Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny13. 4. 2022 07:18

Česko se podílí na rozvoji unikátní živé diagnostiky

Investiční fond i&i Biotech (i&i Bio) investoval 1,5 milionu dolarů do česko-amerického technologického startupu Sampling Human, který vyvíjí unikátní diagnostickou metodu zdokonalující detekci a monitoring závažných onemocnění. Společnost pomocí syntetické biologie geneticky přeměňuje mikroorganismy, typicky kvasinky, na takzvanou živou informační technologii.  Modifikované kvasinky jsou schopny dle zadání detekovat a následně zanalyzovat vzácné buňky, například nádorové, které se v krevním vzorku nacházejí ve velmi malém množství. Díky této živé diagnostice se celý diagnostický proces stává řádově rychlejší, levnější a přesnější. Investice fondu i&i Bio podpoří výzkumné aktivity, růst společnosti a přípravy na další investiční kolo.

Martin Kovalčík autor

Foto: Shutterstock.com Česko se podílí na rozvoji unikátní živé diagnostiky Foto: Shutterstock.com

Platformová technologie vyvíjená společností Sampling Human umožňuje detekovat a zároveň klasifikovat jednotky vzácných buněk v prostředí milionu dalších. Takto vysoké efektivity detekce je dosaženo díky geneticky modifikovaným kvasinkám, které aktivně vyhledávají specifické komplexní struktury na povrchu vzácných buněk. Oproti nákladným diagnostickým metodám jako je např. průtoková cytometrie, je možné s využitím technologie Sampling Human analyzovat miliony lidských buněk, kupříkladu vzorky lidské krve, najednou a tedy mnohonásobně rychleji.

Kdo je kdo

i&i Biotech Fund (i&i Bio)

Venture kapitálový fond se sídlem v Lucembursku investující do evropských biotechnologických společností v časné fázi růstu.

Sampling Human

Diagnostická společnost využívající syntetickou biologii za účelem vývoje nové metody pro včasnou detekci a monitoring závažných onemocnění. Společnost vyvinula patentovanou metodu využití modifikovaných mikroorganismů k detekci a analýze lidských buněk.

i&i Prague

Společnost se zaměřuje na přenos nových technologií do praxe. Vznikla při Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a věnuje se především inovacím v oblasti vývoje léčiv, diagnostiky a lékařských prostředků pocházejících z akademických institucí.

Evropský investiční fond (EIF)

Fond je podporován investicí z EIF, která probíhá za přispění lnnovFin Equity (s finanční podporou Evropské unie v rámci programu Horizont 2020), Evropského fondu pro strategické investice EFSI (zřízeného v rámci Investičního plánu pro Evropu) a Celoevropské záručního fondu EFG (realizován EIF s finanční podporou zúčastněných členských států).

„Společnost Sampling Human jsme založili proto, abychom vylepšili zdravotní diagnostiku. Víme, že jednotlivé buňky vykazují neuvěřitelně bohatý soubor vlastností, které mohou předpovědět zdravotní stav pacienta, ale problémem je, že je často nelze nalézt a následně dešifrovat. Naše technologická platforma to dokáže, díky čemuž analýzu jednotlivých buněk zpřístupňuje a usnadňuje její využití zdravotníky anebo výzkumnými pracovníky,“ říká Daniel Georgiev, spoluzakladatel a ředitel společnosti Sampling Human. „Využití modifikovaných kvasinek umožňujeme detekovat nepřirozené buněčně změny, které mohou odhalit počátky vážného onemocnění, např. nádorového anebo autoimunitního onemocnění.“

Třetí letošní investice

Z pohledu i&i Bio se jedná o třetí letos oznámenou investici. „Sampling Human představuje ukázkový příklad nadějného startupu s dynamickým vedením, ambiciózní globální obchodní vizí, a především špičkovou technologií, která v sobě skrývá potenciál způsobit doslova revoluci ve svém oboru,“ vysvětluje důvody investice Jaromír Zahrádka, výkonný ředitel investičního fondu i&i Biotech, který je zaměřen na investice do biotechnologických společností v časné fázi rozvoje. Příklady dalších investicí naleznete zde (cz) a zde (cz).

Podle něj jde zároveň o další ukázku benefitů, které fondu přináší úzká spolupráce s jeho hlavním sponzorem i&i Prague. Tento biotech inkubátor se společností Sampling Human spolupracuje již od roku 2019. „Aktuální investice je tak jen dalším krokem na společné cestě. Krokem, který bylo možné z naší strany učinit díky vzniku fondu i&i Bio,“ dodává Jaromír Zahrádka.

Články autora Martin Kovalčík

Nejnovější články

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...