Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny4. 7. 2023 12:24

Sociální sítě ovlivní obchody za 200 miliard dolarů ročně

Statistiky využívání sociálních sítí ukazují, že od jejich založení v roce 1996 se staly nedílnou součástí života více než poloviny světové populace. V roce 2022 dosáhl počet uživatelů sociálních médií 4,74 miliardy, což představuje nárůst o 4,2 % oproti předchozímu roku. Sociální sítě využívá 93 % uživatelů internetu. Reklamy na sociálních sítích mají proto velký ekonomický vliv, a to přibližně 200 miliard dolarů ročně. Lidé stráví průměrně 2,5 hodiny denně na sociálních sítích, což ukazuje jejich význam jako kanálu komunikace a zábavy.

Pavel Kašpar autor

Foto: Shutterstock.com Vliv sociálních sítí stále roste Foto: Shutterstock.com

„Pokud se zaměříme na konkrétní sociální sítě, Instagram oslovuje 30 % uživatelů internetu a je nejpopulárnější u generace Z, zejména ve věkové skupině 25-34 let. Facebook zůstává nejrozšířenější sociální sítí s téměř 3 miliardami aktivních uživatelů, a i když počet uživatelů ve věku 13-17 let klesá, věková skupina 25-34 let je stále početnější,“ popisuje Tomáš Zadák, CEO & client partner společnosti Ler Studio.

TikTok, relativně nová sociální síť, je vyhledávána uživateli ve věku 18-29 let. Lidé tráví průměrně 23 hodin měsíčně na této platformě, a proto se stává atraktivním kanálem pro inzerenty. Pro úspěšnost videí na TikToku je důležité prezentovat nejdůležitější informace v prvních 3 vteřinách videa.

Je také zajímavé sledovat rozdíly ve využívání sociálních sítí mezi pohlavími. Celosvětově je průměrné rozdělení 54 % mužů a 46 % žen. V USA však převažují ženy, které tvoří 76 % všech ženských uživatelů internetu s účty na sociálních sítích. Muži mají zase větší zastoupení na platformách jako YouTube, LinkedIn, Twitter a TikTok.

Tomáš Zadák

Grafik a podnikatel původem z Hradce Králové. Na střední technické škole začal pracovat na drobných grafických projektech pro menší podnikatele. Po škole se jako interní grafik ve společnosti Playman podílel i na tvorbě tiskovin pro známé herní tituly jako Far Cry, Assansin’s Creed nebo Dead Island. Poté založil studio Ler, které se vyvinulo v komplexní boutique agenturu s týmem 14 lidí, nabízející grafiku, marketing a vývoj. Do budoucna plánuje rozšířit působení do EU a vyvíjet vlastní marketingové SaaS služby. Přístup a kvalita práce Leru zaujala natolik, že se dokonce jako jedné z mála agentur ve Východních Čechách povedlo oslovit investory. Zajímá se také o cestování, yachting, kutilství a nové technologie. Zajímavé projekty, za kterými Tomáš stojí: www.menickator.cz, www.mylaw.cz a www.anywhere.legal.

Využívá ještě někdo počítač?

Podíváme-li se na využívání sociálních sítí prostřednictvím mobilních zařízení, zjistíme, že 80 % lidí na světě přistupuje k sociálním sítím pouze pomocí mobilních telefonů nebo tabletů. Z tohoto čísla přibližně 78 % uživatelů přistupuje k sociálním médiím výhradně prostřednictvím svého mobilního telefonu, zatímco pouze 1,32 % navštěvuje sociální sítě pouze prostřednictvím počítače.

„Nicméně při srovnání s procentem lidí, kteří přistupují k internetu prostřednictvím mobilních zařízení a jiných přenosných zařízení, zjistíme, že rozdíl mezi používáním mobilních telefonů, tabletů a počítačů není tak zásadní,“ popisuje Tomáš Zadák.

Globálně se mobilní telefony těší největší oblibě s téměř 55 % tržního podílu, počítačová zařízení jsou využívána 42 % populace a zbývající 3 % připadá na tablety. V USA využívá počítačů přibližně 50 % lidí, mobilních zařízení 46 % a tablety 4 %. V České republice, podle údajů z února 2021, 49,47 % uživatelů upřednostňuje počítače, 46,83 % Čechů surfuje na internetu pomocí mobilních zařízení a 3,35 % používá tablety.

Responzivita a sledování trendů

„Vzhledem k rostoucímu využívání mobilních zařízení je důležité, aby podniky a značky přizpůsobovali svou marketingovou strategii tak, aby byla přístupná a atraktivní pro uživatele mobilních zařízení. Mobilní aplikace a responzivní webové stránky jsou nezbytnými nástroji pro úspěšnou komunikaci se zákazníky na sociálních sítích,“ říká Zadák.

Využití sociálních sítí se stále zvyšuje a jejich vliv na společnost a ekonomiku je značný. Pro podniky je důležité sledovat aktuální trendy a chování uživatelů na jednotlivých sociálních sítích, abychom byli schopni efektivně využívat jejich potenciálu pro rozvoj svého byznysu. Každá platforma má své specifické vlastnosti a cílovou skupinu, a proto je důležité vybrat ty správné.

Články autora Pavel Kašpar

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Trendy

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...