Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny30. 3. 2023 09:39

Nezaměnitelné digitální tokeny NFT budou hitem roku 2023

Inspirujte se, jak je využít také pro vaši firmu

A co vy, bodíky sbíráte? A máte doma stále ještě staré dobré papírové hokejové nebo fotbalové kartičky? Těmto dosud nedílným součástem našeho dosavadního života zdá se odzvonilo. Nejen body do věrnostního programu, ale také třeba sportovní kartičky dnes můžete sbírat v digitální podobě – pomocí technologie nezaměnitelných tokenů NFT. A tyto tokeny ve stále větší míře pro své klienty a zákazníky využívají také firmy. Co tedy ty NFT, nezaměnitelné tokeny, vlastně jsou?

Vítězslav Klement Vítězslav Klement autor

Expert na strategickou komunikaci, majitel PR agentury Lost Bunny Communication. Absolvoval zahraniční stáže v Dubaji a Madridu. Pravidelně vede veřejná školení a také přednáší na Vysoké škole ekonomické v Praze. Je také autorem webu svetmetaverse.cz.

Foto: Shutterstock.com NFT alias tokeny mají být hitem roku Foto: Shutterstock.com

Samotná historie NFT spadá někam kolem roku 2017, kdy se objevily jedny z prvních tokenů – CryptoPunks a CryptoKitties. CryptoPunks byly animované obrázky lidí a zvířátek, CryptoKitties šel jako token ještě dál. Jak už název napovídá, šlo o sbírku kreslených kočiček.

Pojďme ale k samotné podstatě. NFT je položkou a zápisem v blockchainu. Blockchain je distribuovaná a decentralizovaná databáze, ve které se řetězí po sobě jdoucí záznamy. Tyto řetězce jsou propojeny zabezpečenými peer-to-peer uzly a co je důležité, data uložená do blockchainu jsou tam uložena na věky věků.

Moc se nechytáte? Abych to vysvětlil lépe a snad pochopitelněji, vypůjčím si teď pro lepší vysvětlení paralelu s účetní knihou. Blockchain se totiž k takové známé účetní knize dá přirovnat. Blockchain jako zápisová databáze je rozprostřena mezi velké množství počítačů, třeba také ten váš. A to rozprostření je celosvětové. Jak bylo řečeno, tato databáze je zároveň veřejná. Funguje na bázi jednotlivých jeho uživatelů, jenž jsou motivováni finanční odměnou. S tím podstatně souvisí transparentnost celého tohoto mechanismu.

A zatímco třeba například bitcoiny jako kryptoměna jsou zastupitelné, NFT jsou naopak nezastupitelné. V praxi to znamená, že jde o zcela unikátní a jedinečné dílo, ať už je to nějaká vzácná fotografie nebo třeba vlastnické právo k nemovitosti nebo vozu.

Jak NFT využívají firmy a značky

Pojďme ale k brandovému využití NFT, tedy jak tyto tokeny může využít třeba také vaše firma. Už na začátku jsme se zmiňovali o tom věrnostním programu řetězce kaváren Starbucks. Starbucks Odyssey, jak se tento projekt nazývá, členům klubu, zákazníkům i zaměstnancům, umožní získávat či zakoupit tokeny, které otevřou přístup k novým benefitům a zážitkům spojeným s kávou. Řetězec tak chce vytvořit digitální komunitu příznivců značky a rozšířit interakci se zákazníky.

Podobnou cestou se již vydal třeba fastfoodový řetězec Burger King, který představil NFT věrnostní program Royal Perks. Zákazníci v rámci programu po naskenování QR kódu u zakoupeného menu mohli získat jedno ze tří sběratelských NFT. Když se jim podařilo získat celý set, dostali automaticky čtvrtý token, za nějž mohli čerpat připravené výhody a prémiové odměny.

Vedle toho firmy ale využívají NFT pro vydávání a prodej svých sbírek. Tak jako to udělala například Coca-Cola již v červenci 2021 a svá NFT prodala za celkovou částku přes půl milionu dolarů. Americký Budweiser potom ve formě NFT vydal 1 936 unikátních digitálních plechovek svého piva, které se podobaly původním plechovkám právě z roku 1936. A norská plavební společnost Norwegian Cruise Line vydala ve formě NFT sérii uměleckých fotek svých lodí.

Nezaměnitelné tokeny už ale vstupují třeba také do oblasti alkoholických nápojů. Prostřednictvím těchto tokenů, jakožto dokladu vlastnictví, můžete držet prémiový alkohol například pro investiční potřeby, který ale zůstane zarchivován v místě výrobce. Touto cestou se v lednu 2022 vydala prémiová značka tequily Patrón. A když jsme tento článek začali sběratelstvím, pojďme u něj taky skončit. Zachytili jste také tu zprávu na konci roku 2022? Svoji edici sběratelských kartiček vydal také bývalý americký prezident Donald Trump!

Články autora Vítězslav Klement

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...