Středa 1. května 2024
ikona hodiny14. 8. 2023 20:14

Český fintech v celém světě dynamicky roste

Platformu si vyzkoušelo více než 1,5 milionu lidí, dosáhla přes 4 miliardy obratu

České FTMO v roce 2022 znovu dosáhlo nových výšin – v obratu, počtu uživatelů, ale i počtu těch, kteří si platformu pro tradery vyzkoušeli. Jen počet registrovaných meziročně stoupl o 68 %. Nejvíce obchodníků na platformě přibylo ve Spojených státech, Velké Británii či Německu. Historicky nejvyšší byl i počet výplat traderům, jeden z nich obdržel téměř milion dolarů. Zároveň jen za minulý rok společnost dosáhla růstu obratu o 33 % a dostala se přes 4 miliardy korun. EBITDA se pak vyšplhala přes 1,8 miliardy korun.

Filip Matějka autor

Foto: Shutterstock.com Český fintech globálně roste – za rok o 68 % Foto: Shutterstock.com

Minulý rok ovšem FTMO zasvětilo zejména vývoji produktu, optimalizaci interních procesů a náboru do týmu, který se rozšířil o dalších 50 lidí. Společnost ale dobývala i soutěže. Už podruhé v řadě si odnesla výhru v Deloitte Technology Fast 50. Na začátku roku 2023 byli oba zakladatelé odměněni oceněním EY Technologický podnikatel roku. FTMO má však za sebou také investice do nemovitostí, věnuje se akvizicím a hledá ideální cíle pro další rozvoj skupiny.

„V minulém roce jsme se soustředili hlavně na vývoj celé platformy. Tak aby se dále rozšířilo spektrum funkcí, které tradeři opravdu potřebují. Do vývoje produktu i rozšíření infrastruktury jsme za uplynulý rok museli dát všechno, abychom zvládli nápor klientů, kterých je více než kdy předtím. Počet našich uživatelů totiž meziročně stoupl o 68 %. Ty dnes máme ve více než 180 zemích světa, včetně Afriky. Spolu s tím jsme rozšířili i náš tým o 50 lidí, a to zejména na IT pozicích. Naše EBITDA se také přiblížila na dohled dvěma miliardám korun. I díky tomu víme, že o náš produkt je zájem. Současně je to také závazek, který rádi přijmeme – v budování FTMO jednoduše nemůžeme polevit,“ říká Otakar Šuffner, spoluzakladatel a CEO FTMO.

Produkt, procesy, až pak peníze

Společnost v minulém roce posílila všechna svá oddělení, zejména pak pozice v IT. I kvůli rozšiřování týmu muselo FTMO zvětšit v budově Quadria na pražské Národní třídě své pole působnosti. Tam dnes většina týmu, který čítá přes 150 lidí, pracuje. Vzhledem k omezeným kapacitám už ale dnes vyhlíží, které patro by společnost ještě mohla obsadit.

„V posledních letech jsme rostli jako raketa. Teď máme více času soustředit se na nastavování interních procesů. V minulém roce jsme tak trochu v tomto ohledu doháněli deficit z uplynulých let a nastavili procesy, které nám už dlouho chyběly. Zároveň pořád nabíráme a budeme nabírat dál, jen tak můžeme celou platformu neustále zdokonalovat, aby co nejlépe řešila potřeby traderů. K tomu zkrátka potřebujeme více lidí, v současnosti nabíráme prakticky do všech oddělení – vývoj, marketing, podpora, ale i datový tým. Stávající tým odmakal opravdu hodně a celý úspěch firmy jde za ním. Ani zde ale určitě nekončíme, cílovou čáru nemáme pevně stanovenou,“ vysvětluje Marek Vašíček, CTO FTMO.

Stále záleží na přidané hodnotě

Mimo velkého updatu mobilní aplikace spustilo FTMO v minulém roce hned několik produktových novinek. V první řadě to byl Quick Trade Manager – doplněk do nejpopulárnější obchodní platformy MetaTrader, který umožňuje rychlejší, efektivnější a pokročilejší správu obchodních pozic. Dalším krokem byl zcela nový produkt FTMO Swing, jenž otevírá dveře i pro obchodníky, kteří se zaměřují na delší držení pozic. To přispělo k další diverzifikaci klientské základny společnosti.

Mezi ty nejčerstvější novinky se však řadí změna pravidel pro registraci ve prospěch uživatelů. Minimální počet obchodních dní pro úspěšné splnění vstupního testu FTMO Challenge byl zkrácen z deseti na čtyři dny. Další novinkou je odstranění časového období pro obchodníky v rámci celého ověřování. Nyní mají zájemci o obchodování s FTMO na obě fáze ověřovacího procesu neomezený čas, což pomáhá otevřít dveře například obchodníkům s konzervativnější strategií.

„Kvalitu produktu stavíme na první místo, protože od toho se odvíjí vše ostatní. Důležité je, že naše platforma přináší neustále něco navíc. Že to funguje, vidíme třeba na zvyšujícím se počtu uživatelů, ale také na oceněních, která jsme v poslední době získali. Na podzim minulého roku jsme vyhráli soutěž Deloitte Fast 50 a v lednu tohoto roku nás oceněním odměnilo EY. I když se jedná o obrovský úspěch, nejdůležitější pro nás ovšem je, že jsou spokojení uživatelé. A napovídá nám třeba hodnocení na Trustpilotu, kde si v nezávislých recenzích držíme 4,9 hvězdičky. Uvidíme, kde skončíme letos. Za první čtvrtletí už jsme traderům vyplatili třetinu toho, co za celý minulý rok. Nezůstáváme ale jen u tradingu, nakoupili jsme i několik nemovitostí a vyjednáváme partnerství s inovativními firmami ve fintech segmentu,“ uzavírá Šuffner.

Články autora Filip Matějka

Nejnovější články

Pohled z praxe
V oboru zůstává jen čtvrtina absolventů učilišť

V těchto dnech procházejí zájemci o studium na...

„V oblasti plynárenství se dlouhodobě potýkáme s nedostatkem...

Podle ředitele Středního odborného učiliště plynárenského Pardubice Martina...

Dobrou zprávou naopak je, že ti, kteří ve...

„Data z průzkumu naznačují, že výběr oboru opravdu...

Analýzy
Developeři v Česku si oblíbili strategii Shell & Core

Ke konci 1. čtvrtletí 2024 bylo v tomto...

Model Shell & Core se sice v omezeném...

S dokončením Shell & Core projektů developeři obvykle...

Vzhledem k aktuální situaci na trhu a trvale...

Trendy
Jedenáctý ročník Laboratoře Nadace Vodafone je v plném proudu

„Každý rok se těšíme, jaké zajímavé projekty v...

Do jedenáctého ročníku Laboratoře Nadace Vodafone se probojovaly...

Digitální logoped Vyslovuj v průběhu akceleračního programu spustil...

„Pokroky čtveřice projektů nás motivují pokračovat v našem...

Nejnovější Trendy

Trendy
Jedenáctý ročník Laboratoře Nadace Vodafone je v plném proudu

„Každý rok se těšíme, jaké zajímavé projekty v...

Do jedenáctého ročníku Laboratoře Nadace Vodafone se probojovaly...

Digitální logoped Vyslovuj v průběhu akceleračního programu spustil...

„Pokroky čtveřice projektů nás motivují pokračovat v našem...

Aktuality
Virtuální vodárna. K čemu se hodí digitální dvojče úpravny vody?

Partneři oslovili město Železná Ruda, zda by se...

„Digitální dvojče představuje počítačový model, který dokonale kopíruje...

Součástí digitálního dvojčete úpravny vody je i systém...

JUDr. Tomáš Koníček z Mezinárodního bezpečnostního institutu, který se...

Aktuality
Už i slovenské firmy snadněji přejdou na udržitelné podnikání

„Slovensko je kvůli své rozmanitosti a průmyslovému zázemí...

„Náš servis není jen o tom, že za...