Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny27. 9. 2022 08:04

Energetická bezpečnost je v centru zájmu podnikatelů

Energetická bezpečnost střední Evropy se stala hlavním tématem 28. Setkání podnikatelů České, Polské a Slovenské republiky v Ostravě. Zástupci firem a různých institucí, kterých se na konferenci sešlo zhruba 150, se shodli na tom, že je potřeba postupovat v otázkách dodávek plynu, ropy i dalších významných komodit společně a využít všechny dostupné možnosti pro zajištění energetické bezpečnosti.

Jana Dronská autor

Foto: Shutterstock.com Polští, slovenští a čeští podnikatelé diskutovali v Ostravě o energetické bezpečnosti Foto: Shutterstock.com

„Rádi bychom se věnovali rozvoji regionů a našich vztahů jako v jiných ročnících, ale rozhodli jsme se letošní konferenci zaměřit na aktuální a velmi důležité téma. Energetická bezpečnost se stala prioritou pro evropské země a spolupráce ČR, Polska a Slovenska je nyní mimořádně důležitá, abychom dokázali ochránit naše domácnosti, náš průmysl, naše hodnoty,“ řekl Jiří Cienciala, předseda představenstva Česko-polské obchodní komory. Na to navázal i hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a primátor Ostravy Tomáš Macura v úvodu setkání. Připomněli, že přeshraniční obchodní spolupráce, ale i energetická bezpečnost patří mezi regionální priority.

Na konferenci se mluvilo například o důležitosti terminálu LNG ve Svinoústí, o Slezských energetických skladech v Polsku nebo o potenciálu obnovitelných zdrojů a vodíku. Zazněla mimo jiné také informace o nově zprovozněném Slovensko-polském plynovodu a možnostech využití této cesty pro posílení energetické bezpečnosti ve střední Evropě. Jedním ze závěrů konference tak byla výzva, aby země zintenzivnily jednání o dodávkách plynu z Polska do České republiky tímto propojovacím plynovodem.

Účastníci 28. Setkání podnikatelů České, Polské a Slovenské republiky za účasti zástupců ministerstev, velvyslanectví, představitelů regionů, hospodářských komor a firem z různých oborů se v pracovní části věnovali také dopravní infrastruktuře, a to jak Oderské vodní cestě, tak i železničnímu propojení mezi ČR a Polskem.

Tradiční setkání pořádala Česko-polská obchodní komora, která se zaměřuje na podporu přeshraniční spolupráce už 23 let, ve spolupráci s Generálním konzulátem Polské republiky v Ostravě a dalšími partnery z Polské, České a Slovenské republiky. Program začal jako obvykle přivítáním a konferencí na ostravském magistrátu a v odpoledních hodinách pokračoval v zahradách Generálního konzulátu PR v Ostravě, kde měli zástupci firem a regionů prostor ke kooperačním jednáním firem i k neformálním diskusím.

Česko-polská obchodní komora si klade za cíl podporovat obchodní a společenské vztahy mezi firmami a institucemi obou států a podporovat zájmy svých členů. Je organizátorem tradičních setkání firem, ale především pomáhá firmám s prezentací a propagací za hranicemi, zprostředkovává jednání mezi firmami, pomáhá zakládat firmy, vyhledávat obchodní partnery, investiční příležitosti, vhodné prostory i zaměstnance, organizuje mise a společné účasti na mezinárodních veletrzích, zajišťuje odborné konzultace, poradenský servis, překlady a tlumočení nebo analýzy a průzkumy trhu.

Články autora Jana Dronská

Nejnovější články

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Analýzy
Podpoří stavební zákon digitalizaci nebo naopak?

Dosavadní verze stavebního zákona často vedla ke zbytečně dlouhým...

A její ředitel, Michal Vacek říká, že: „Nástup...

Zástupce stavební firmy, obchodní ředitel společnosti Subterra, Jiří...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Aktuality
Kreativní Evropa přinesla českým projektům přes 5 milionů eur

Více než 3 miliony eur putovalo do audiovizuálního...

V roce 2023 získali žadatelé z oblasti audiovizuálního...

Vlajkovou lodí programu jsou Projekty evropské spolupráce. Dalšími...

Projekty podporují spolupráci napříč obory posilují evropský rozměr...

Mezioborová část programu Kreativní Evropa podporuje inovativní projekty...

V roce 2024 slaví Česká republika 20 let...

„Zlín Film Festival je příjemcem podpory programu Kreativní...

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...