Pátek 17. května 2024
ikona hodiny26. 9. 2023 06:15

Nesypme sůl do ran, hledejme raději řešení

Evropská ekonomika se stále ještě plně nezotavila z toho, čím si musela projít během uplynulých let. Lockdowny během covidové pandemie nestačily odeznít a už je vystřídala krize vyvolaná ruskou agresí na Ukrajině, která přispěla k prudkému nárustu cen za energie a vysoké inflaci. Podnikatelé zaťali zuby a statečně se výzvám postavili.

Martina Dlabajová Martina Dlabajová autor

poslankyně Evropského parlamentu

Foto: Shutterstock.com Nesypme sůl do ran Foto: Shutterstock.com

Ne všichni však v dlouhém a únavném boji často jen o vlastní přežití uspěli. Statistický úřad EU letos v únoru přinesl znepokojivou zprávu o rychle stoupajícím počtu bankrotů. Obzvlášť složité to mají malé a střední podniky, které s ohledem na svou velikost nemají takové možnosti vypořádat se s výzvami jako mnohem větší a bohatší firmy.

Za nepříznivé podmínky pro podnikání v evropské sedmadvacítce ovšem zdaleka nemohou pouze vnější vlivy. Evropa si musí zamést také před svým prahem.

Podnikatele v Evropě dlouhodobě upozorňují na neustále se měnící legislativní prostředí, jehož nepředvídatelnost výrazně ztěžuje jakékoliv plánování a investice. Podnikání navíc úspěšně dusí administrativní zátěž, kterou se nedaří odstraňovat. Naopak, mnohdy jí spíše přibývá. Získat úvěr za rozumnou cenu je také často jako z říše snů. V podobném výčtu bychom mohli pokračovat ještě dlouho.

Co se s tím dá udělat? Já věřím, že mnoho. I proto jsem před letošním létem v Evropském parlamentu tlačila na ostatní politiky, aby namísto přisypávání soli do ran raději hledali konkrétní řešení a poctivě zvažovali, jakou cestou se k němu vydají.

Vím, že jednoduchý lék neexistuje, ale někdy stačí vzít rozum do hrsti, a to už na začátku celého legislativního procesu. Je nesmyslné přijímat často protichůdnou legislativu, která pouze vytváří zmatek a na podnikatele klade mnohdy nesplnitelné nároky. Důležité je také dát podnikům dostatek času, aby se mohly novým podmínkám přizpůsobit. O bedlivém zkoumání dopadů (včetně jejich kumulace) zejména na malé a střední podnikatele ještě před schválením konkrétního zákona ani nemluvím. Nástroje k tomu k dispozici jsou (tzv. SME Test), avšak nevyužívají se.

V červnu příštího roku proběhnou volby do Evropského parlamentu a poté během podzimu bude ustavena nová Evropská komise. Mnozí k tomuto momentu vzhlížejí s nadějí a vírou v lepší zítřky. Vše je možné, ale pořád jsou před námi měsíce, kdy se dá na změně pracovat už nyní.

Z četných rozhovorů, které vedu se zástupci českých i evropských firem, si odnáším jedno důležité sdělení: podnikatelé chtějí podnikat. A úkolem nás, politiků, je jim to umožnit a co nejvíce ulehčit. Času na to máme pořád dost. Tak se do toho pusťme!

Nejnovější články

Analýzy
Kyberzločinci zneužívají nové zranitelnosti o 43 % rychleji

Společnost Fortinet, světový lídr v oblasti kybernetické bezpečnosti...

Útoky začaly v průměru 4,76 dní poté, co...

Útoky se týkaly méně než 9 % všech...

Botnety prokázaly neuvěřitelnou odolnost – v průměru trvalo...

Pohled z praxe
Bonami se rozšiřuje poprvé na západ a oslovuje italské zákazníky 

„Itálie je pro nás prvním krokem na západ...

Aktuálně Bonami provozuje své služby v České republice,...

Expertní pohled
Firmy řeší, jak pojmout home office

Výhody plynoucí z možnosti využívání home office jsou...

Videokonferencím se někteří zaměstnanci ještě nedávno vyhýbali. Přinášely...

Do světa spotřební kancelářské elektroniky vstoupily také chytré...

Aktuální meeting roomy by měly být vybavené kvalitní...

Nejnovější Názory

Názory
Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet

Nad očekávání rychlé oživení spotřebitelské poptávky napříč jednotlivými...

V nejbližších měsících by měly výše zmíněné faktory...

Názory
Zlepší vztahy na pracovišti a většině zaměstnanců se uleví

AČN by přivítala, aby se práva zaměstnance a...

Odstraněním povinnosti zaměstnavatele udávat důvod výpovědi by se...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...