Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny15. 6. 2021 18:01

Francie zůstává naším čtvrtým největším zákazníkem a třetím nejvýznamnějším investorem

Obchod Česka s Francií klesl vinou pandemie o 2 mld. EUR

Francouzsko-česká obchodní komora (FČOK) slaví zanedlouho 25. výročí svého založení a při té příležitosti se ohlédla za vývojem obchodní výměny mezi Českou republikou a Francií. Ta je pro Českou republiku 4. největším zákazníkem a 7. největším dodavatelem.

Milan Matyáš Deutsch autor

Foto: FČOK Francouzský pavilon na MSV 2019 Foto: FČOK

Vzájemná výměna v posledních 25 letech mezi oběma zeměmi postupně rostla až na rekordních 13,4 mld. EUR v roce 2019. K největšímu nárůstu přitom došlo po našem vstupu do EU v roce 2004. Negativně se však na obchodu s Francií podepsala pandemie, v jejímž důsledku došlo k poklesu na 11,4 mld. EUR v roce 2020, tedy o 2 mld. EUR oproti předchozímu roku.

Za posledních 25 let činnosti naší obchodní komory jsme byli svědky postupného růstu vzájemného obchodu mezi oběma zeměmi. Česká republika je pro Francii atraktivním partnerem a zajímavým teritoriem pro investice, především díky konkurenceschopným výrobním nákladům, kvalitním zaměstnancům a výhodné zeměpisné poloze. Potenciální nevýhodou do budoucna může však být nedostatek kvalifikované pracovní síly, na který naše členské firmy dlouhodobě poukazují,“ uvedl Roland Bourgeois, předseda FČOK.

V roce 2019 dosáhly francouzské investice u nás 10,6 mld. EUR a Francie se stala 3. největším investorem. Francouzské firmy působící v České republice se zaměřují především na automobilový průmysl, vodohospodářství, nakládání s odpady, energetiku, finance a potravinářský průmysl. Mezi významné hráče a také zaměstnavatele patří firmy AXA, Bel, Danone, Pernod Ricard, Saint-Gobain, Sanofi, Schneider Electric, Société Générale, Valeo, Veolia a řada dalších. V roce 2018 u nás působilo 471 poboček francouzských firem, které zaměstnávaly přes 67 tisíc lidí. Naopak, jedním z největších českých investorů ve Francii je od roku 2018 byla skupina EPH Daniela Křetínského. Její akvizice se zaměřují na energetiku, média a obchodní řetězce. Zajímavé je, že v poslední době dochází k celkovému nárůstu českých investic ve Francii, především v energetice, médiích, zdravotnictví, ale také v oblasti inovativních technologií.

„Česká republika má velký průmyslový potenciál, díky kterému dosahuje pozitivní bilance obchodu s Francií. Ve Francii je dlouhodobě zájem především o české automobily, stroje a elektroniku. V poslední době jsme také zaznamenali jasný trend v nárůstu přímých českých investic ve Francii. Vedle největšího českého investora Daniela Křetínského jsou to také firmy ČEZ, Tescan, Linet, Sotio, Škoda Auto, Lasvit, Sipral a další. Francouzsko-česká obchodní komora se mimo jiné také specializuje na podporu vstupu francouzských firem na český trh, ať již se jedná o přímé investice či francouzský export zboží a služeb. Ročně takto pomůžeme v průměru 60 firmám,” okomentoval situaci Michal Macko, ředitel FČOK.

Dlouhodobě převažuje náš vývoz nad dovozem z Francie. Našemu exportu dominují z více než jedné třetiny automobily a dopravní prostředky. Významnou položku tvoří také stroje a zařízení (21 %) a elektrická a elektronická zařízení (13 %). Z Francie dovážíme především skupinu výrobků, spadajících pod označení Chemikálie, guma a plasty“ jejíž součástí jsou také farmaceutické výrobky, které vloni tvořily více než třetinu našeho importu. Dopravní prostředky, na které měl covid-19 nejvíce negativní dopad, tvořily vloni 11,7 %. Dalším významným artiklem jsou elektrická a elektronická zařízení (14,8 %). Záporné saldo obchodní bilance na straně Francie, které v roce 2020 dosahovalo 2,8 mld. EUR, roste spolu s nárůstem obchodní výměny mezi oběma zeměmi.

Francouzsko-česká obchodní komora a LeBooster

Francouzsko-česká obchodní komora je členem mezinárodní sítě 124 francouzských obchodních komor ve světě CCI France International. Již 25 let je nezávislou organizací, která se stoprocentně samofinancuje a reprezentuje podnikatelskou komunitu více než 281 členských firem v České republice. Členské firmy zaměstnávají přes 78 000 lidí a dosahují v České republice obratu přes 163 miliard korun. Komora se zaměřuje na několik klíčových oblastí, kterými jsou podpora podnikání členů a vytváření nových obchodních příležitostí, informování a zviditelnění členů v rámci komunity i navenek, setkávání zástupců firem skrze profesní kluby a další příležitosti pro networking.

Jednou z klíčových rolí komory je podpora vstupu francouzských firem na český trh, ať již formou investic, akvizic nebo francouzského exportu zboží a služeb. Tyto aktivity probíhají pod značkou LeBooster a zahrnují studie a analýzy trhu, benchmarking, nábor nových zaměstnanců, zakládání poboček a účetní a daňovou správu.  Ročně takto komora pomůže v průměru 60 firmám.

 

České investice ve Francii

Podle údajů Banque de France byly v roce 2019  české přímé zahraniční investice ve Francii nízké (409 milionů EUR). V poslední době však příliv českých investic do Francie začal sílit, zejména v oblasti energetiky, ale také v médiích, v oblasti péče o zdraví a digitálních technologií.

České společnosti v zahraničí investují již dlouhou dobu, zejména v Německu (EPH, PPF, ČEZ), v Číně (PPF prostřednictvím Home Creditu) a v Rusku (PPF prostřednictvím Home Creditu a Polymetal). Hlavním českým investorem ve Francii je od roku 2018 český miliardář Daniel Křetínský. Jeho akvizice se zaměřují na tři oblasti: energetiku, média a obchodní řetězce.

Česká energetická společnost ČEZ v červnu 2017 od německé společnosti ABO Wind a INVEN CAPITAL odkoupila 17 projektů větrných elektráren, investiční fond ČEZ investoval do dvou francouzských technologických startupů: Vulog (sdílené dopravní prostředky) a Cosmotech (podpora rozhodovacích HR procesů). Nicméně v roce 2019 došlo ke změně ve strategii ČEZ a skupina ukončila investice do obnovitelných zdrojů v západoevropských členských státech EU, zejména ve Francii, kde jsou nyní její aktiva na prodej. ČEZ ovšem ve Francii zůstává přítomna, a to díky sídlu společnosti CEZ France v Toulouse.

Pokud jde o sektor kolejových vozidel, probíhají jednání mezi Alstom a Škoda Transportation ze skupiny PPF, která je jedním z hlavních evropských výrobců kolejových vozidel pro městskou dopravu a železnici, o převzetí závodu Reichshoffen (Dolní Porýní).

V automobilovém sektoru se Skoda-auto France řadí na 16. příčku mezi výrobci automobilů ve Francii, kde má na 200 koncesionářů po celém území Francie. Dále zde najdeme společnost Zetor specializující se na prodej traktorů, která sídlí v Alsasku a prodává po celé Francii.

Skupina PENTA v roce 2017 koupila 60% podíl ve společnosti Docteur Santé, který sídlí v Bordeaux a zaměřuje se na softwarová řešení pro lékaře a pacienty (« E santé »).

Společnost SOTIO působící v biofarmacii a patřící do skupiny PPF, investovala ve Francii za účelem rozvoje klinických studií. V srpnu 2018 SOTIO oznámilo dokončení akvizice společnosti Cytune Pharma, což je biotechnologická společnost zaměřující se na léčbu rakoviny.

Dále mají ve Francii obchodní zastoupení společnosti Lasvit (prodej svítidel) a Sipral (skleněné fasády a objekty). V Paříži také najdeme několik českých technologických společností (SocialBakers, globální společnost specializující se na marketing sociálních sítí a používání AI; Neeco, globální poskytovatel IKT služeb; Y Soft, specialista na tiskový software), a ve Villeneuve Loubet poblíž technologického parku Sophia Antipolis otevřela své strategické vývojové centrum společnost Codasip, která vyrábí procesorová jádra na míru.

Články autora Milan Matyáš Deutsch

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Analýzy

Analýzy
Podpoří stavební zákon digitalizaci nebo naopak?

Dosavadní verze stavebního zákona často vedla ke zbytečně dlouhým...

A její ředitel, Michal Vacek říká, že: „Nástup...

Zástupce stavební firmy, obchodní ředitel společnosti Subterra, Jiří...

Analýzy
Ceny bytů poletí vzhůru, říkají developeři

A její ředitel, Michal Vacek říká: „Na základě...

Předseda představenstva společnosti Central Group Dušan Kunovský k...

Téměř dva roky trvající pokles poptávky je u...

V případě Prahy se pro první pololetí čeká,...

Ceny rezidenčních nemovitostí se v průběhu roku opět...

„Pro zachování kvalitní výstavby, investic do nových technologií...

A Miroslav Zetek, člen představenstva pro řízení obchodu...

Údaje vycházejí ze Studie developerských společností H1/2024 zpracované...

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....