Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny16. 12. 2021 08:46

Nejen strojírenským firmám pomáhá s modernizací provozu ČEZ ESCO

Čistější ovzduší i šetrné nakládání s energiemi?

Celosvětový tlak na snižování emisí řeší zejména velké průmyslové podniky, které tak kvůli naplnění emisních kvót musí řešit, jak dosáhnout ekologičtějšího provozu. Hledáním způsobu, jak dosáhnout energetických úspor, optimalizovat dopady výroby na životní prostředí i firemní finance se dlouhodobě zabývá společnost ČEZ ESCO. Je největším provozovatelem malých kogenerací v Česku, stojí za největším realizovaným projektem energetických úspor v ČR v loňském roce pro ČVUT Praha a spolu s automobilkou ŠKODA Auto staví největší střešní fotovoltaickou elektrárnu v tuzemsku. Ze služeb tohoto lídra v oblasti energeticky šetrných řešení jsou mezi průmyslovými zákazníky žádané kogenerační jednotky i výstavba trafostanic či zajištění energetického hospodaření.

Darina Povrová autor

Foto: ČEZ ESCO Foto: ČEZ ESCO

Jednu ze současných velkých výzev představuje probíhající transformace českého teplárenství. Situace vyvolává rostoucí zájem průmyslových firem a provozovatelů větších teplárenských provozů po modernizaci těchto často zastaralých systémů. Velké zkušenosti s tím mají odborníci ze společnosti ČEZ Energo, kteří se zabývají konkrétními návrhy a realizací vhodných řešení a zejména výstavbou kogeneračních jednotek.  Kogenerace je vhodná jak pro větší teplárenské soustavy, tak i pro průmyslové podniky, hotely a wellness centra, města a obce či zdravotnická zařízení. Lze ji jednoduše zapojit do teplárenské soustavy nebo může fungovat například místo lokální plynové kotelny jako decentrální zdroj – a kromě vyrobeného tepla dodávat zákazníkovi také vyrobenou elektřinu. Instituce mohou využívat jak větší kogenerační jednotky s výkonem okolo 1 MW, tak menší kogenerace s výkony od 100 kW. Výhod těchto moderních a vysoce účinných mini-tepláren a mini-elektráren využívá už 87 obcí a průmyslových podniků po celé České republice. Nová kogenerační jednotka dokáže vyrábět teplo s účinností kolem 90 procent, tedy až třikrát efektivněji než klasická elektrárna sloužící primárně k výrobě elektrické energie. Pro provozovatele to znamená finanční úsporu a minimální dopady na životní prostředí. Mezi čerstvě spuštěné projekty patří například kogenerační jednotky v nemocnicích v Havlíčkově Brodě a Pelhřimově nebo v Jablonci nad Nisou.

Kogenerace šetří ovzduší i finance

Prvním krokem ke zřízení kogeneračních jednotek je posouzení technického stavu energetického hospodářství zájemce a prověření, zda je možné zařízení nainstalovat. Pokud audit potvrdí vhodnost využití této technologie, specialista navrhne vhodný výkon jednotky a parametry dodávky energií. Po podpisu smluv se rozjíždí proces projektování a vyřizování veškerých povolení pro zahájení výstavby. Samotná výstavba trvá přibližně čtyři měsíce, poté následuje řízení o povolení provozu. ČEZ ESCO přistupuje ke každé zakázce individuálně a celková délka realizace vždy záleží na konkrétních okolnostech.

Výstavba i provozování energetických zařízení uleví i strojírenským firmám

Velké průmyslové podniky nejen z oblasti strojírenství využívají i další služby z portfolia ČEZ ESCO. Prostřednictvím své dceřiné společnosti ČEZ Energetické služby zajišťuje rovněž provozování energetických hospodářství včetně lokálních distribučních soustav elektřiny v logistických, administrativních a průmyslových zónách. Příkladem může být projekt provozování lokálních distribučních soustav ve velkém průmyslovém areálu v Horní Suché, kde našlo místo pro své podnikání třicet firem. Společnost ČEZ Energetické služby zajišťuje také výstavbu, rekonstrukci a provozování zařízení pro tepelnou energetiku a elektroenergetiku či výstavbu a provozování rozvodných zařízení a trafostanic. Jako konkrétní příklad z praxe můžeme uvést projekt decentralizace tepelného zdroje pro Válcovny plechu Frýdek-Místek. Projekt obnášel výstavbu osmi lokálních zdrojů tepla, tedy kotelen na zemní plyn pro vytápění, teplou užitkovou vodu a výrobu páry pro technologii válcoven plechu. Součástí dodávky byla také rekonstrukce kotle K11, který vyrábí 220 tun páry hodinově ve společnosti TAMEH Czech zásobující energiemi výrobce oceli Liberty Ostrava. Společnost ČEZ Energetické služby zajišťuje také distribuci elektřiny a plynu a dále dodávku vody a stlačeného vzduchu do celého areálu Dolních Vítkovic, mimo jiné do strojírenské společnosti Vítkovice Steel. (Více na www.cezesco.cz.)

Články autora Darina Povrová

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...