Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny21. 7. 2021 12:06

ČEZ: Kogenerační jednotky jsou dlouhodobým ekonomicky výhodným řešením čistější energie pro města i podniky

Energetická politika Evropské unie zahrnuje dekarbonizaci teplárenství a přechod tepláren na nové, čistější technologie. Města, obce i velké průmyslové podniky tak musí hledat dlouhodobě ekologičtější a efektivní způsoby vytápění. Stabilizovat dodávky a ceny tepla, zefektivnit provoz tepelného zdroje a ušetřit finance – takové jsou hlavní cíle klientů ČEZ ESCO, kteří již využívají nebo plánují využívat kogenerační jednotky.

Darina Povrová autor

Foto: ČEZ ESCO Foto: ČEZ ESCO

Řadu let zkušeností v této oblasti energetiky denně proměňuje do konkrétních aplikací společnost ČEZ ESCO společně se svými dceřinými firmami ČEZ ENERGO a ENESA. Výhody kogenerační jednotek ocení zejména velcí odběratelé tepla, jako jsou například soustavy zásobování teplem, lokální komunální výtopny, kotelny v nemocnicích, domovech důchodců, hotelích a velkých ubytovacích zařízeních, školách, obchodních centrech, lázních a v neposlední řadě také v průmyslových podnicích, kde mohou sloužit i pro výrobu tepla pro technologické účely. Jen v letošním roce oznámila Skupina ČEZ projekty kogeneračních jednotek pro vytápění měst Broumov, Klatovy, Sušice či zásobování energiemi v Domově seniorů v jihočeské Dobré Vodě, či náhradu původně uhelných bloků v elektrárně Dětmarovice. Na začátku roku 2021 společnost ČEZ ENERGO provozovala již více než 147 kogeneračních jednotek s celkovým instalovaným elektrickým výkonem 120 MWe.

Kogenerační jednotky

(z anglického slova cogeneration, tedy spolu-výroba) jsou minielektrárnami a miniteplárnami, v nichž se společně vyrábějí elektřina i teplo. Jedná se o moderní technologii, která šetří palivo, a navíc garantuje vysokou účinnost využití energie, která přesahuje 90 procent. V praxi to znamená nejen finanční úsporu, ale i vyšší ekologičnost. Zatímco u klasických elektráren uniká teplo bez využití do okolí, kogenerační jednotka ho dále využívá. www.cezesco.cz

Třikrát vyšší účinnost než elektrárna

„Jsme rádi, že i v době COVID-19 můžeme pomoci městům a obcím najít cesty, jak efektivněji využívat energie, šetřit provozní náklady a v konečném důsledku i životní prostředí. Díky této kooperaci našich dceřiných firem jsme schopni zákazníkovi nabídnout nejlepší zkušenosti našich odborníků z oboru teplárenství i energetických úspor,“ upřesňuje David Bauer, generální ředitel ČEZ ENERGO, která je největším provozovatelem kogeneračních jednotek v ČR.  Nová kogenerační jednotka dokáže vyrábět teplo s účinností kolem 90 procent, tedy až třikrát efektivněji než klasická elektrárna sloužící primárně k výrobě elektrické energie. Pro provozovatele to znamená finanční úsporu a minimální dopady na životní prostředí. Projekty realizované společností ČEZ ENERGO jsou bez nutnosti investice ze strany zákazníka. Celá investice i provoz je v režii ČEZ ENERGO a zákazník tak pouze čerpá výhody z provozu zařízení.

Příklady, kde „kogeneračky“ šetří rozpočet obce i ovzduší

Východočeský Broumov letos oznámil, že spolu se společnostmi ČEZ ENERGO a ENESA bude pokračovat ve svých plánech na vybudování chytrého a efektivního městského energetického systému. Tento rok proto zmodernizuje dvě plynové kotelny, které doplní o kogenerační jednotky a fotovoltaické články. Broumov tak získá vysoce účinný energetický systém, který zajistí občanům stabilní dodávky tepla za příznivých cenových podmínek.

V okrese Klatovy provozuje či buduje ČEZ ENERGO nové kogenerační jednotky, a to v Sušici a Klatovech. V Sušici půjde o modernizaci a výměnu stávajících jednotek za nové. V Klatovech pak dojde k instalaci vůbec první moderní kogenerační jednotky v tamní kotelně.

Příkladem z jihočeského kraje je instalace kogenerační jednotky v sociálním zařízení v Dobré Vodě. Kogenerační jednotka je zde důležitá i pro energetickou nezávislost celé budovy. Například při výpadku proudu zajistí dostatečný výkon pro záložní napájení osvětlení, provozu kuchyně a výtahů. Kogenerační jednotka na zemní plyn bude o elektrickém výkonu 160 kWe, celková účinnost zdroje bude minimálně 93 procent.

Kogenerace bude součástí dosud největší uhelné elektrárny v Moravskoslezském kraji. V Elektrárně Dětmarovice ČEZ odstaví na konci roku 2022 nebo nejpozději po topné sezóně 2022-2023 tři uhelné bloky o celkovém výkonu 600 MW. Místo nich vybuduje výkonné kogenerační jednotky, které zajistí kombinovanou výrobu elektřiny a zároveň tepla z plynu pro domácnosti a firmy v Bohumíně a v Orlové.

Výhody kogeneračních jednotek budou součástí plánů Smart City, které rozvíjí město Havířov spolu s ČEZ ESCO. Spolupráce má zajistit efektivnější a ekologičtější systém zásobování teplem.

Články autora Darina Povrová

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Pohled z praxe
Holcim míří k uhlíkové neutralitě

Nejnovější krok směrem k udržitelnosti a ochraně životného prostředí...

„Díky těmto úpravám dojde ke snížení celkového množství...

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...