Úterý 14. května 2024
ikona hodiny8. 3. 2024 07:16

Konference propojila start-upy se zahraničními investory

Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí a iniciativou Invest in Bravery uspořádaly konferenci na podporu českých a ukrajinských technologických start-upů, která se uskutečnila 5. a 6. března v Praze. Zhruba 20 start-upů představilo své technologie a nabídlo možnosti spolupráce. Podnikatelé tak měli příležitost navázat nové kontakty s mezinárodními investory.

Lucie Janíková autor

Foto: Shutterstock.com Konference propojila technologické start-upy se zahraničními investory Foto: Shutterstock.com

„Poválečná obnova Ukrajiny může přinést velké obchodní příležitosti jak pro české, tak ukrajinské firmy. Aby mohly začít pracovat na konkrétních projektech, potřebují nové kontakty. Naším cílem je jim s tím co nejvíce pomoci. Proto jsme spolupořádali konferenci Invest in Bravery se zaměřením na technologický sektor, kde se sešli významní západní investoři, české a ukrajinské start-upy nebo zástupci vlád. Jedná se o jeden z dalších nástrojů, který firmám zprostředkuje investiční příležitosti a pomůže Ukrajině s její obnovou,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že se jednalo o příležitost představit inovační potenciál České republiky.

„Invest in Bravery je iniciativa českých, amerických a ukrajinských technologických investorů a podnikatelů. Misí je pomáhat na Ukrajině businessem: propojovat UA startupy a světové investory. Bojovat proti únavě z války tím, že se ukazují pozitivní příběhy a že Ukrajinci budují skvělé firmy válce navzdory. To vytváří i příležitosti pro český business,” říká zakladatel Invest in Bravery Ondřej Homola.

Hlavní program 6. března se vysílal on-line. Jeho záznam můžete sledovat zde.

Vybrané ukrajinské technologické start-upy zastupovaly různá odvětví jako jsou letectví, zdravotnictví, umělou inteligenci, internet věcí, obranu a další. Tyto společnosti nabízí inovativní softwarové přístupy k řešení široké škály problémů – od asistence v léčbě duševních poruch, přes softwarová řešení pro efektivní správu dat, rozeznávání dezinformací až po pomoc v běžných situacích, jako je například zabezpečení před krádeží kol.

„Poválečnou obnovu Ukrajiny a rozšíření spolupráce mezi ukrajinskými a českými podnikateli podporujeme dlouhodobě. Vytvořili jsme platformu Business klub Ukrajina, kde se setkávají české firmy se zájmem o rekonstrukci Ukrajiny s těmi, kteří jim mohou poskytnout potřebnou pomoc. Akce Invest in Bravery tak zapadá do naší dlouhodobé strategie podpory a s ukrajinskými start-upy plánujeme při jejich mezinárodní expanzi spolupracovat i nadále,” říká vrchní ředitel sekce Evropské unie a zahraničního obchodu David Müller.

Pražské konferenci předcházela akce Invest in Bravery 2.0. organizovaná českými investory v říjnu na Ukrajině. Uskupení evropských i amerických investorů vybralo 7 nejlepších startupů se zajímavými technologiemi, které 5.– 6. března navštívily Prahu a 7.–⁠8. března se setkají s dalšími investory v Berlíně a Drážďanech.

Články autora Lucie Janíková

Nejnovější články

Pohled z praxe
Pietro Filipi se vrací na český trh

Značka Pietro Filipi byla založena v roce 1993...

I tento důvod vstupu SPM do Trenýrkárna.cz dokresluje...

Cestovní ruch
Praha zůstává mezi nejžádanějšími kongresovými destinacemi

V mezinárodním srovnání si zároveň Praha zajistila šesté...

Kongresový průmysl v hlavním městě si po vynucené...

Praha si ve svých strategických dokumentech zaměřených na...

Praha je v rámci České republiky dlouhodobě první...

Od roku 2022 můžeme na základě dat sledovat...

Trendy
Generace Alfa: Budoucnost nakupování

Podle analytické platformy Exploding Topics, která sleduje nové...

Jak pro americký zpravodajský portál Axios řekl spoluzakladatel...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
První Wienerberger fórum roku 2024 je tu!

„Wienerberger je lídrem ve stavebnictví na českém trhu,...

Těšit se můžete i na další pohledy do...

Závěr online konference bude věnován lícovému zdivu a...

Aktuality
S kontrolami firmám pomůže aktualizovaná příručka HK ČR

Kontrol ze strany státu vůči podnikatelům přibývá. Podle...

„Základní věc je, že v případě kontroly by...

„Vyrábíme na světové úrovni, ale ani nás neminuly...

Aktuality
Spolupráce na obou stranách hranice ještě zintenzivní

Dohodu podepsali představitelé Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje...

„Cílem spolupráce je čelit společným výzvám a prostřednictvím...