Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny17. 12. 2021 08:50

ČEZ a Komerční banka spolupracují na snižování klimatické stopy a podpoří instalace solárních elektráren

Skupina ČEZ a Komerční banka oznámily strategické partnerství pro udržitelnost. Největší česká energetika a jedna z největších českých bank budou spolupracovat na snižování své vlastní klimatické stopy i snižování emisí svých zákazníků. Pomohou tak České republice na cestě ke splnění evropských klimatických cílů 2030, jejichž přísnější verzi předložila Evropská komise letos v létě. Obě společnosti mají v této oblasti ambiciózní plány: Komerční banka se chce stát uhlíkově neutrální do roku 2026, Skupina ČEZ zase plánuje do roku 2030 omezit využívání uhlí na minimum a nahradit ho při výrobě elektřiny nízkoemisními a obnovitelnými zdroji. Prvním krokem spolupráce těchto společností je inovativní model instalace střešních fotovoltaických elektráren u zákazníků. Komerční banka také začíná od ČEZ ESCO odebírat elektřinu z obnovitelných zdrojů.

Darina Povrová autor

Foto: ČEZ ESCO Foto: ČEZ ESCO

„Skupina ČEZ přeřadila v dekarbonizaci na vyšší otáčky: do konce tohoto desetiletí skončíme s uhlím v našich teplárnách a budeme z něj vyrábět jen minimum elektřiny v těch nejmodernějších elektrárnách. Místo toho postavíme 6 000 megawattů obnovitelných zdrojů. Zároveň chceme vyjít vstříc i našim zákazníkům, kteří se rozhodnou pro vlastní zdroj čisté elektřiny. Jsem rád, že díky partnerství s Komerční bankou budou moderní technologie dostupnější,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

„Komerční banka se dlouhodobě hlásí k principům udržitelnosti. Cíleně podporujeme projekty, které pomáhají bojovat proti změnám klimatu a současně omezujeme financování projektů s negativním dopadem na životní prostředí. Chceme jít příkladem, a tak od ČEZ začínáme odebírat čistou elektřinu z obnovitelných zdrojů. Zároveň chceme společně odstraňovat bariéry, které brání rychlejšímu rozvoji obnovitelných zdrojů u našich zákazníků,“ vysvětluje Jan Juchelka, generální ředitel Komerční banky.

 Jak to funguje?

  • ČEZ ESCO nainstaluje fotovoltaickou elektrárnu, ale zákazník platí jen za odebranou elektřinu, která je typicky levnější než ta odebraná ze sítě.
  • ČEZ ESCO vyřídí veškerou administrativu a elektrárnu provozuje a servisuje.
  • ČEZ ESCO může elektrárnu provozovat na dobu neurčitou, nebo ji může zákazník po 15 letech koupit za 1 Kč do vlastního majetku.
  • Produkt je vhodný pro objekty s odběrem elektřiny 50 MWh/rok a více.

Slunce na střeše

Odborná veřejnost se shoduje, že největší potenciál z obnovitelných zdrojů v České republice má právě fotovoltaika. K dosažení striktních evropských cílů budou potřeba zejména velké pozemní zdroje, nicméně i solární elektrárny na střechách domácností, podniků a veřejných budov mohou výrazně pomoci. V kombinaci s trendem využívat prioritně lokální zdroje a také se zájmem zákazníků snížit účty za energie, jsou fotovoltaiky volbou číslo jedna. To dokazují i statistiky společností ČEZ Prodej a ČEZ ESCO: letos tyto dceřiné společnosti ČEZ instalovaly již 900 střešních FVE o výkonu 6,8 MW, což je téměř o třetinu více než za celý loňský rok.

ČEZ a Komerční banka zahájily spolupráci jak u střešních fotovoltaik pro domácnosti, tak pro obce a firmy. ČEZ Prodej (instalace pro domácnosti) poskytne klientům Komerční banky, kterým bude instalovat střešní fotovoltaickou elektrárnu, výhodu jednoho solárního panelu zdarma. ČEZ ESCO ve spolupráci s Komerční bankou a SGEF umožní obcím, firmám a dalším větším spotřebitelům pořídit si fotovoltaiku zcela bez počátečních investičních nákladů.

„Obce a firmy se po pandemii COVID potýkají s rostoucími cenami všeho a jejich rozpočty jsou pod tlakem. Zvyšuje se tak zájem o řešení bez vstupních investičních nákladů. Podobným způsobem už fungují naše projekty energetických úspor EPC i výstavba a provoz kogeneračních jednotek. Nyní tento model začneme ve spolupráci s Komerční bankou a SGEF aplikovat i u střešních fotovoltaických elektráren. Zákazník se nemusí starat o investici, administrativu ani provoz fotovoltaiky. Cena elektřiny z fotovoltaiky je navíc nižší, protože jde o vlastní výrobu, a tak odpadají síťové poplatky,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

ČEZ s Komerční bankou spolupracuje v dalších týkajících se dekarbonizace a snižování emisí. ČEZ ESCO už v pobočkách Komerční banky instalovalo 12 dobíjecích wallboxů pro elektromobily. Zároveň ČEZ a Komerční banka jednají o partnerství při dekarbonizaci českého teplárenství a těžkého českého průmyslu, což bude pro Českou republiku jako průmyslovou zemi závislou na uhlí jednou z velkých výzev při naplňování Zelené dohody pro Evropu.

Články autora Darina Povrová

Nejnovější články

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...