Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny22. 12. 2022 14:44

Nábytkáři vítají zrušení povinných prohlídek v zaměstnání

Známe řadu příkladů z praxe dokazující zbytečnost a rozbujelou byrokracii ve výkonu povinných lékařských prohlídek v zaměstnání. Morálním problémem současného systému je i přenášení nákladů za lékařskou péči pro zaměstnance na zaměstnavatele. Prevence i péče o své zdraví je výhradní starost každého jednotlivce. Nicméně i přesto je potřeba zdůraznit, že se velmi často jedná o běžnou rutinní byrokracii, která pouze podnikateli zvyšuje náklady bez jakékoliv přidané hodnoty.

Tomáš Lukeš autor

tajemník Asociace českých nábytkářů

Foto: Shutterstock.com Nábytkáři vítají dobrovolné pracovní prohlídky u lékaře Foto: Shutterstock.com

Přinášíme konkrétní případ majitele středně velké nábytkářské firmy, který uvedl: „Do firmy nám nastoupil nový zaměstnanec. Absolvoval lékařskou prohlídku s výsledkem schopen vykonávat manuální práci ve výrobě nábytku. Po odpracování jednoho dne již zaměstnanec druhý den nepřišel a nastoupil na několikaměsíční léčení. Zaměstnavatel byl nucen za prohlídku u lékaře zaplatit několikatisícový poplatek.“  Přidaná hodnota takového zaměstnance je jednoznačně záporná. Prohlídka, která měla problém odhalit zcela selhala. A jsou to v podstatě všichni zaměstnanci v dané firmě, kteří se museli „složit“ na zdravotní prohlídku daného pracovníka. Případů, že proběhne zdravotní lékařská prohlídka a následně si to zaměstnanec s prací rozmyslí, známe celou řadu. Pokud se takových případů nastřádá několik za měsíc, je to vskutku za celý rok pěkná sumička!

Další velmi důležitý fakt svědčící o správnosti záměru zrušit povinné lékařské prohlídky v zaměstnání je, že v různých místech naší země nejsou dostupní lékaři, kteří by je prováděli. Prezident AČN a zároveň jednatel výrobní firmy Wiesner-Hager Bohemia říká: „Nejsou dostupní lékaři s předepsanou kvalifikací pracovní lékařství. Každý obvoďák to dělat nemůže. Například my, Wiesner-Hager Bohemia s výrobním závodem v Humpolci, máme nejbližší takovou lékařku až v Pelhřimově. V Humpolci není ani jeden. Ne že by byl a nebral pacienty. Prostě není. Tedy jestli by nám zaměstnavatelům chtěl stát něco nařídit, ať se postará o to abychom to mohli i splnit. Za přiměřených nákladů a úsilí.“

Kuriózní je i povinnost držitelů řidičských průkazů chodit k lékaři kvůli tomu, aby v práci mohli řídit služební vůz. A to i zaměstnanci z kanceláře, kteří jedou služebním vozem pouze příležitostně. Jaký je asi rozdíl v řízení soukromého a služebního vozu? V minulosti se vyskytly případy, kdy se zaměstnanci, kteří s prohlídkou nesouhlasili o tuto povinnost i soudili. Zaměstnavatelé byli mezi dvěma mlýnskými kameny… Povinné zdravotní prohlídky v minulosti negativně dopadaly na brigádníky, kteří jsou v nábytkářském průmyslu též potřební. Zrušení povinných lékařských prohlídek v zaměstnání tedy přivítají jak zaměstnavatelé, tak zaměstnanci.

Rozhodně je správným přístupem, aby prohlídky byly nepovinné a mohly by být zaměstnavatelem poskytovány jako benefit. Proč ne. Pro takové potřeby, je ale potřeba, aby se jednalo o daňově uznatelné náklady.

Články autora Tomáš Lukeš

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Názory

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Názory
Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Evropa totiž dle Draghiho příliš dlouho (naivně) věřila...

Obecně platí, že Draghiho lékem na zhoršující se...

Názory
Geopolitika opět v centru pozornosti

Trhy jinými slovy věří, že další eskalace do...

A právě podpora Ukrajiny ze strany Spojených států...