Čtvrtek 18. dubna 2024
ikona hodiny7. 2. 2023 15:05

Startup zrychlí, usnadní i zlevní imunochemické testy

Akademický startup Sophomer, s. r. o. dnes oznámil podpis licenční smlouvy, díky které může využívat ke komercionalizaci technologii, pomocí které lze vyrobit syntetický polymer nahrazující v imunochemických testech tradičně používaný bovinní sérový albumin (BSA). Nově licencovaná technologie vznikla ve spolupráci Ústavu makromolekulární chemie AV ČR (ÚMCH), firmy Elisa Development a bio-inovačního centra i&i Prague. Podpis licenční smlouvy zároveň oficiálně akceleroval činnost firmy Sophomer.

Martin Kovalčík autor

Foto: Shutterstock.com Nová technologie pomůže zrychlit a zlevnit imunochemické testy Foto: Shutterstock.com

BSA je jeden z nejstarších průmyslově získávaných proteinů. Při imunochemických testech se primárně využívá jako blokátor, který díky potlačování nechtěných signálů zpřesňuje prováděná měření. Získává se z hovězího séra, což s sebou nese celou řadu problémů. Mezi ně patří i riziko přenosu patogenů, díky čemuž se musí tento materiál důsledně a nákladně testovat a jeho využívání je podmíněno certifikací, která potvrdí jeho nezávadnost.

„Při využití naší technologie nic podobného logicky nehrozí, neboť náš produkt je plně syntetický. Díky tomu odpadají i další problémy, ať už jde o kolísavost při reprodukci výroby, relativně vysokou cenu, která s požadavkem vyšší čistoty ještě roste či složitou likvidaci materiálu. Nezanedbatelný je i etický aspekt celé věci,“ říká Jan Plicka z Elisa Development a přední odborník v oblasti vývoje diagnostických prostředků.

Technologie firmy Sophomer najde uplatnění všude tam, kde je základním pracovním nástrojem imunochemická analýza. Má potenciál značně pomoci v biochemických laboratořích, při vývoji In Vitro (IVD) diagnostických prostředků, při monitorování kontaminací v životním prostředí, v potravinářských laboratořích při stanovování obsahu alergenů, či v imunochemických testech ve veterinárních laboratořích. „Naše ambice s postupujícím výzkumem stále rostou, ale hlavní idea zůstává stejná: zrychlit, usnadnit a do značné míry také zlevnit práci našim kolegům vývojářům a výzkumníkům. Chceme, aby se mohli bez rozptylování soustředit na vlastní nápady a výzvy, které jejich náročná, nesmírně důležitá a pro veřejnost zároveň málo viditelná práce přináší,“ dodává Martin Burkhard, CEO firmy Sophomer.

Ukázkový transfer technologií

Vznik startupu Sophomer je ukázkovým příkladem transferu technologií a propojení vědy s průmyslem. „Na začátku celého příběhu stála potřeba výrobců diagnostických testů, kterou jsme dokázali díky síti našich kontaktů identifikovat. Poté jsme na akademické půdě hledali technologii vhodnou pro řešení této potřeby. Vhodnou technologii jsme našli na půdě Ústavu makromolekulární chemie, a po úspěšných ověřovacích testech jsme sestavili společný vývojový tým,“ říká Jiří Moos z bio-inovačního centra i&i Prague, které stojí u projektu od samotného začátku. Kromě dalšího se i&i Prague účastnil také vzniku startupu, který se zařadil do portfolia tohoto bio-inovačního centra. „V současnosti pomáháme hledat zákazníky pro vyvinutý polymer Sophomer F10, a zároveň pokračujeme ve společném vývoji dalších produktů. Na dobré cestě je i zprostředkování první investice, která pomůže nastartovat činnost firmy,“ dodává Jiří Moos.

Technologie, která vedla až k založení firmy Sophomer, začal vyvíjet tým vědců Ústavu makromolekulární chemie zhruba před dvěma roky. „Jsem velmi rád, že se nám podařilo naše společné úsilí dotáhnout až k úspěšnému podpisu licenční smlouvy. Udělali jsme tím důležitý krok k tomu, aby kvalitní práce našich vědeckých pracovníků našla své uplatnění v reálném životě. Navazujeme tak na naše předchozí úspěšné transfery výsledků základního výzkumu do praxe. Věřím, že se díky této technologii z ÚMCH výrazně zjednoduší provádění imunochemických analýz,“ dodává Jiří Kotek, ředitel Ústavu makromolekulární chemie AV ČR.

Články autora Martin Kovalčík

Nejnovější články

Názory
Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Evropa totiž dle Draghiho příliš dlouho (naivně) věřila...

Obecně platí, že Draghiho lékem na zhoršující se...

Analýzy
Revoluce v benefitech se nekoná

Loňský podzim přinesl vášnivou debatu o negativních dopadech...

„Letošní průzkum benefitů ukázal, že rozdíl mezi tím,...

„Benefity sledujeme v rámci našich průzkumů již bezmála...

Zajímavým zjištěním letošního průzkumu je pak i skutečnost,...

Cestovní ruch
Kongresoví ambasadoři byli oceněni

Ambassador Awards Evening se uskutečnil pod záštitou primátora...

„Celý profesní život se snažím posouvat českou onkologii...

Hlavními partnery večera byly: Hlavní město Praha, Ministerstvo...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Komora pomůže podnikatelům s elektronickým daňovým přiznáním

Hospodářská komora proto spustila na webové stránce www.komora.cz/dane/ návody,...

„Digitalizace musí být k uživateli přátelská a přinášet...

Aktuality
Největší logistický kongres v ČR se blíží

Logistika a doprava patří mezi nejdůležitější pracovní úkony mezi...

Všechny zmíněné faktory představují příležitost pro spojení s loajální...

Velký kongres EASTLOG, který se bude konat 30....

Analýzy
České nábytkářství oslabuje, ale ne dramaticky

„Již několik let panují v globální ekonomice jisté propady,...

„Pokles na 51,45 mld. Kč je stále velmi...

Špatná podle Tomáše Lukeše není ani spotřeba nábytku...

Suma za import nábytku v roce 2023 dosáhla 28,18...

Za vyloženě pozitivní trend AČN považuje růst podílu...

Český nábytek podle Čudky vyniká invencí i kvalitou....