Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny19. 6. 2023 10:22

V Ostravě jednali podnikatelé z Česka, Polska a Slovenska

Byznys, ale i energetika a doprava ve střední Evropě byly hlavními tématy 29. setkání podnikatelů České, Polské a Slovenské republiky v Ostravě, kterého proběhlo minulý týden ve čtvrtek a zúčastnilo se ho zhruba 150 zástupců firem a různých institucí. Účastníci se shodli na tom, že přeshraniční spolupráce má velký význam jak pro obchodní vztahy, tak pro zajištění energetické bezpečnosti a rozvoj dopravy.

Jana Dronská autor

Foto: ČPOK Ve čtvrtek 16. června proběhlo v Ostravě 29. setkání podnikatelů České, Polské a Slovenské republiky. Foto: ČPOK

„Těší mě, že zástupci firem a institucí opět přijeli do Ostravy a mají zájem osobně se potkat a diskutovat nejen o byznysu, ale také o výzvách střední Evropy. Stojíme před řadou problémů, ať už to jsou dopady války na Ukrajině nebo otázky klimatických změn a energetické bezpečnosti. Ohrožena je také budoucnost hutního průmyslu a hornictví a celkově konkurenceschopnost průmyslu. Naším úkolem je postavit se těmto problémům pokud možno čelem a společně, abychom dokázali ochránit naše domácnosti, náš průmysl, naše hodnoty,“ řekl v úvodu konference Jiří Cienciala, předseda představenstva Česko-polské obchodní komory.

Na to navázal nový hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška a primátor Ostravy Jan Dohnal. Připomněli, že podnikání a přeshraniční obchodní spolupráce, ale i energetická bezpečnost a rozvoj dopravní infrastruktury patří mezi regionální priority. „V rámci schválené Strategie rozvoje kraje na roky 2019–2027 jsme podnikání zařadili mezi tři hlavní superpriority. Do roku 2027 chceme, aby více firem v regionu patřilo mezi lídry v inovacích a stali se součástí globálního byznysu. Naplňováním strategie chceme zlepšit image tohoto regionu a zastavit odliv obyvatel z kraje,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška.

Účastníci 29. Setkání podnikatelů České, Polské a Slovenské republiky, včetně zástupců ministerstev, velvyslanectví, představitelů regionů, hospodářských komor a firem z různých oborů se v pracovní části věnovali současnosti a budoucnosti energetiky, potenciálu obnovitelných zdrojů, LNG, vodíku a stranou nezůstalo ani uhlí. Mluvilo se také o potravinové soběstačnosti a rozvoji dopravní infrastruktury, zejména o Oderské vodní cestě a železničním propojení mezi ČR a Polskem. Zástupce Ministerstva průmyslu ČR informoval a aktualizovaném Národním plánu obnovy 2021-2026 a dotačních možnostech.

Tradiční setkání pořádala Česko-polská obchodní komora, která se zaměřuje na podporu přeshraniční spolupráce už 24 let, ve spolupráci s Generálním konzulátem Polské republiky v Ostravě a dalšími partnery z Polské, České a Slovenské republiky. Program začal jako obvykle konferencí na ostravském magistrátu a v odpoledních hodinách pokračoval v zahradách Generálního konzulátu PR v Ostravě, kde měli zástupci firem a regionů prostor ke kooperačním jednáním firem i k neformálním diskusím.

O Česko-polské obchodní komoře

Česko-polská obchodní komora podporuje obchodní a společenské vztahy mezi firmami a institucemi obou států a podporuje zájmy svých členů. Je organizátorem tradičních setkání firem, ale především pomáhá firmám s prezentací a propagací za hranicemi, zprostředkovává jednání mezi firmami, pomáhá zakládat firmy, vyhledávat obchodní partnery, investiční příležitosti, vhodné prostory i zaměstnance, organizuje mise a společné účasti na mezinárodních veletrzích, zajišťuje odborné konzultace, poradenský servis, překlady a tlumočení nebo analýzy a průzkumy trhu.

Články autora Jana Dronská

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...