Pátek 19. dubna 2024
ikona hodiny29. 6. 2020 09:43

Nábor cizinců pandemie nepřerušila

Cizinci tvoří 55 % zaměstnanců pražského centra podnikových služeb společnosti SAP. I když uzavřené hranice znemožnily cestování a stěhování za prací, centrum registrovalo ze strany zahraničních uchazečů zvýšený zájem o pracovní pozice. Vedle studentů se v mnoha případech jednalo i o lidi, kteří vlivem pandemie přišli o zaměstnání.

Petr Simon autor

Foto: archiv SAP Foto: archiv SAP

Obor podnikových služeb, ve kterém SAP Services působí, patří k největším zaměstnavatelům kvalifikovaných cizinců v ČR. Dle oborové asociace ABSL tvoří ze 120 000 zaměstnanců českých center podnikových služeb již nyní 43 % cizinci a se sílícím globálním záběrem center jejich podíl ještě poroste. SAP Services poskytuje zejména finanční, personální a administrativní služby všem světovým pobočkám softwarové firmy SAP. Zaměstnanci zde při své práci využívají řadu cizích jazyků, a to mnohdy i méně obvyklých. Rodilí mluvčí jsou proto pro firmu velkým přínosem, díky nim může pobočkám SAP po celém světě poskytovat podporu ve skutečně široké škále jazyků.

Celkem v SAP Services pracují zástupci 75 různých národností, přičemž velkou část tvoří zaměstnanci ze zemí mimo Evropskou unii. Právě na občany třetích zemí se vztahují složitější pravidla zaměstnávání a pokud přijdou o práci, mají ze zákona pouze 3 měsíce na to, aby přepsali svou zaměstnaneckou kartu na nového zaměstnavatele. Kvůli zavřeným hranicím navíc zůstalo mnoho z nich v ČR bez možnosti návratu do své domovské země. „Vliv pandemie a s ní spojeného propouštění se tak promítl i do zvýšeného zájmu cizinců o naše volné pracovní pozice. Nejčastěji šlo o uchazeče, kteří dříve působili v turistickém ruchu, či jako lektoři cizích jazyků,“ vysvětluje Iveta Chválová, ředitelka SAP Services.

Nová zkušenost v péči o zaměstnance

V SAP Services pokračoval nábor nových zaměstnanců i v průběhu nouzového stavu. Přijímáni byli jak uchazeči z ČR, tak i cizinci. „Protože mnoho z nich žilo v České republice již před nástupem do SAP Services, mohli začít prakticky okamžitě. Určité procento našich zaměstnanců z řad cizinců se však za námi stěhuje z domovských zemí, a u nich jsme museli relokaci posunout na dobu, kdy se opět otevřou hranice,“ popisuje Iveta Chválová, která vedle své role ředitelky SAP Services zastává i významnou nadnárodní roli, v rámci níž v SAP vede oddělení globální mobility.

Tým tohoto oddělení poskytuje podporu všem zaměstnancům společnosti na světě. Součástí jejich práce je mimo jiné pomoc se stěhováním zaměstnanců, zajištění víz či pracovních povolení a konzultační činnost. Během pandemie se věnovali hlavně monitorování situace v jednotlivých zemích, sledovali, kde jsou uzavřeny hranice a imigrační úřady, a byli také v kontaktu se zaměstnanci, kteří zůstali „uvězněni“ v zahraničí a nemohli se vrátit zpět domů. „I když se situace zlepšila, několik našich kmenových zaměstnanců kvůli uzavřeným hranicím nadále zůstává v cizině. Odjeli do zahraničí bud’ na služební cestu či dovolenou a už jim nebylo povoleno se vrátit, anebo cestovat nechtějí kvůli obavám z onemocnění. Museli jsme individuálně posoudit situaci každého z nich, ujistit se, že mají platné imigrační dokumenty a cestovní pojištění, a zhodnotit jejich daňový status,“ vysvětluje Iveta Chválová a dodává: „Opatření kolem Covid-19 přinesla zcela novou zkušenost pro nás všechny, a často byla spojena s nejistotou a emočním vypětím. Nejdůležitější bylo poskytnout zaměstnancům podporu, a ujistit je, že se mají na koho obrátit.”

Praha atraktivní lokalitou pro SAP i cizince

I navzdory pandemii a propouštění v řadě oborů pražské centrum SAP Services čeká v následujících měsících další růst. Praha je pro společnost SAP strategickou lokalitou, a proto SAP Services v nadcházejícím období ještě posílí zdejší působnost. Jedním z důvodů je i skutečnost, že Praha dokáže přitáhnout kvalifikované a talentované pracovníky ze všech koutů světa. „Naši zahraniční kolegové si kromě krás a dobré dostupnosti Prahy cení i zdejší vysoké úrovně kvality života a zdravotnictví. Navíc je zde spousta pracovních nabídek a díky velkému počtu mezinárodních firem se mohou obejít i bez znalosti českého jazyka. Kolegové ze zahraničí také velmi oceňují pracovní flexibilitu a možnost práce z domova,“ říká na závěr Iveta Chválová.

Články autora Petr Simon

Nejnovější články

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Nejnovější Pohled z praxe

Trendy
Pět příkladů, jak umělá inteligence může efektivně pomáhat

Již dnes v mnoha firmách umělá inteligence pomáhá řešit...

Umělá inteligence dokáže velmi rychle zpracovávat rutinní opakované...

AI umí pomoci například s články, blogy, prezentacemi,...

Umělá inteligence může vytvářet obrázky a grafiku na...

AI může být využita jako virtuální asistent, který...

„Umělou inteligenci lze také efektivně využít k brainstormingu...

Pohled z praxe
HOLIDAY WORLD 2024 navštívilo přes 26 tisíc milovníků cestování

Expozice 302 vystavovatelů z 24 zemí světa, na hrubé...

Veletrh HOLIDAY WORLD & REGION WORLD tradičně věnuje...

Návštěvníci z řad široké veřejnosti vyhrávali v rámci HOLIDAY WORLD...

HOLIDAY WORLD & REGION WORLD se konal v...

Pohled z praxe
O krok blíž k výrobě zelené ropy

Pokud by totiž výklad zákona o odpadech a...

V Green Future se nám podařilo jako prvním...

Abych ukázal absurditu, která u nás legislativně panovala,...

To samozřejmě není jediný zádrhel, na který jsme...

To Česko překvapivě staví do úplně jiného světla...

Dělat v současné době nějaké závěry, jak přetahování...