Čtvrtek 18. dubna 2024
ikona hodiny27. 6. 2022 16:45

Ázerbájdžánské startupy se předvedly v Praze

Nový projekt Visegrádské čtyřky V4 Azerbaijan Tech Bridge (V4ATB) po úspěšné varšavské kapitole pořádal svou druhou networkingovou událost. Tentokrát v Praze. Po třech přípravných workshopech se deset startupů utkalo o přímý postup do semifinále a pozornost tuzemských a zahraničních investorů na virtuálním Prague chapter Demo Day. Českým partnerem tohoto projektu je AI startup incubator, zaměřující se na startupy v rané fázi v oblasti artificial inteligence.

Monika Lukešová autor

Foto: Shutterstock.com Praha se seznámila s ázerbájdžánskými startupy Foto: Shutterstock.com

V4ATB představuje historicky první program, jenž má za cíl posílit ázerbájdžánský startupový ekosystém a spolupráci mezi Visegrádskou skupinou a Ázerbájdžánem v oblasti inovací.

V4 Azerbaijan Tech Bridge představuje dlouhodobý program pro inovativní ázerbájdžánské týmy s globálními ambicemi, díky kterému mají příležitost se spojit s předními evropskými partnery včetně inovačních center, soukromých investorů, venture capital fondů a dalších společností. Program se skládá z osmi virtuálních regionálních kapitol v technologicky nejvyspělejších městech Visegrádské čtyřky, jež nabízí startupům řadu networkingových akcí, workshopů, školení a soutěžních demo dnů. Nejlepší startupy se po osmi kapitolách utkají o postup ve virtuálním semifinále v ázerbájdžánském městě Ganja. Grand finále se bude odehrávat příští rok v hlavním městě Baku.

„Ázerbájdžánské startupy již prošly třemi dny byznysových workshopů s českými odborníky a dozvěděly se mimo jiné o tuzemském prodeji a rozvoji podnikání, technickém a obchodním významu, získávání rizikového kapitálu, českém ekosystému a Praze samotné. Pražské události V4ATB se zúčastnili českým i mezinárodním investorům a podnikatelům, kteří měli příležitost poznat deset nejinovativnějších ázerbájdžánských projektů pražské kapitoly,” říká Angelo Burgarello, director of Business Development.

Vítězem Prague Demo Day se stal startup Fushka, jenž vyvíjí mezinárodní platformu pro nabídku a poptávku manuálních pracovních příležitostí a spojuje tak dělníky se zaměstnavateli na základě odpovídajících profilů. Tímto vítězstvím se Fushka dostává přímo do semifinále. Porotci události byli partneři z AI Startup Incubator Angelo Burgarello a Martin Dostál společně se zakladatelem firmy šéfbot Janem Růžičkou.

Projekt je iniciován Velvyslanectvím Polské republiky v Baku a jeho hlavním organizátorem je společnost Startup Hub Poland v partnerství s ázerbájdžánským IdealHub Innovation and Technology Center, českým AI Startup Incubator, maďarským CEU iLab a slovenskou společností CIVITTA. V4ATB je financován Mezinárodním visegrádským fondem (The International Visegrad Fund) a podporován všemi zastupitelskými úřady zemí Visegrádu v Baku.

Na pražském Demo Day pozdravil účastníky velvyslanec ČR v Baku Milan Ekert jménem české ambasády, která je v Ázerbájdžánu stálým kontaktním úřadem Mezinárodního visegrádského fondu (IVF). Ve své zdravici vyzdvihl velvyslanec zájem mladých Ázerbájdžánek a Ázerbájdžánců o grantové a stipendijní programy IVF a spolupráci s partnery ze zemí Visegrádské čtyřky, jejíž podoba nám ukazuje směr spolupráce v následujících letech. „Nebudou to snadná léta, a naše ekonomiky a společnosti musí ve světle změn, jež ve světě probíhají, hledat alternativy ke starým návykům,” dodal velvyslanec Ekert.

Ukončením pražské kapitoly byly otevřeny přihlášky do v pořadí třetí kapitoly, která se bude virtuálně odehrávat v Budapešti pod vedením maďarského inkubátoru CEU iLab.

Články autora Monika Lukešová

Nejnovější články

Názory
Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Evropa totiž dle Draghiho příliš dlouho (naivně) věřila...

Obecně platí, že Draghiho lékem na zhoršující se...

Analýzy
Revoluce v benefitech se nekoná

Loňský podzim přinesl vášnivou debatu o negativních dopadech...

„Letošní průzkum benefitů ukázal, že rozdíl mezi tím,...

„Benefity sledujeme v rámci našich průzkumů již bezmála...

Zajímavým zjištěním letošního průzkumu je pak i skutečnost,...

Cestovní ruch
Kongresoví ambasadoři byli oceněni

Ambassador Awards Evening se uskutečnil pod záštitou primátora...

„Celý profesní život se snažím posouvat českou onkologii...

Hlavními partnery večera byly: Hlavní město Praha, Ministerstvo...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Komora pomůže podnikatelům s elektronickým daňovým přiznáním

Hospodářská komora proto spustila na webové stránce www.komora.cz/dane/ návody,...

„Digitalizace musí být k uživateli přátelská a přinášet...

Aktuality
Největší logistický kongres v ČR se blíží

Logistika a doprava patří mezi nejdůležitější pracovní úkony mezi...

Všechny zmíněné faktory představují příležitost pro spojení s loajální...

Velký kongres EASTLOG, který se bude konat 30....

Analýzy
České nábytkářství oslabuje, ale ne dramaticky

„Již několik let panují v globální ekonomice jisté propady,...

„Pokles na 51,45 mld. Kč je stále velmi...

Špatná podle Tomáše Lukeše není ani spotřeba nábytku...

Suma za import nábytku v roce 2023 dosáhla 28,18...

Za vyloženě pozitivní trend AČN považuje růst podílu...

Český nábytek podle Čudky vyniká invencí i kvalitou....