Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny24. 9. 2023 13:30

Do Prahy míří investiční hvězdy

Poradí, jak na úspěšné investice do startupů

Dva dny plné inspirativních přednášek, diskuzí, příležitostí k setkání a navázání kontaktů s významnými investory do startupů a dalších obohacujících zážitků přinese konference Engaged Investments. Pořádá ji investiční společnost DEPO Ventures a proběhne v úterý 24. a ve středu 25. října v Kaiserštejnském paláci na pražské Malé Straně.

Jaroslav Průcha autor

Foto: Depo Ventures Petr Šíma a Václav Pavlečka – openspeech Foto: Depo Ventures

K hlavním zahraničním hvězdám patří americký investor a mentor Marvin Liao, irská technologická podnikatelka a investorka Mary McKenna a britský investor Keith Grose, který zároveň pomáhá řídit řadu startupů. Doplní je zvučná investorská jména ze střední a východní Evropy i z Pobaltí. Hlavními partnery akce, která již pět let neodmyslitelně patří do kalendáře evropských investorů, jsou české fondy J&T Ventures a Presto Ventures. Konferenci podporuje také nejprestižnější český fond Credo Ventures.

„Na konferenci jsme pozvali zkušené investory, kteří mají na kontě mnoho úspěšných investic do startupů. Tito investoři pocházejí z regionů s vyspělým startupovým ekosystémem. Ačkoli venture kapitálové společnosti i andělští investoři u nás rychle rostou, mohou se stále učit od známých jmen,“ říká Petr Šíma, partner DEPO Ventures.

Například Marvin Liao jako partner venture kapitálového fondu 500 Startups během šesti let investoval do více než čtyř stovek startupů v počáteční fázi z rozličných oborů a různých částí světa. Má zkušenosti i z korporátu, více než deset let působil ve společnosti Yahoo!, kde rozvíjel byznys v různých světových regionech. Mary McKenna představuje příklad podnikatelky, která se po prodeji vlastního startupu, online vzdělávací společnosti Learning Pool, stala andělskou investorkou a podporuje startupy v rané fázi po celé Evropě. Zároveň spoluzaložila celoirskou komunitu AwakenHub, který právě založil první a jediný irský andělský syndikát vedený ženami. Keith Grose je aktivní andělský investor a zároveň působí jako provozní ředitel ve startupech, má zkušenosti především v oblastech fintechu, krypta a hardwaru. Svou kariéru v oblasti fintechu začal ve společnosti Google, pracoval třeba na GPay nebo Peněžence Google.

„Podobných akcí zaměřených na zástupce venture kapitálových fondů a andělské investory v Praze moc není. Rádi se proto podílíme na vybudování kvalitní a prestižní akce pro globální investorskou komunitu, v srdci střední Evropy, na kterou budeme moci zvát naše zahraniční partnery z řad andělských investorů a VC fondů. Navazování spolupráce a rychlé rozšiřování sítě kontaktů je spolu se sdílením znalostí a zkušenosti ve startupovém světě naprosto nezbytné,“ říká Adam Kočík, řídící partner J&T Ventures.

„Budování a udržování vztahů a partnerství mezi VC investory i angely po celé Evropě patří mezi ty nejdůležitější věci, které v Prestu děláme. Pomáhá to našim portfoliovým firmám i našim investorům a kultivuje se tím celý CEE startupový ekosystém, jehož jsme a budeme součástí a na kterém nám velmi záleží. Proto podporujeme Engaged Investments,“ říká Přemysl Rubeš, zakladatel a řídící partner společnosti Presto Ventures.

Zaměřeno na investory

Adam Kočík i Přemysl Rubeš doplní v panelových diskuzích trojici hlavních spíkrů konference. Debatovat s nimi budou také další investoři a lidé, kteří mají rozsáhlé znalosti a zkušenosti ze startupového ekosystému v regionu. Mezi nimi Karolína Mrozková, partnerka Credo Ventures; Marcin Hejka, zakladatel a partner OTB Ventures, polského venture kapitálového fondu zaměřeného na investice do deeptech segmentu; Tomáš Pačinda, partner českého venture kapitálového fondu Kaya; Viktorija Trimbel, výkonná ředitelka litevského fondu Co-Invest Capital; Nikolaj Rafaj, ředitel pražského startupového akcelerátoru StartupYard; Raviv Sapir, investiční profesionál německého fondu Blue Future Partners; Frederik Brandis, který působí ve venture kapitálovém fondu Antler. Jako hostitel konference bude diskutovat také Petr Šíma, partner DEPO Ventures.

Na rozdíl od předchozích ročníků je letos konference rozdělena do dvou dnů. Zatímco prvnímu dni vévodí Veletrh startupů (Startup Fair), během kterého se představí několik desítek startupů z portfolií zúčastněných investorů, druhý den je určen primárně investorům. Proběhnou čtyři panelové diskuze, v nichž zkušení panelisté proberou například výhody a nevýhody tradičních venture kapitálových fondů a andělských syndikátů ve střední a východní Evropě. Zaměří se i na současné makroekonomické šoky, včetně dopadů války a inflace na rizikový kapitál v regionu. Zvláštní pozornost bude věnována také přeshraniční spolupráci mezi investory i způsobům, jak nejlépe identifikovat trendy a investiční příležitosti.

Vedle panelových diskuzí budou v menších sálech druhý den probíhat také workshopy a kulaté stoly, které se zaměří na konkrétní oblasti a trendy v investování,  například na investování do fondů s impaktem, tedy celospolečenským dopadem, nebo na specifika fondů v oblasti vojenství a obranného průmyslu či spacetechu, tedy vesmírných technologií – o nich budou hovořit lidé z Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA). Důležitým tématem bude také oblast podpory investic v Česku i za hranicemi. S lidmi z venture kapitálových fondů o tom budou debatovat zástupci Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest.

Více informací a prodej vstupenek na webu engaged.investments.

Články autora Jaroslav Průcha

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...