Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny22. 7. 2021 21:01

ČEZ pohání energie jeho zaměstnanců

Energetická společnost ČEZ je nepřehlédnutelná ve všech regionech ČR, kde ji reprezentuje více než 22 tisících zaměstnanců nejrůznějších profesí. I v náročné době pandemie se kromě plynulého fungování firmy věnovali zaměstnanci také svému profesnímu rozvoji. Pandemie byla pro personalisty velkou výzvou, ale dokázali zajistit zaměstnancům rozvoj, nabrat víc lidí a zavést nové benefity, které reagovaly na momentální dění. Navzdory covid-19 zájem o práci v energetice stále roste, dokonce vloni největší česká energetika přijala o 8,5 % více lidí než v předešlém roce. Kromě renomé stabilní firmy láká uchazeče také kvalitní péče o zaměstnance, systematické vzdělávání a v době pandemie i další podpora jejich práce mimo běžné pracoviště.

Darina Povrová autor

Foto: ČEZ Foto: ČEZ

Do zajetého systému péče o zaměstnance a jejich profesního rozvoje se přidala bezpečnostní opatření kvůli nákaze covid-19. Ani v těchto podmínkách ČEZ nezapomněl na potřebu systematického vzdělávání a osobní rozvoj zaměstnanců. Vedle standardních vzdělávacích témat připravil řadu online školení a webinářů, které měly pomoci lidem lépe zvládnout práci v náročně době pandemie i je připravit na následující hektické období. Největší zájem byl o prohloubení znalosti IT nástrojů pro práci online, seznámení se s pravidly kybernetické bezpečnosti a tipy pro efektivní práci ve virtuálním prostředí. Pro vedoucí pracovníky byla určena série manažerských školení zaměřená na dálkové vedení týmů, udržení motivace apod.

Pod oranžovým éčkem

Pro Skupinu ČEZ v ČR ke konci roku 2020 pracovalo více než 22 tisíc zaměstnanců. Zaměstnanci vloni věnovali 664 615 hodin sebevzdělávání. Každoročně ČEZ zaznamenává úspěchy v soutěžích a žebříčcích hodnotících nejlepší zaměstnavatele v ČR. Uceleným vzdělávacím programem Svět energie ČEZ podporuje výchovu mladých energetických odborníků na školách.

V roce 2020 věnovali zaměstnanci ČEZ 664 615 hodin sebevzdělávání

V průměru v roce 2020 každý pracovník mateřské společnosti ČEZ věnoval svému osobnímu rozvoji celkem 52 hodin, tedy více než sedm pracovních dní. Vedle profesního rozvoje kladl ČEZ velký důraz na vyvážení osobního a pracovního života svých zaměstnanců a realizoval řadu aktivit pro jejich podporu. Především pro ty, kteří se kvůli koronaviru ocitli v obtížné osobní situaci byla určena psychologická linka, a dotazy ohledně zdraví mohli lidé konzultovat se zdravotníky na speciální Koronavirus lince a využít služeb medicínské online poradny uLékáře.cz.

„Každá firma je tak dobrá, jak dobří jsou její zaměstnanci. Navzdory pandemii covid-19, kvůli níž nemohla velká část zaměstnanců působit na svém běžném pracovišti, se podařilo udržet vysokou úroveň efektivity a výkonnost firmy a organizačně zajistit bezpečné provádění kvalifikovaných činností odborníky. Značnou část kurzů jsme z důvodu ochrany zaměstnanců přesunuli do on-line prostředí, čímž se urychlil trend digitalizace vzdělávacího obsahu,“ shrnul zkušenosti ředitel útvaru personalistika ČEZ Josef Lejček. Do souhrnu vzdělávacích aktivit spadají například povinné kvalifikační požadavky, adaptace nových zaměstnanců, rozvoj manažerských dovedností i jiných osobních kompetencí, nejrůznější workshopy nebo inspirativní přednášky.

Fakt, že zájem o zaměstnance nejsou jen prázdná slova, potvrzují dosažená ocenění v prestižních soutěžích. Za loňský rok získal ČEZ hned dvě medaile z celostátního kola soutěže Sodexo Zaměstnavatel roku: stříbrnou v kategorii firem do 5000 zaměstnanců získala ČEZ Distribuce, v souboji velkých firem zvítězila mateřská společnost ČEZ. Firma obsadila první místo v anketě Top Zaměstnavatelé 2020, kde hlasují studenti vysokých škol.

Generační obměna a výchova mladých energetiků

Navzdory covidu největší česká energetika nabrala v průběhu roku 2020 o 8,5 % víc lidí než v předešlém roce. Třetinu nových nástupů loni tvořili vysokoškoláci, podobný podíl připadá na mladé do 30 let. Velkým tématem pro firmu je digitalizace, shání proto další desítky odborníků s touto specializací. Do pracovního poměru vloni do ČEZ nastoupila více než třetina nových zaměstnanců ve věku 18–29 let, pětina z nich byla ve věku 50 a více let.

Podpoře mladých energetických odborníků se ČEZ dlouhodobě věnuje ve svém vzdělávací programu Svět energie. Program zahrnuje řadu vzdělávacích aktivit, kterými ČEZ podporuje zájem o fyziku a technické obory už u žáků na základních školách. Nechybí soutěže nebo besedy o energetice se zajímavými osobnostmi, dále úzce spolupracuje s desítkami středních a vysokých škol a sdružuje aktivní pedagogy vyučující přírodovědné předměty do Klubu Světa energie.

Články autora Darina Povrová

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Pohled z praxe
Holcim míří k uhlíkové neutralitě

Nejnovější krok směrem k udržitelnosti a ochraně životného prostředí...

„Díky těmto úpravám dojde ke snížení celkového množství...

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...