Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny10. 11. 2021 19:49

Vzdělání: nejperspektivnější investice do budoucnosti

Mnoho lidí se zajímá o různé druhy finančních investic, zvažuje výhody a nevýhody a snaží se učinit nejlepší rozhodnutí pro svůj život. „Většina lidí přitom ignoruje fakt, že investice do vzdělávání je jednou z nejsilnějších a neméně proměnlivých věcí, které mohou pro svůj blahobyt udělat, a to i z finančního hlediska,“ míní Jana Večerková, zakladatelka kurzů programování Coding Bootcamp Praha.

Renata Faltejsková autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Když se lidé ptají, proč investovat do vzdělání, vysvětluje se to tím, že vzdělaný člověk může přijít o všechno, a přesto se bez problémů může znovu zvednout a použít znalosti, které mu k tomu pomohly. Na druhou stranu někdo, kdo vydělal peníze z pouhého štěstí, se po ztrátě už nikdy nevzpamatuje.

Vzdělání může být jednou z nejvýnosnějších investic. Investicí do něj můžete zvýšit své celoživotní příjmy o statisíce, ba dokonce miliony. Rozhodnutí o dalším vzdělávání po ukončení střední školy je však závažné a vždy je dobré prozkoumat své možnosti. Možná zjistíte, že kurz na pár měsíců vám pomůže dosáhnout kariéry, která vás baví, nebo se rozhodnete, že čtyřletý titul je cesta, kterou se chcete vydat.

Proč do vzdělání investovat?

  1. Rozvíjíte tak své dovednosti a znalosti potřebné v zaměstnání. V dnešní době velká většina pracovních pozic vyžaduje nějaký titul nebo minimálně certifikát. Člověk, který získal kvalitnější vzdělání, bude mít vždy větší šanci získat práci ve srovnání s těmi, kteří získali nižší vzdělání.
  2. Udržujete se v obraze. V dnešním rychlém světě je důležité, aby člověk udržoval své znalosti, a to v souladu s trendy nebo i předpisy a zákony stanoveny státem. Vzdělávání zvyšuje vaše know-how a může tak lehce zvýšit vaši konkurenceschopnost na trhu práce.
  3. Doba návratnosti může být rychlá. Ihned po absolvování kurzu nebo například vysoké školy se danému uchazeči o práci zvyšuje kvalifikace, která může být následně ihned využita v praxi. Čím větší kvalifikace dosáhnete, tím větší finanční ohodnocení můžete získat. Toto je rozdíl oproti klasickým investicím jako jsou akcie nebo nemovitosti, kde na výnos čeká investor většinu několik let.
  4. Poptávka je obvykle vyšší než nabídka. Dalším prvkem, který činí vzdělávání atraktivní investiční příležitostí je skutečnost, že poptávka je obvykle větší než nabídka, zejména na rozvíjejících se trzích. Takovým perspektivním trhem jsou například informační technologie. Dlouhodobě hlásí obrovský převis nabídky nad poptávkou, kdy se v ČR pohybujeme až kolem 14 tisíc volných pracovních pozic, které by bylo možné obsadit.

Investice do vzdělání není omezena věkem

Ačkoliv se může mnoho lidí domnívat, že vzdělávání je tématem hlavně mladších generací a člověk ve středním věku už se stejně nic nového nenaučí, není tomu tak. Nikdy se nepřestávejte učit – to je dobrá strategie, jak zlepšit svůj život. Skvělé na této strategii je, že se můžete učit bez ohledu na to, kolik vám je let. Nevěřte rčení Starého psa novým kouskům nenaučíš – věda říká, že to prostě není pravda.

Odborníci na psychologii a neurovědu zjistili, že náš mozek má úžasnou schopnost učit se novým věcem a získávat nové schopnosti bez ohledu na váš věk. Děje se tak díky neuroplasticitě mozku, která může být prodloužena i po skončení dětství.

Naučit se třeba programovat může člověk v každém věku, ať už je to muž nebo žena. Změna kariéry je ale s přibývajícím věkem složitější, protože je těžší po letech budování jiné kariéry začínat zase úplně od znovu,” dodává Jana Večerková.

Články autora Renata Faltejsková

Nejnovější články

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...