Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny2. 2. 2023 14:29

Inflace překvapila, ale na jásot je brzy

Poslední statistické souhrny v Evropě příjemně překvapily – inflace zpomalila více, než se čekalo. Je to dáno snížením cen energií. Ale na jásot je brzy, jádrová inflace zůstává stále poměrně vysoká.

Jiří Polanský autor

analytik České spořitelny

Foto: Shutterstock.com Inflace překvapila, ale na jásot je brzy Foto: Shutterstock.com

Podle očekávání zvýšil včera americký FED úrokové sazby, a to o 25 bodů. Ještě nedávno čekal trh spíše 50 bodové zvýšení, nicméně nepříznivá americká data (především PMI hluboko pod 50 body) vedla ke změně očekávání směrem k mírnějšímu růstu sazeb. Horní hranice pásma je tak nyní 4,75 %.

Zdroj: ČS Zdroj: ČS

Mírné zvýšení sazeb se čeká i pro příští zasedání, kdy by hlavní sazba FEDu mohla dosáhnout 5 % a tím by byl aktuální cyklus zpřísňování měnové politiky ukončen. Poté by mohl FED nechat sazby po nějakou dobu beze změny (čeká se zhruba 6-9 měsíců) a pak by mohlo docházet k postupnému snižování sazeb.

Rizika zůstávají zvýšená. Výrazně záviset bude na datech, kdy například po případném dalším zhoršení makro vývoje už by FED na příštím zasedání nemusel na sazby sáhnout, či by je mohl začít snižovat dříve. Nicméně, příští zasedání je již v březnu, a do té doby pravděpodobně k zásadnějšímu zhoršení na trhu práce nedojde. Proto i nadále čekáme vrchol na 5 %.

 EMU: Inflace překvapila směrem dolů

Včera vydal Eurostat předběžný odhad vývoje inflace v eurozóně za leden. Oproti prosincovým 9,2 % se čekalo jen velmi mírné zpomalení, a to v řádu 1-2 desetin procentního bodu. Nakonec data překvapila výrazněji směrem dolů, když inflace dosáhla „jen“ 8,5 %. V meziměsíčním vyjádření cenová hladina dokonce mírně poklesla, a to o 0,4 %.

Zdroj: ČS Zdroj: ČS

V tuto chvíli ale ještě neznáme německá data, kdy německý statistický úřad z technických důvodů pozdržel vydání lednových dat.

Důvodem za příznivým překvapením v datech je vývoj cen energií, které v meziměsíčním vyjádření klesly o téměř procento. Navíc v meziročním srovnání působil i vliv základny (v loňském roce v lednu ceny začínaly zrychlovat.

Naopak jádrová inflace, která by měla více zachycovat poptávkové tlaky, zůstala relativně vysoká, a oproti prosinci se meziročně nezměnila (meziměsíčně ceny rostly). A proto včerejší číslo automaticky neznamená tlak na ECB ve směru potřeby menšího zpřísnění měnových podmínek.

Zdroj: ČS Zdroj: ČS

Jádrová inflace (celková bez cen energií a potravin) zůstává stále lepším ukazatelem poptávkových tlaků, než celková inflace, nicméně její vypovídací schopnost je oproti minulým letům podstatně nižší. Důvodem je to, že její vývoj neovlivňuje jen poptávka domácností, ale také výrazně rostoucí náklady firem a podnikatelů na energie, které jsou následně přeneseny do cen zboží a služeb.

ECB zasedá dnes a obecně se čeká 50 bodů. Zajímavá bude ale spíše její komunikace do budoucna. Trh čeká vrchol depozitní sazby na 3,25 % (50 bodů dnes, 50 bodů příště a 25 bodů přespříště). Včerejší číslo by samo o sobě mohlo implikovat například vrchol depozitní sazby mírně nižší, ale právě kvůli pokračujícímu růstu cen v rámci jádrové inflace dnes změnu komunikace ECB spíše nečekáme.

Stejně jako u FEDu bude výrazně záležet až na datech v příštích měsících, zdali ECB dodá to, co čeká trh, či v případě zhoršení makro vývoje se zastaví o něco níže.

CZE: PMI zůstává hluboko pod 50 body

Včera vyšlo lednové PMI za český zpracovatelský průmysl. Oproti prosinci došlo k mírnému zlepšení; celkově ale zůstává hodnota PMI stále hluboko pod 50 body a signalizuje tak zhoršení vývoje ekonomické aktivity v průmyslu. To trvá již osmý měsíc.

Zdroj: ČS Zdroj: ČS

Zlepšení bylo ovlivněno zmírněním nákladových cenových tlaků (především nákladů na energie), naopak zahraniční poptávka a nové zakázky se dále zhoršily. Mezi firmami se ale také mírně zvýšila nálada ohledně příštích měsíců.

Články autora Jiří Polanský

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Analýzy ze Spořky

Analýzy ze Spořky
Pokrok a Čína

Hannah Ritchie to popsala excelentně. Za prvé pokrok...

Není bez zajímavosti podívat se na to, jak...

Od té doby se situace prudce změnila. Mzdy...

Pokud Čína něco je, tak je robotizovanou ekonomikou....

Analýzy ze Spořky
Obezita, Londýn, soláry a tři kila

Současné globální náklady spojené s obezitou jsou téměř...

Hodně zajímavé: v částech Londýna, které byly za...

Víte, která firma v Evropě je nejrychleji rostoucí?...

A jen tak na závěr: A jen tak...

Analýzy ze Spořky
Maniodepresivní Češi, koncepty, Čína vs. EU a energie

Máme úterý, tak alespoň začněme dobrou zprávou. Důvěra...

Za větší depresi mohla za to samozřejmě inflace,...

Na prvním místě s vysokým náskokem (průzkum mezi...

Na dalších místech: úroky, marginalismus (mezní užitek, mezní...

Čína byla v roce 2023 největším partnerem pro...

V absolutní hodnotě mezi třemi největšími dovozci zboží...

Nejvyšší podíl má dlouhodobě jádro. Ano, už dekády...

Odhady ukazují, že bankovnictví bude ovlivněno AI více...