pro kulturu, sport a rekreaci, oděvů a obuvi, výrobků pro domácnost, farmaceutického a zdravotnického zboží a potravin. Naopak klesly ceny kosmetických a toaletních výrobků a počítačového a komunikačního zařízení.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel klesly reálně meziměsíčně o 2,1 % a meziročně očištěné o kalendářní vlivy se zvýšily o 15,7 %. Neočištěné tržby vzrostly meziročně o 15,7 %, v tom za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) se zvýšily o 17,7 % a za opravy motorových vozidel o 8,7 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici na: https://ec.europa.eu/eurostat/web/short-term-business-statistics/publications.

Za celé 2. čtvrtletí 2021 se v maloobchodě kromě motorových vozidel tržby očištěné o kalendářní vlivy reálně meziročně zvýšily o 7,2 %, bez očištění o 8,1 % (ve 2. čtvrtletí 2021 bylo ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o dva pracovní dny více). Neočištěné tržby za prodej nepotravinářského zboží vzrostly meziročně o 12,4 %, pohonných hmot o 11,3 % a potravin o 1,5 %. Za prodej a opravy motorových vozidel4) se tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně zvýšily o 37,0 %, bez očištění o 39,9 %. Neočištěné tržby za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) vzrostly meziročně o 43,5 % a za opravy motorových vozidel o 27,5 %.

Články autora Tomáš Chrámecký

Nejnovější články

Cestovní ruch
Do Prahy přijelo více než 1,5 milionu cestovatelů

V prvním kvartálu roku i díky Velikonocům, které...

Podle dat STR reportu také došlo ke zvýšení...

Analýzy
Známe nejoblíbenější zaměstnanecké benefity!

Vyplývá to z aktuálních dat portálu Platy.cz, který se...

Výše zmíněné benefity můžeme zařadit mezi ty klasické....

Popularitu tohoto benefitu potvrzuje i Milan Beutl, ředitel...

Firmy také stále více dbají na zdravé stravování....

U některých firem poskytování benefitů ovlivnily nově nastavené...

Pohled z praxe
Centrum lidských zdrojů pomáhá v Plzeňském kraji s integrací cizinců

„Podnikání v Plzeňském kraji čelí řadě výzev, které...

Tento nedostatek pracovníků firmy částečně řeší zapojením cizinců,...

Plzeňský kraj se nepotýká jen s problémy, ale...

V centru vznikají rovněž nové generace pohonů pro vozy...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
První Wienerberger fórum roku 2024 je tu!

„Wienerberger je lídrem ve stavebnictví na českém trhu,...

Těšit se můžete i na další pohledy do...

Závěr online konference bude věnován lícovému zdivu a...

Aktuality
S kontrolami firmám pomůže aktualizovaná příručka HK ČR

Kontrol ze strany státu vůči podnikatelům přibývá. Podle...

„Základní věc je, že v případě kontroly by...

„Vyrábíme na světové úrovni, ale ani nás neminuly...

Aktuality
Spolupráce na obou stranách hranice ještě zintenzivní

Dohodu podepsali představitelé Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje...

„Cílem spolupráce je čelit společným výzvám a prostřednictvím...