Čtvrtek 18. dubna 2024
ikona hodiny9. 11. 2021 11:53

Český nástroj v prestižním evropském programu Impact EdTech

Český startup z Ústí nad Labem Edhance se již od roku 2016 věnuje digitalizaci vzdělávání a pomáhá školám držet krok s rychle rostoucími technologickými možnostmi 21. století. Společnost za své edukativní programy již získala řadu ocenění. Její digitální platformu pro správu a realizaci výuky využívá přes 400 škol, 700 učitelů a téměř 10 000 žáků. Nyní slaví další velký úspěch, který společnost oznámila v tiskové zprávě. S nástrojem RE:FORM, který učitelům umožňuje vytvářet vlastní interaktivní digitální vzdělávací obsah pro jejich žáky, se zařadila jako jediný český projekt mezi vítěze výběrového řízení do inkubačního a akceleračního programu Impact EdTech. V první inkubační fázi již společnost získala grant ve výši 2,2 milionu korun.

Tadeáš Zíka autor

Foto: Edhance Foto: Edhance

Impact EdTech je prestižní program pro startupy a malé podniky, za kterým stojí Evropská komise. Jeho cíl je jednoduchý – hledat a podporovat inovativní projekty, které mají potenciál posouvat vzdělávání a využívat při tom technologie, které 21. století nabízí. Platforma Edhance obstála v konkurenci 278 přihlášených projektů ze 38 zemí světa a zařadila se mezi 17 vítězů, kteří se do programu dostali. Stala se tak teprve druhým startupem z Česka, kterému se to povedlo. Tím prvním byl v závěru minulého roku startup Vividbooks.

Program Impact EdTech nabízí hybridní model inkubace a akcelerace

Vybrané vítězné projekty v rámci programu čekají dvě fáze – inkubační a akcelerační. V inkubační fázi projekty obdrží potřebnou podporu k vyvinutí minimálního životaschopného produktu (tzv. minimum viable product, MVP). Ta zahrnuje grant od Evropské unie ve výši až zhruba 2,2 milionu korun (87 388 eur) a také vouchery na mentoring. Na konci této fáze produkt čeká testování experty v oblasti vzdělávání.

Projekty, jejichž MVP na konci první fáze prokážou nejlepší výsledky, postoupí do další fáze – akcelerační. V té dostanou další podporu, aby svůj produkt mohly uvést na evropský trh, která může zahrnovat například pilotní provoz ve školách nebo beta testování, jež umožní zhodnotit dopady a výkonnost řešení. Každý z osmi startupů také obdrží další finanční podporu ve výši až téměř 2,8 milionu korun (110 000 eur).

Digitální platforma pro vzdělávání 21. století

Startup Edhance vznikl v roce 2016, kdy začal vyvíjet digitální vzdělávací materiály a poté i platformu pro školy i žáky. Ta jim nabízí virtuální vzdělávací prostředí, které mohou využít učitelé pro správu a realizaci jak běžné, tak distanční výuky. K jejímu zkvalitnění mají k dispozici vzdělávací materiály, jako jsou interaktivní prezentace, simulátory, videa či animace pro předměty v oborech STEM – pro matematiku, fyziku, chemii a informatiku. Pro žáky je to zase místo, kam „chodí do školy“ – naleznou zde výukové materiály, vypracovávají zde úkoly a mají zde cvičení či testy.

Do inkubačního a akceleračního programu Impact EdTech se Edhance přihlásilo s novým nástrojem RE:FORM. Ten učitelům umožňuje vytvářet si pro svou výuku vlastní kvalitní výukové aktivity, které dalece přesahují možnosti tradičních nástrojů, jako je PowerPoint. Pedagogové si s pomocí RE:FORM mohou připravit interaktivní cvičení, domácí úkoly nebo testy a pro jednoduchost a rychlost využít širokou knihovnu předpřipravených šablon. Vytvořené aktivity pak mohou učitelé využít jak v platformě Edhance, tak samostatně mimo ni.

„Začali jsme naši aplikaci s výukovými programy v oborech STEM, které již využívá 120 platících škol, 404 škol včetně free verze, 725 registrovaných učitelů a téměř 10 000 registrovaných žáků. Od nich jsme získali rozsáhlou zpětnou vazbu a načerpané zkušenosti využíváme při dalším rozšiřování funkcionalit platformy. Nový nástroj RE:FORM učitelům ulehčí přípravu kvalitní výuky, která žákům poskytne nejen individualizovaný přístup, jenž reflektuje jejich schopnosti a dovednosti, ale také interaktivnější zážitek ze studia i během náročné online výuky. Tam totiž dosud stále dominují powerpointové prezentace komentované přes Zoom, což pozornost dítěte zkrátka nemá šanci udržet. Věříme, že nástroj RE:FORM stejně jako platforma Edhance umožní školství učinit další krok vpřed v poskytování kvalitního studia v masovém měřítku. A to skrze jednoduše škálovatelné digitální řešení dostupné pro všechny a odkudkoliv,“ říká Lukáš Rejchrt, spoluzakladatel a CCO Edhance.

Společnost očekává, že trh s digitálním vzděláváním se bude v následujících letech rychle měnit. „Pandemie úplně odhalila, jak zoufale potřebuje školství urychlit digitalizaci. Školy začaly individuálně implementovat digitální řešení a všichni učitelé museli začít tvořit studijní materiály v digitální formě. Jenom v zemích visegrádské čtyřky je přes 47 tisíc základních a středních škol s čtvrt milionem učitelů a více než 7 miliony žáků. Jedná se o obrovský trh, ve kterém vidíme obrovský obchodní potenciál,“ dodává Rejchrt.

Články autora Tadeáš Zíka

Nejnovější články

Trendy
Timber Praha – první udržitelná dřevostavba bytových domů v Praze

Domy komorního charakteru Timber Praha obsahují 62 jednotek...

Arcus City – v blízkosti přírody, na dosah...

Expertní pohled
Fulfillment: Revoluce v logistice

Fulfillment není jen proces doručování zboží, je to...

Majitelé e‑shopu se nemusejí starat o kapacitu skladových...

Nicméně vize značky LOG4U sahá daleko za pouhé...

Společnost Geek+ přinese špičkové mobilní roboty pro přepravu...

Trendy
Perfektní klima pro elektrické vozy

Všude tam, kde jsou kladeny vysoké požadavky na výkon,...

HVH topení přeměňuje stejnosměrný elektrický proud na teplo...

Pokud máte benzinové nebo naftové auto, je pro...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Největší logistický kongres v ČR se blíží

Logistika a doprava patří mezi nejdůležitější pracovní úkony mezi...

Všechny zmíněné faktory představují příležitost pro spojení s loajální...

Velký kongres EASTLOG, který se bude konat 30....

Analýzy
České nábytkářství oslabuje, ale ne dramaticky

„Již několik let panují v globální ekonomice jisté propady,...

„Pokles na 51,45 mld. Kč je stále velmi...

Špatná podle Tomáše Lukeše není ani spotřeba nábytku...

Suma za import nábytku v roce 2023 dosáhla 28,18...

Za vyloženě pozitivní trend AČN považuje růst podílu...

Český nábytek podle Čudky vyniká invencí i kvalitou....

Aktuality
Ocenění Nábytek roku 2024 ovládla kancelářská soustava

Vítězná kolekce je dílem designerů Aleše Bartáka, Michaela...

Ocenění Nábytek roku uděluje Asociace českých nábytkářů (AČN)...