Pondělí 1. července 2024
ikona hodiny5. 6. 2024 07:19

Hospodářská komora spustila významný projekt

Vodíkový region Čechy & Bavorsko

O vodíku se stále častěji mluví jako o palivu budoucnosti. Má vysoký potenciál pro dopravu, energetiku i průmysl. Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje (KHK KK) proto spustila spolu se svými partnery z české a německé strany významný projekt na podporu rozvoje využití vodíkových technologií v celém příhraničním regionu. Na konec června připravuje také první konferenci, na které se účastníci seznámí s aktuální situací v oblasti výroby a využití vodíku v České republice a Bavorsku i s konkrétními příklady z praxe.

Václava Simeonová autor

Foto: KHK KK Projektový tým přeshraniční vodíkové spolupráce Foto: KHK KK

Projekt nese název `Vodíkový region Čechy & Bavorsko` a je označován také zkratkou HyBaBo (Hydrogen Bavaria Bohemia). KHK KK na něj získala dotaci z fondů EU a českého státního rozpočtu. Projekt je naplánován do března 2026 a bude se v rámci něj konat řada akcí na obou stranách hranice: workshopy, exkurze a další aktivity, které přispějí k předávání konkrétních znalostí a zkušeností. Cílem je vytvořit společnou koncepci severní části česko-bavorského příhraničí a umožnit koordinovaný náběh vodíkového hospodářství. Vedoucím partnerem projektu je Ostbayerische Technische Hochschule Amberg-Weiden, projektovým partnerem je Hochschule Hof a spolupracovat na něm bude i řada dalších subjektů, například Česko-německá obchodní a průmyslová komora, Česká vodíková technologická platforma, z. s. (HYTEP), zemské okresy Neustadt an der Waldnaab, Tirschenreuth, Wunsiedel a Hof, dále také města Weiden a Hof. Projekt podporuje celá řada dalších subjektů, např. Karlovarský kraj, bavorské průmyslové a obchodní komory nebo místní akční skupiny.

„Vodík je palivo budoucnosti díky svému čistému, udržitelnému a efektivnímu využití, které může významně přispět k dekarbonizaci a energetické bezpečnosti. Jeho univerzálnost z něj činí klíčový prvek pro přechod na nízkoemisní ekonomiku,“ uvedl Tomáš Linda, předseda představenstva KHK KK. I přes slibné vlastnosti vodíku existují výzvy, jako jsou náklady, energetická efektivita, infrastruktura a bezpečnost. „Historie ukazuje, že tyto překážky lze překonat, stejně jako tomu bylo u elektřiny, spalovacích motorů nebo bezdrátové komunikace,“ vysvětlil. „Ve Wunsiedelu již provozují elektrolyzér na výrobu vodíku a plánují jeho rozvoj v průmyslu a dopravě. Finanční prostředky, které nyní míří do zahraničí za nákup ropy a plynu, mohou zůstat v regionu,“ doplnil Tomáš Linda.

Osvěta je podle zapojených partnerů důležitá. „Kromě předávání znalostí se náš projekt zaměřuje také na práci s veřejností. Chceme, aby společnost této technologii důvěřovala, protože je důležitým stavebním kamenem pro zvládnutí přechodu na novou energetiku,“ potvrdil za vedoucího partnera OTH Amberg-Weiden Prof. Dr. Raphael Lechner.

Dr. Andy Gradel, zástupce ředitele Institutu pro vodíkové a energetické technologie na Vysoké škole v Hofu, podotkl: „Výzvy v našem společném regionu jsou si v mnoha ohledech velmi podobné. Chceme, aby co nejvíce lidí mohlo těžit ze zkušeností, které již máme, ale také ze zkušeností, které teprve přijdou.

A co od projektu čeká česká strana? „Rádi bychom propagovali téma vodíku, vytvořili studie proveditelnosti na jeho využití ve firemním prostředí a podpořili přeshraniční spolupráci,“ dodal Richard Štěpánovský, vedoucí projektu z KHK KK.

Už brzy budou mít zájemci možnost se o tématu dozvědět víc. KHK KK připravuje konferenci, která se uskuteční ve čtvrtek 27. června od 9:00 do 14:00 v Hotelu Dvorana – Jezírko (Chebská 394/44, Karlovy Vary). Účastníci se na ní seznámí s aktuální situací na obou stranách hranice. Hlásit se mohou ZDE.

Celkový rozpočet projektu činí přibližně 774 000 euro. Dotace z Evropské unie ve výši 80 % má být poskytnuta v rámci programu přeshraniční spolupráce INTERREG Bavorsko – Česko 2021 – 2027. Samotná česká projektová část předpokládá výdaje cca 350 000 euro a získala navíc dotaci ve výši 10 % ze Státního rozpočtu České republiky.

Články autora Václava Simeonová

Nejnovější články

Cestovní ruch
Pražské hotely porážejí po dlouhých letech Vídeň!

Květen přinesl vynikající čísla pro české hotely a...

Za nárůstem Českého trhu není ani tak obsazenost...

A jaké bude léto? „Hotely se rychle plní,...

Květen je vrchol turistické sezóny. Dlouhé roky to...

Graf jinak dobře ukazuje vývoj turismu během uplynulých...

Aktuality
Vědeckou Cenu Josepha Fouriera získal Juraj Síč

Vítězové převzali ceny na slavnostním ceremoniálu v sídle...

Druhé místo a zároveň speciální cenu IT4Innovations získala...

Cílem soutěže je ocenit mimořádné vědecké práce se...

Soutěž byla pojmenována po Josephu Fourierovi, francouzském matematikovi...

Expertní pohled
Tuzemský průmysl nadále klopýtá

V červnu proto dále poklesla výroba, stejně nové...

Tuzemský průmysl bude v nejbližších měsících přinejlepším přešlapovat...

Celkově odhadujeme, že průmyslová produkce skončí za letošní...

Nejnovější Trendy

Aktuality
Vědeckou Cenu Josepha Fouriera získal Juraj Síč

Vítězové převzali ceny na slavnostním ceremoniálu v sídle...

Druhé místo a zároveň speciální cenu IT4Innovations získala...

Cílem soutěže je ocenit mimořádné vědecké práce se...

Soutěž byla pojmenována po Josephu Fourierovi, francouzském matematikovi...

Trendy
Benefity pro zaměstnance do 5 minut

Ačkoliv virtuální platební karty na trhu již nějakou dobu...

Společnost nasazuje virtuální řešení u své karty All Inclusive,...

Zavedení virtuálních karet bude vedle zaměstnanců znamenat větší...

Trendy
Elektromobilita jako řešení pro krátký perimetr

Korejská automobilka, kterou symbolizují dva draci v logu,...

Proč vůbec SsangYong? Robustnost, terénní schopnosti, bezpečnost, osobitý...

Takže rozšíření portfolia? Přesně tak. Hlavně mě láká...

Proč si ale myslíte, že tohle řešení, na...