Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny12. 8. 2022 12:02

ČEZ zrychluje výstavbu veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily o 20 %

Rozvoj elektromobility vyžaduje silnou infrastrukturu

S přibývajícím počtem aut na hybridní i čistě elektrický pohon, které bezhlučně brázdí naše silnice, roste tlak na potřebnou dobíjecí infrastrukturu. Jedním z nejvýznamnějších hráčů v elektromobilitě je energetická společnost ČEZ, která po celé republice buduje síť veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily systematicky již od roku 2012.

Darina Povrová autor

Foto: ČEZ ČEZ je silným hráčem na poli dobíjecí infrastruktury Foto: ČEZ

Ke konci roku 2021 počet dobíjecích stojanů v typické zeleno-oranžové barvě překonal hranici tří set, další stovka má vyrůst v letošním roce. Bez nadsázky lze říci, že ČEZ je provozovatelem nejrozsáhlejší sítě zařízení pro veřejné dobíjení elektromobilů v ČR.  V roce 2025 chce ČEZ nabízet řidičům elektrických aut dobíjení v síti 800 stanic, která bude mít čtyřnásobný výkon stojanů ve srovnání s dneškem. Dosáhne toho mimo jiné postavením desítek tzv. dobíjecích hubů, lokalit s třemi a více stojany umístěnými na místech s nejsilnějším provozem u hlavních tahů a ve městech. Právě takové lokality dobíjecích stanic omezí čekání na dobíjení a díky ultrarychlým stojanům o výkonech nad 100 kW zkrátí dobu dobíjení o desítky minut.

„Na přelomu roku se počet čistě elektrických aut v České republice dostal k hranici deseti tisíc, jen letos přibyly dalších dva tisíce e-aut. V poslední době se také ukazuje, že pokrytí poptávky po veřejném dobíjení na nejfrekventovanějších místech bez prostojů a čekání už spolehlivě zajistí jen větší počet dobíjecích stojanů. Cíleně se proto zaměřujeme na výstavbu těchto kumulovaných dobíjecích míst jako byla v poslední době sedmička stojanů v Teplicích, osm stanic na dálnici D5 na půl cesty mezi Prahou a Rozvadovem a dobíjecí hub v Průhonicích,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ. Další lokality, kde bude možné naráz dobíjet 10 a více aut, jsou v pokročilé fázi přípravy.

Dobíjecí huby ČEZ

Síť veřejných dobíjecích stanic Skupiny ČEZ, která už se svým rozsahem vyrovnává větším řetězcům klasických čerpacích stanic, začala vznikat v roce 2012. Od té doby se ze zelených stanic s logem ČEZ stal jeden ze symbolů této formy ekologické dopravy. Na začátku roku 2022 mohou majitelé elektromobilů dobíjet v síti 342 rychlodobíjecích stanic ČEZ. U každé ze stanic ČEZ mohou současně doplňovat energii dva elektromobily, dohromady je tedy síť v jednu chvíli schopna odbavit asi 680 elektromobilů. Rychlodobíjecí stanice ABB tvoří více než 80 % sítě ČEZ. Celkový instalovaný výkon dobíjecích bodů v síti ČEZ více než 20 tisíc kW, což je např. ekvivalent středně velké vodní elektrárny zásobující bezemisní elektřinou domácnosti 50tisícového města. ČEZ řidičům e-aut garantuje odběr skutečně bezemisní energie, a to díky certifikaci původu elektřiny z obnovitelných zdrojů operátora trhu OTE.

Zelené dobíjecí stojany a další služby elektromobilistům

Nabídka Skupiny ČEZ pokrývá oblast elektromobility komplexně. Zahrnuje obsluhu zákazníků ze segmentu retail (ČEZ Prodej) i servis pro klienty v sektoru firem, municipalit a krajů (ČEZ ESCO). Skupina ČEZ tak např. zajišťuje návrh a instalaci dobíjecích stanic na klíč, elektrifikaci automobilových flotil, platformy pro dobíjení, včetně IT řešení, pronájmy či prodeje elektromobilů nebo wallboxy a kabely pro dobíjení. Pro samosprávy ČEZ nabízí realizaci a provoz dobíjecích stanic pro elektrobusy či návrhy konceptu elektromobility v jednotlivých městech a regionech.

Příkladem takové fungující spolupráce na zajištění čisté a bezhlučné dopravy ve městech jsou například elektrobusy zajišťující kyvadlovou dopravu mezi stanicí metra Budějovická a BB Centrem (Brumlovkou) v Praze. Jde o první elektrobusy, které byly v rámci pražské hromadné dopravy nasazeny do ostrého provozu. V provozu jsou od února 2016 a doposud mají naježděno už více než 200 000 km a jejich služeb využilo více než dva miliony cestujících. Ekologickou hromadnou dopravu a tím lepší ovzduší ve městech podporuje ČEZ také v dalších městech, např. v Písku, Trutnově, Vrchlabí a Třinci.

Více informací i aktuální mapu dobíjecí sítě ČEZ najdete na www.elektromobilita.cz

Články autora Darina Povrová

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Pohled z praxe
Holcim míří k uhlíkové neutralitě

Nejnovější krok směrem k udržitelnosti a ochraně životného prostředí...

„Díky těmto úpravám dojde ke snížení celkového množství...

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...