Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny5. 10. 2021 17:42

Které investice se malým a středním firmám nyní vyplatí?

Zajímavé české firmy, to je šance pro investory

Podnikání je jako živý organismus. Kolik mu toho dáváte, tolik vám vrací. Někdy si však majitel firmy musí na ovoce práce své i aktivit managementu počkat. Přesně tak to funguje u investic, které jsou běžnou součástí politiky rozvoje každé společnosti. Do čeho tedy právě teď investovat?

Jiří Jemelka autor

J.I.P. pro firmy

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Podle 85. průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR muselo v důsledku koronavirové pandemie až 60 % rodinných firem přistoupit k omezení investičních aktivit. Nejčastěji šlo o dočasné odložení nebo úplné zrušení plánovaných investic zejména do nákupu nových strojů či technologií, získávání a modernizaci nemovitostí. Tento trend je zcela pochopitelný. Primárně se každá firma snaží udržet kladné cashflow, a tak bylo třeba některé investice mnohdy znovu zvážit nebo pozdržet.

Nejrizikovější jsou právě nemovitosti. Od investic čekáme návratnost, čekáme, že do nich firma prostředky uloží s určitou jistotou a bude je moci díky svým aktivitám zhodnotit. Bohužel se nacházíme v realitní bublině. Pozemky, domy, haly nebyly nikdy v posledních 30 letech dražší. Celé skutečnosti přitěžuje nárůst cen stavebního materiálu, který překročil hranici stoprocentního a někdy i více než stopadesátiprocentního navýšení oproti roku 2019. Připočtěme k tomu také stále scházející pracovní síly ve stavebnictví a řemesle obecně. To je předzvěst průtahů a zvýšených nákladů. Zastávám názor, že nyní se do nemovitostí investovat nevyplatí. V nejlepším se to prodraží, v nejhorším to může firmu ekonomicky destabilizovat. Vhodnější období pro vydávání prostředků za nemovitosti, jejich modernizaci či opravu lze očekávat za rok až dva, kdy se trh vyrovná s překážkami v podobě omezených možností v logistice a výrobě zejména s ohledem na horší mobilitu pracovních sil či scházející suroviny.

Nešikovné jsou také velké investice do technologií a vybavení, aniž by společnosti řádně zhodnotily již to, co mají. Ve firmě, jíž řídí náš interim manažer, mělo dojít k nákupu několika nových výrobních strojů za desítky milionů korun. Tento investiční plán byl schválen ještě před naším nástupem. Když jsme vyhodnocovali stav společnosti, zjistili jsme, že nové stroje nemá smysl v horizontu následujících dvou let pořizovat, protože obsluhu a využití stávajících zařízení bylo možné zlepšit až o třicet procent. K tomu jsme učinili kroky, a přitom zajistili finance, které zlepšily celkový objem kapitálu, jenž bude možné investovat v budoucnu. S odstupem času také nová technologie o deset až patnáct procent zlevní. Takže jsme na investici firmu mnohem lépe připravili.

Potenciál vidím dnes v nákupu dalších firem. V České republice existuje celá řada malých a středních firem, které jsou naprosto směšným způsobem podhodnocené. Mají často zajímavé know-how, odborníky, tradici, renomé, výrobní zázemí. Přesto jejich prodejní cena odpovídá jejich hodnotě asi jen ze sedmdesáti procent. Mnohdy je to i méně. Je to způsobeno několika faktory. Firma se hůře dokázala vyrovnat s koronavirovou krizí. Majitel nemá nástupce, jakého by si představoval. Proměnných je samozřejmě celá řada, ale firmy se prodávají levněji, když majitelé nemají vizi dalšího rozvoje, ztrácí síly, spěchají, přichází o klíčové zákazníky a trhy. Současnost je v tomto směru krutá, pro investora ale velmi perspektivní. Představte si, že když takovou firmu koupíte a máte jasný plán, co s ní udělat, může se návratnost investice pohybovat v horizontu dvou až tří let. Kde takovou příležitost dnes najdete? Jistě, můžete vstoupit do start-upu. Ale tam se pořád pohybujete ve větší nejistotě. Řada zkušených investorů ví, že to zvládne pouze jeden start-up z deseti. A proto s určitou ztrátovostí počítají jako s běžným rizikem. V případě etablované společnosti a prodeje na přímo však může být riziko mnohem menší.

Nejnovější články

Analýzy
Každý druhý e-mail na Seznamu je marketingové sdělení

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu...

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý...

Seznam rozděluje e-maily do tří složek: Primární, Hromadné...

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...