Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny6. 7. 2023 10:20

Praha na podzim přivítá evropské andělské investory

Podpoří český startupový ekosystém a přeshraniční spolupráci

České startupové prostředí nabírá na síle. Dokazuje to i mezinárodní investiční konference Engaged Investments, která kvůli velkému zájmu letos poprvé nabídne program rozdělený do dvou dnů. Organizátoři očekávají tři stovky účastníků. Na prestižní události v Praze se sejdou především andělští investoři, investoři do fondů a zástupci venture kapitálových fondů, kteří se zaměřují na startupy ze střední a východní Evropy. Exkluzivní akce, kterou již pátým rokem pořádá investiční skupina DEPO Ventures, přinese investorům hlubší vhled do problematiky startupového světa, rozšíří jejich znalosti a pomůže jim při posilování vzájemné spolupráce. Konference se uskuteční ve dnech 24. a 25. října v Kaiserštejnském paláci na pražské Malé Straně.

Jaroslav Průcha autor

Foto: Shutterstock.com Praha přivítá na podzim evropské andělské investory Foto: Shutterstock.com

„Konference Engaged Investments propojuje odlišné typy investorů z různých zemí. Pomáhá jim, aby se lépe orientovali ve světě rizikového kapitálu. Silný startupový ekosystém nutně vyžaduje přeshraniční investování a spolupráci mezi regiony. Umožní to nejen sdílení finančních zdrojů a investic mezi andělskými investory a venture kapitálovými fondy, ale zároveň se startupům otevřou nové trhy a růstové příležitosti. Přeshraniční spolupráce také umožňuje přenos know-how, technologií a inovací mezi regiony. A v neposlední řadě rovněž přístup k většímu počtu talentovaných jedinců,“ říká Petr Šíma, partner DEPO Ventures.

Inspirace, edukace i prostor pro investice

Prvnímu dni konference vévodí Veletrh startupů, během něhož se představí několik desítek startupů od zúčastněných investorů. Zakladatelé budou mít možnost prezentovat své projekty a zároveň se na stánku setkat s možnými investory. Na stáncích se představí také andělské networky, fondy rizikového kapitálu a partneři, například agentura na podporu podnikání a investic CzechInvest.

Druhý den konference bude na rozdíl od úvodního dne určen primárně investorům. Nabídne panelové diskuse a rozhovory, jejichž cílem je otevřít aktuální témata, která ovlivňují svět venture kapitálu. Dají se očekávat rozmanité a inspirativní debaty od zkušených investorů z Česka i dalších evropských zemí. Jejich jména bude DEPO Ventures postupně oznamovat. V předchozích letech debatovali například partner Credo Ventures Ondřej Bartoš, spoluzakladatelka estonského fondu Honey Badger Capital Helery Pops či andělský investor a předseda lotyšského andělského networku LatBAN Cyril Golub.

„Klademe velký důraz na kvalitu účastníků i obsah samotné konference. Každý investor má možnost nejen získat inspiraci a odborné znalosti od předních českých i evropských investorů, ale také rozšířit svou profesní síť. Navíc nově nabídneme přístup ke kvalitním startupům, které jsou prezentovány během Veletrhu startupů v prvním dni konference. Účastník se může poznat se samotným zakladatelem i se současným, případně potenciálním investorem. Usilujeme o to, aby konference přinesla každému účastníkovi užitek pro jeho profesi,“ uvádí Eliška Vámošová, marketingová ředitelka DEPO Ventures a organizátorka konference.

Vedle panelových diskusí budou v menších sálech probíhat workshopy a kulaté stoly, které se zaměří na konkrétní oblasti, například deep tech, impact tech či právo, a umožní účastníkům aktivní zapojení. Jelikož je získávání a prohlubování kontaktů ve startupovém světě velmi důležité, nebudou chybět networkingové příležitosti, které usnadní kvalitní aplikace Brella, řízený speed dating, reverse pitch a investorská večeře na závěr druhého dne konference.

Doprovodný program pro každého

Engaged Investments rovněž nabídne doprovodný program během celého týdne. Proběhne například setkání zakladatelů z portfolia DEPO Ventures, brunch pro ženy-investorky organizovaný litevským fondem Baltics Sandbox, snídaně se zahraničním fondem či večerní akce od českého fondu J&T Ventures. Na dvoudenní program záměrně navazuje akce Disraptors, která se ve srovnání s konferencí Engaged Investments zaměřuje na startupy.

„Tato strategická spolupráce nám umožňuje vzájemně zvýšit hodnotu pro účastníky našich akcí. Navzájem se doplňují. Zatímco konference Engaged Investments je zaměřená na konkrétní skupinu investorů, Disraptors je více inkluzivní a tematicky orientovaná na startupy. Každý účastník naší akce může navštívit i Disraptors, což oceňují zahraniční investoři, kteří díky tomu lépe poznají české startupové prostředí,“ vysvětluje Eliška Vámošová.

Více informací ke konferenci a prodej vstupenek je na webových stránkách engaged.investments.

Články autora Jaroslav Průcha

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...