Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny25. 2. 2022 13:50

Umělá inteligence dostala miliony na vývoj nových léků

Investiční fond i&i Biotech Fund (i&i Bio) dnes oznámil investici ve výši 1 milionu eur do společnosti Celeris Therapeutics (CelerisTx), americko-rakouského startupu, který využívá umělou inteligenci k vývoji nových léčiv v oblasti onkologie a neurologie. Získané finanční prostředky CelerisTx použije především na rozšíření svých výzkumných a vývojových aktivit.

Martin Kovalčík autor

Foto: Shutterstock.com Umělá inteligence vyvíjí nové léky Foto: Shutterstock.com

Díky této investici se společnost i&i Bio stala součástí dechberoucí cesty ve vývoji další špičkové technologie. V tomto případě hovoříme o počítačových metodách vývoje léků nazývaných degrader drugs (konkrétně proximity-inducing compounds, PICs™), které aktivují přirozené mechanismy odstraňující patogenní molekuly z buněk. PIC™ tak mohou být využité v léčbě Parkinsonovy choroby, různých typů rakoviny a dalších závažných nemocí.

i&i Biotech Fond (i&i Bio)

i&i Bio je venture kapitálový fond se sídlem v Lucembursku, který se zaměřuje na investice do evropských vědeckých startupů. Fond spravuje více než 45 milionů eur, které plánuje investovat do zhruba 20 společností v rané fázi jejich vývoje, které přicházejí s inovativními nápady v oblasti vývoje léčiv, zdravotnických pomůcek, diagnostiky a medicínských technologií. Je veden týmem profesionálů, kteří své zkušenosti s investováním do tohoto typu rizikového kapitálu využívají k podpoře ambiciózních podnikatelů mířících na světový trh. Díky úzké spolupráci se svým hlavním sponzorem, biotechnologickým inkubátorem i&i Prague, má i&i Bio unikátní příležitost podporovat nadějné inovace především ve střední Evropě.

„Je vzrušující být součástí vývoje špičkových technologií, které mají potenciál přispět k léčbě nejzávažnějších onemocnění. Jsme nadšeni, že můžeme být součástí cesty, která může tento slibný biotechnologický startup přivést až do pozice jednoho ze světových lídrů v oboru,“ říká Karel Kubias, partner fondu i&i Bio a bývalý generální ředitel české pobočky německé společnosti Merck KGaA. Díky své investici získal i&i Bio místo v představenstvu, což fondu umožňuje přímo podporovat rozvoj společnosti a pomáhat jí při hledání nových partnerů.

CelerisTx již s několika významnými farmaceutickými společnostmi spolupracuje. Svoji schopnost navázat významná partnerství společnost potvrdila na začátku února, kdy oznámila další významný milník v rámci svého rozvoje. Jde o zahájení spolupráce s německou společností Merck KGaA.

Podpora urychlení výzkumu, vývoje a rozvoje podnikání

„Finanční prostředky získané v tomto investičním kole budou použity na vybudování laboratorního pracoviště v rakouském Grazu a na další podporu našich tří lékových programů, které spadají do oblasti neurologie a onkologie,“ říká Jakob Hohenberger, CFO/COO a spoluzakladatel společnosti CelerisTx. „Zájem renomovaných investorů, kteří se orientují ve světě rizikového kapitálu, vnímáme jako velké uznání naší práce. Získané prostředky podpoří urychlení jak výzkumu a vývoje nových léků, tak i rozvoje našeho podnikání,“ dodává jeho kolega Christopher Trummer, CEO a další ze spoluzakladatelů.

i&i Bio není jediným fondem, který se tohoto investičního kola zúčastnil, dalšími se staly společnosti Pace Ventures Enigma z Německa a Apex Ventures z Rakouska. K nim se přidali i původní investoři, kteří rozvoj společnosti CelerisTx podpořili již v březnu 2021. (konkrétně jde R42 Group ze Silicon Valley and Longevitytech.fund a.s.). Celková investovaná částka dosáhla 4,4 milionu dolarů.

Články autora Martin Kovalčík

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Aktuality
Kreativní Evropa přinesla českým projektům přes 5 milionů eur

Více než 3 miliony eur putovalo do audiovizuálního...

V roce 2023 získali žadatelé z oblasti audiovizuálního...

Vlajkovou lodí programu jsou Projekty evropské spolupráce. Dalšími...

Projekty podporují spolupráci napříč obory posilují evropský rozměr...

Mezioborová část programu Kreativní Evropa podporuje inovativní projekty...

V roce 2024 slaví Česká republika 20 let...

„Zlín Film Festival je příjemcem podpory programu Kreativní...

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...