Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny15. 4. 2024 11:23

Český startup krmí firmám AI modely kvalitními daty

Letos plánuje urychlit růst a získává investici 70 milionů korun

Apify, platforma pro extrakci dat z webu, získala investici ve výši 70 milionů korun. Pražský startup v roce 2023 dosáhl na obrat 170 milionů korun a zisk 20 milionů korun. Zároveň zaznamenal za poslední kvartál roku 2023 růst obratu o 80 % oproti předchozímu roku. Investory jsou venture kapitálový fond J&T Ventures vedený Adamem Kočíkem a Martinem Kešnerem, investičního kola se zúčastnil i stávající investor Reflex Capital Ondřeje Fryce. Peníze půjdou zejména na marketing, vývoj produktu a do růstu vývojářské komunity. V rámci investičního kola zároveň startup navýšil ESOP pool pro motivaci zaměstnanců na podíl zhruba 15 %.

Filip Matějka autor

Foto: Shutterstock.com Český startup krmí firmám AI modely kvalitními daty Foto: Shutterstock.com

„Poslední investici jsme získali v roce 2019 a Apify v posledních letech rostlo pouze z vlastních zisků. Nyní ovšem vnímáme na trhu prostor k urychlení růstu, a proto jsme se rozhodli vzít další investici. Vzhledem k naší velikosti jsme vzali relativně nízkou částku, protože jsme firmu nechtěli narušit obřím přísunem kapitálu. Tím si udržíme finanční efektivitu a unikátní firemní kulturu. Navíc si neomezíme možnosti dalších investic či exitu. Náš cíl je nyní ukázat, že jsme schopni přeměnit kapitál do ekonomicky efektivního růstu, oslovit nové zákazníky a škálovat náš byznys. Až se nám to podaří, v budoucnu nám pak může dát smysl přijmout velkou investici od globálních VC fondů a pokusit se stát dalším českým jednorožcem,“ říká zakladatel a CEO Apify Jan Čurn.

„Podnikatelský příběh Apify s nadšením sledujeme už od roku 2016, kdy jsme se s Honzou Čurnem a Jakubem Baladou poprvé potkali. Za tu dobu vybudovali špičkové technologie, silnou značku a mezinárodní síť zákazníků. Díky tomu jsou teď ve skvělé pozici, aby využili obrovské příležitosti, které se právě otevírají. Věříme, že jim můžeme pomoci vyrůst v globálního lídra,“ uvádí Martin Kešner z J&T Ventures.

„Apify podporujeme již osm let – což je hodně dlouhá doba na to, abychom věděli, že to dává smysl,“ říká Ondřej Fryc z Reflex Capital. „Honza s Jakubem vybudovali již nyní globální firmu s MRR (měsíčními opakujícími se tržbami) ve vysokých statisících dolarů, která nyní raketově roste. V investici vidíme příležitost ještě více tento růst podpořit,“ dodává.

Rozvoj marketingu a vývojářské komunity

Zakladatelé společnosti Jan Čurn a Jakub Balada se rozhodli přijmout externí kapitál proto, aby firmu přenesli z profitabilního na růstové myšlení. Ve firmě si stále udržují většinový podíl. Jedním z cílů využití investice je personální posílení vývoje, produktu, datové analýzy, marketingu a dalších oblastí týmů. Dalším cílem je navýšení přímých investic do marketingu a rozšíření produktů Apify mezi nové zákazníky.

„Chceme Apify dostat k většímu množství vývojářů a firem po celém světě. Proto kromě marketingu investujeme také do růstu naší komunity vývojářů, kteří na naší platformě vyvíjejí, udržují a prodávají web scrapingová řešení nazývaná Aktory. Naši dlouhodobou ambicí je vybudovat největší světový marketplace, kde firmy a vývojáři najdou hotová cloudová řešení pro automatizaci, která vytvářejí a prodávají jiní vývojáři,“ uzavírá Čurn.

Články autora Filip Matějka

Nejnovější články

Analýzy
Každý druhý e-mail na Seznamu je marketingové sdělení

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu...

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý...

Seznam rozděluje e-maily do tří složek: Primární, Hromadné...

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Nejnovější Trendy

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...