Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny2. 6. 2022 10:52

Nábytek výrobců, kteří porušují lidská práva, nepatří na trh!

Evropská komise otevírá diskusi o nové legislativě, která efektivně znemožní dovoz produktů vyrobených „nucenou prací“. Asociace českých nábytkářů uvítá, pokud mezi sledovanými produkty bude i nábytek. Přitom nábytku z potenciálně problematických území se jenom do České republiky doveze každý rok za miliardy korun.

Tomáš Lukeš autor

tajemník Asociace českých nábytkářů

Foto: Shutterstock.com Evropa nechce produkci výrobců, kteří porušují lidská práva Foto: Shutterstock.com

Evropská komise otevírá legislativní iniciativu s cílem nalézt nástroj, který pomůže efektivně potírat umisťování výrobků vyrobených nucenou pracovní silou na trhu EU (zákaz prodeje). Zákaz by měl zahrnovat jak domácí výrobky z EU, tak importované produkty. Záměr je vytvořit nový nástroj založený na mezinárodních standardech a spojit existující horizontální a sektorové iniciativy EU. Již na 2. června je zorganizována cílená konzultace, jejímž cílem je shromáždění názorů evropských sektorových sociálních partnerů. AČN se Evropské komisi vyjádří do 14. června, kdy je stanoven konečný termín pro zaslání písemných vyjádření.

Pro informaci uvádíme, že v roce 2021 byl do České republiky dovezen nábytek v hodnotě 29,8 miliard Kč. Z toho činí 5,45 miliard Kč import z Číny, včetně problematického Hong Kongu nebo vysoce rizikového Sin-ťiangu, kde žijí utlačovaní Ujguři. Z Vietnamu byl v loňském roce do ČR přivezen nábytek v hodnotě 345 816 milionů Kč z Vietnamu, z Turecka pak v hodnotě  275 638 milionů Kč.

EU již za závažné porušování lidských práv po celém světě uložila sankce. Mezi porušení, na něž se Rada zaměřila, patří rozsáhlé svévolné zadržování Ujgurů v čínském Sin-ťiangu. Problematické z pohledu porušování lidských práv jsou ovšem i Vietnam a Turecko.

„Vietnam je jednou z nejméně svobodných zemí a situace se zhoršuje od nástupu nového politického vedení v roce 2016. Všechny složky moci jsou kontrolovány Komunistickou stranou a opakovaně zde dochází k potlačování politických a občanských práv.  Svoboda slova a přístup k informacím jsou znemožňovány cílenou cenzurou. Aktivisté či jednoduše obyčejní lidé, kteří se snaží o zveřejňování informací o pravém stavu společnosti či o případech korupce, jsou zastrašováni a vězněni. Často se jedná o nezávislé bloggery, novináře a aktivisty,“ uvádí se ve zprávě organizace Člověk v tísni.

Turecko je zase zemí, která – pokud jde o verdikty Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) – v posledních více než 60 letech porušuje lidská práva z evropských zemí nejvíce. Dalšími státy jsou podle mezinárodních statistik Rusko, Itálie, Ukrajina a Rumunsko.

Je tedy patrné, že dodržování lidských práv a nucená pracovní síla nejsou problémem pouze třetích zemí, ale jsou problémem i některých zemí v rámci Evropské unie. Pro českého zákazníka je zde již několik let velmi užitečné vodítko, jak se vyhnout problematickému nábytku i problematickým firmám, a to využít vyhledávač prověřených firem, které jsou vázány morálním kodexem podnikatele ve výrobě nábytku www.nabytek-jistota.cz.

Články autora Tomáš Lukeš

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...