Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny24. 4. 2021 10:44

Pět týdnů dovolené sníží konkurenceschopnost a zvedne nezaměstnanost

Návrh na zavedení povinných pěti týdnů dovolené přinese podnikatelům ve výrobě nábytku velké problémy. Je zcela triviální si myslet, že tyto problémy dopadnou i na zaměstnance. Bude se jednat o značnou ztrátu konkurenceschopnosti našich podniků a jedinou možnou reakcí majitelů firem bude snížení nákladů. Pro každého zákazníka je cena důležitá. Argumentace, že nově je v ceně nábytku i cena za dovolenou navíc, bude extrémně složitá.  

Tomáš Lukeš autor

tajemník Asociace českých nábytkářů

Foto: Shutterstock.com Nábytkářům 5 týdnů dovolené uškodí Foto: Shutterstock.com

Návrhy na změnu zákoníku práce a vložení úpravy o povinnosti pětitýdenní dovolené jsou skutečným hazardem s konkurenceschopností nábytkářských firem. Je zcela zjevné, že současný systém, kdy je zcela na podnikateli, respektive majiteli, zda svým zaměstnancům zaplatí dobrovolně týden navíc, funguje. Může se klidně stát, že se podnikatel rozhodne zaplatit i dva týdny navíc. To je naprosto legitimní rozhodnutí a je zcela na vůli podnikatele, případně je předmětem kolektivního vyjednávání mezi zaměstnanci a zaměstnavatelem.

Faktor kolektivního vyjednávání mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem bývá stále častěji politiky ze všech politických spekter opomíjen. Tendence politiků přebírat moc nad ekonomickým chováním firem, aniž by za tato rozhodnutí nesli odpovědnost, je škodlivá. Odpovědnost za politická rozhodnutí a především jejich neblahé následky ponesou totiž podnikatelé. Vyšší míra regulace nám holt blahobyt nepřinese. Je zcela evidentní, že tuto skutečnost si musíme všichni uvědomit. Pokud pracujeme méně, musíme počítat s tím, že dostaneme méně zaplaceno. Je to poměrně jednoduchá rovnice, kterou může ovlivňovat digitalizace, automatizace a robotizace. Lidská práce bude vždy klíčovým faktorem pro odměňování. Pokud se délka naší práce zkrátí, těžko si můžeme myslet, že to nebude mít vliv na naše příjmy.

Nábytkářský průmysl se i přes nepřízeň způsobenou koronavirem v loňském roce úspěšně rozvíjel. Skvělých výsledků dosáhl zejména díky exportu kvalitního a dražšího nábytku. V České republice se v loňském roce vyrobilo nábytku za 48,5 miliardy korun a export činil 33,57 miliardy korun. To je skvělý výsledek, přihlédneme-li ke složité koronavirové situaci, kdy byly po dobu několika týdnů zavřeny hranice.

Asociace českých nábytkářů v únoru letošního roku provedla průzkum, jak by se firmy vyrábějící nábytek vyrovnaly s platností návrhu pětitýdenní dovolené. Pětitýdenní dovolená by přinesla tak výrazné zdražení vyráběného nábytku, že je velkou otázkou, zda by taková cena byla pro zákazníky přijatelná. V některých případech by podnikatelé museli propočítávat smysl podnikání a zvažovat počínání správného hospodáře v souladu se zákonem. Úvaha srovnávání s ekonomickou produktivitou v Německu je naprosto zcestná. Produktivitu Německa nemáme a dlouho mít nebudeme. To, že s Německem nemá cenu se srovnávat, ukazuje i současná politická diskuse okolo kurzarbeitu. Veškeré návrhy kurzarbeitu předkládané ve sněmovně jsou bohužel německému vzoru na hony vzdálené.

Články autora Tomáš Lukeš

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...