Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny16. 9. 2023 11:33

Úspěšní kurz koruny fixují

Chytré je se poučit z chyb ostatních, a pokud budeme dělat alespoň něco z toho, co dělají ti úspěšní, pak se i nám bude dařit. V zásadě se všichni shodují na tom, že koruna bude v dalších měsících spíše slábnout, ale neshodnou se na hloubce jejího pádu. Až ČNB uvolní sazby, může to být opravdu rychlé, a proto je potřeba zajistit své zakázky a kurz koruny si zafixovat Forwardem, říká Tomáš Volf, hlavní analytik Citfin.

Petr Simon autor

Foto: Shutterstock.com Úspěšní kurz koruny fixují Foto: Shutterstock.com

Analytici se předbíhají v černých scénářích, jak moc koruna oslabí, a japonská Nomura hovoří dokonce o měnové krizi, jak to bude podle vás?

Začínáme zostra. Já situaci nevidím tak černě, dost těžko se definuje, co už je a co ještě není měnová krize. Koruna je dnes na podobných hodnotách jako před rokem, ale jakmile ČNB začne třeba jen náznakem hovořit o datu, kdy bude snižovat sazby, koruna oslabí! Podstatná část tohoto očekávání je však už v dnešním měnovém kurzu započítána. Rychlost postupného snižování sazeb bude klíčová a koruna může během příštího roku klidně klesnout až nad 25,50 korun za euro.

Pro importéry to není moc dobrá zpráva, dá se s tím něco dělat?

Prakticky jediným řešením velkého pohybu koruny je fixovat kurz, a to platí i pro vývozce i dovozce. Exportér vyveze zboží a inkasuje eura nebo jinou měnu, kterou následně prodá do korun a vlivem jejího slábnutí jich dostane víc. Prostě už to nebude 23,50 korun za jedno euro, ale třeba 25 korun, a to je příjemná vzpruha pro firemní cash flow. Importér o to samé přijde. Za dovezené zboží musí zaplatit v eurech, ale bude je kupovat mnohem dráž. S tím se setkávám dnes a denně a účinná obrana proti takovému pohybu kurzu je zajistit si ho v čase Forwardem.

Foto: Citfin Tomáš Volf Foto: Citfin

Zahýbe takový propad koruny s českou ekonomikou?

Dnes v zásadě stagnujeme a je jedno, zda o půl procenta rosteme nebo klesáme. Podstatné je, že exportní ekonomikou jsme především díky velkým hráčům jako Škoda nebo ČEZ a ti si kurz koruny zajišťují. Z Německa dovezeme přibližně 21,5 procenta celkového importu, a v případě EMU je to dokonce 44,9 procenta, takže kurzové riziko pro české dovozce na páru EURCZK je vysoké. Malé a střední firmy, které dovážejí, ponesou celou váhu slábnoucí koruny. Musí to zvládnout, ale nejsou v tom samy, protože máme silný finanční systém. Nejpodstatnější je si uvědomit, že potenciální kurzové zisky nesmí zastínit kurzové riziko, takže jsme opět u zajišťování zakázek. Když se zeptám našich klientů na spekulace, tak mi do jednoho odpoví, že to nechtějí za žádných okolností, teprve když jim řeknu, že právě to dělají, pokud nefixují svoje zakázky, až tehdy se začneme někam dostávat. Je to jednoduché, ale cesta k zjištění je dlážděna prodělanými penězi.

Dobře, jak konkrétně si poradit s pohybem koruny?

Forward je absolutně jednoduchý produkt, který firmám vyřeší dopad nechtěného pohybu koruny. Řekněme, že český dovozce dnes udělal objednávku zboží v zahraničí, a to mu dorazí za měsíc, za půl roku nebo za rok. Tam, kde obvykle kupuje eura na placení faktur, si zajistí dnešní kurz Forwardem. Až přijde čas platit, opět zavolá svému dealerovi a pouze vypořádá tento Forward s objemem, a především kurzem, který si sjednal na začátku bez ohledu na to, jaký kurz bude reálně na trhu v den vypořádání. Tímto průběžným zajišťováním svých zakázek firma snižuje své kurzové riziko. Majitel firmy se nedostane do situace, že má objednávku při kurzu 23,50 EURCZK, ale platit jí musí za 24,50 EURCZK. Forward mu tento rozdíl vyřeší, protože svá eura bude kupovat za zajištěný kurz 23,50 EURCZK.

Dostane se k Forwardu i menší firma?

Domácí finanční trh je velmi přehledný, a především stabilní, takže mírně „uštěpačně“ bych řekl, že žádná firma v ČR nemusí spekulovat se svými zakázkami a může se zajistit. Na druhou stranu ani velká bankovní čtyřka neumí to, co některé menší finanční instituce. Když mi dnes do Citfinu zavolá majitel malé nebo střední firmy, tak mým úkolem je vyřešit mu hlavní problém, a tím je kurzové riziko. Stoprocentně automatický podpis smluv zajistí, že firma provede veškerou administrativu od A do Z elektronicky. Žádná návštěva pobočky, prostě vše jde rychle a jednoduše pomocí bankovní identity. Během chvíle je hotovo a můžeme začít směňovat nebo řešit fixaci kurzu.

Články autora Petr Simon

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...