Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny12. 11. 2023 10:14

Firemní vzdělávání nabývá na významu

Aby vám zaměstnanci rozuměli

V posledních měsících je to stále zřejmější – Česko se bez zahraničních pracovníků neobejde, zvláště ne na nižších výkonných pozicích. Vláda i Hospodářská komora reagují, kvóty na zahraniční pracovní sílu rostou. Efektivnímu využití zahraničních zaměstnanců však často brání jedna bariéra. Jazyková.

Petr Simon autor

Jedinou možností, jak tuto bariéru překonat, jsou kurzy češtiny pro cizince. A právě na ty se specializuje společnost Kustod, která má vzdělávání jako jednu ze svých stěžejních kompetencí. „Pokud jde o kurzy českého jazyka pro cizince, máme zkušenosti zejména s Ukrajinci, ale jsme schopni výuku přizpůsobit i Neslovanům,“ poznamenává Vladimír Ort.

Zkušenost a akreditace

Kustod se opírá o dvanáctiletou zkušenost a akreditace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy i Ministerstva práce a sociálních věcí. Z kanceláří v Praze, Brně, Plzni, Ostravě, České Lípě a Jablonci nad Nisou jsou jeho lektoři schopni obsloužit celé území republiky. „Za rok proškolíme více než 1 500 osob různých národností, v různých segmentech ekonomiky. Vedle běžných kurzů dokážeme podle zaměření a požadavků konkrétní firmy obsah i upravit a zaměřit se ve výuce na konkrétní problematiku, kupříkladu na strojírenství či zdravotnictví,“ zdůrazňuje Vladimír Ort. Nabídka kurzů je také pestrá, zahrnuje celou škálu kurzů od základního na úrovni A1 v rozsahu 60 hodin přes pokračující na úrovni A2 v rozsahu 120 hodin až po kurz rozšiřující, který odpovídá úrovni B1 a má rozsah 150 hodin. Všechny kurzy jsou akreditované na prezenční i distanční formu a probíhají ve všech krajských městech a v mnoha okresních.

Čeština pro cizince má jméno kustod

Připravujete pro své zahraniční zaměstnance jazykové kurzy? Kustod může být váš partner – kurzy poskytuje vedle všech krajských měst i v dalších více než dvaceti městech v Čechách, na Moravě i ve Slezsku. Více informací na www.kustod.cz.

Individuální přístup

Kurzy jsou v základu děleny na dvě kategorie – kurzy pro Slovany a pro všechny ostatní. „Máme zkušenost, že mixované skupiny dosahují obecně horších výsledků, proto ze zásady Slovany s ostatními národy nemíchám. A druhá naše odlišnost je, že máme v kurzech omezený počet osob, protože opět zkušenost nám potvrzuje, že lepších výsledků dosahují menší skupiny, které umožňují individuální přístup. Zvláště když preferujeme intenzivní výuku,“ připomíná Vladimír Ort.

Nejde jen o jazyk

Bylo by ovšem nepřesné označit společnost Kustod jako jazykovou školu pro cizince. Její záběr pokrývá totiž oblast vzdělávání – a firemního vzdělávání zvláště – v plné šíři. V nabídce najdou firmy i kurzy rekvalifikační, kurzy ke zkouškám profesní kvalifikace i kurzy šité přesně na míru firmám, které se starají o profesní růst svých zaměstnanců. Pro ty Kustod umí připravit i dlouhodobý program odborného či jazykového vzdělávání zaměstnanců podle interních potřeb včetně školení a tréninku interních lektorů.

Články autora Petr Simon

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...