Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny14. 9. 2022 11:19

Brněnský spin-off získal miliony na léčbu leukemií

Společnost CasInvent Pharma, která vyvíjí sloučeniny s protinádorovými vlastnostmi, získala investici ve výši 1,3 milionu eur od fondů KHAN Technology Transfer Fund I (KHAN-I) a i&i Biotech Fund (i&i Bio). Díky tomuto financování posílí společnost CasInvent Pharma vývoj svého portfolia inhibitorů kasein kinázy a preklinickou progresi svojí kandidátní sloučeniny.

Martin Kovalčík autor

Foto: CasInvent Pharma Kamil Paruch s kolegy Foto: CasInvent Pharma

Společnost vyvíjí patentované, vysoce selektivní inhibitory enzymů patřících do rodiny kasein kinázy 1 (CK1). Enzymy CK1 hrají důležitou roli v procesech, které souvisejí se vznikem některých závažných onemocnění, například migrací leukemických buněk do lymfoidních orgánů. Inhibitory vyvinuté společností CasInvent Pharma jsou navrženy tak, aby cílily na jednotlivé izoformy CK1, a tím selektivně eliminovaly leukemické buňky. Inhibitory firmy CasInvent vykázaly slibné účinky na těžko léčitelné leukémie, které jen v roce 2020 stály celosvětově za přibližně 300 000 úmrtími (dále bylo zaznamenáno přibližně 500 000 nových případů těchto leukémií). Výsledky také naznačují možnost využití inhibitorů u dalších onemocnění, která mají v současné době jen omezené možnosti léčby.

CasInvent Pharma plánuje zkoumat potenciál svých inhibitorů CK1 i pro léčbu dalších druhů rakoviny. „Jsme přesvědčeni, že díky podpoře našich investorů budeme schopni rychleji vyvinout naše sloučeniny do fáze klinického testování a prokázat tak protinádorové účinky inhibice CK1 u pacientů. V tom případě bychom se stali atraktivní pro větší farmaceutické společnosti, kterým bychom mohli obohatit jejich portfolio novými sloučeninami potenciálně použitelnými i v synergické kombinaci s již používanými léčivy,“ uvedl Vojtěch Helikar, ředitel společnosti CasInvent Pharma. „Inhibice CK1 představuje nový mechanismus účinku pro terapii různých typů rakoviny, který je třeba využít v klinické praxi. Věříme, že naše sloučeniny mají potenciál nabídnout pacientům nové alternativy léčby dosud obtížně léčitelných typů rakoviny,“ dodává Alexander Scheer, CSO společnosti CasInvent Pharma.

Vysoká kvalita výzkumného týmu a silná podpora

Společnost CasInvent Pharma byla založena v roce 2020 jako spin-off Masarykovy univerzity v Brně s podporou bio-inovačního centra i&i Prague. „Investice ve výši 1,3 milionu eur je dalším potvrzením kvality tohoto vědeckého projektu, který vznikl a několik let se rozvíjel na Masarykově univerzitě. Založení spin-off společnosti CasInvent Pharma tak bylo logickým krokem, který umožní další progresi tohoto úsilí a jeho konečnou komercionalizaci. Jsem velmi rád, že jsme součástí tak významného úspěchu,“ uvedl Radoslav Trautmann, vedoucí oddělení transferu technologií CTT Masarykovy univerzity.  V České republice se jedná o jeden z největších a nejúspěšnějších příkladů tzv. transferu technologií, tedy přenosu vědecko-výzkumného nápadu do praxe, za posledních několik let.

Ze strany fondu KHAN-I se jedná o první investici do českého start-upu a zároveň o první společnou investici s nedávno založeným i&i Biotech Fund. „Od počátku nás zaujala vysoká kvalita výzkumného týmu i silná podpora Masarykovy univerzity a i&i Prague, která tuto investici umožnila. Pevně věříme, že díky našim rozsáhlým zkušenostem s preklinickým vývojem malých molekul budeme schopni významně přispět k dosažení klíčových milníků výzkumu, na kterém v CasInventu pracují. Těšíme se na spolupráci s Vojtěchem, Alexandrem a jejich týmem,“ komentují Michael Krebs a Peter Nussbaumer, managing partneři společnosti KHAN-I.

Pro i&i Biotech Fund představuje investice do firmy CasInvent Pharma další příklad úspěšné spolupráce s bio-inovačním centrem i&i Prague, které stálo nejen u zrodu tohoto spin-offu, ale je zároveň i jedním z hlavních investorů i&i Bio. „Máme velkou radost, že naše portfolio rozšíří další slibný český projekt. Schopnost tohoto spin-offu přesvědčit renomované mezinárodní investory potvrzuje jeho ambice uspět v globálním měřítku. Je skvělé být součástí této cesty. Zároveň jsme rádi, že můžeme svou investicí podpořit výzkum, který by v budoucnu mohl pomoci při léčbě tak závažných onemocnění, jako je například leukémie,“ říká Ivan Vohlmuth, jeden z partnerů investičního fondu i&i Bio.

Články autora Martin Kovalčík

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...