Středa 1. května 2024
ikona hodiny23. 11. 2023 06:45

Virtuální trenažér resuscitace či digitální logoped

Do jedenáctého ročníku Laboratoře Nadace Vodafone se probojovala čtveřice inovativních projektů

Pomoci v růstu nadějným technologickým projektům se sociálním přesahem – to je cíl akceleračního programu Laboratoř Nadace Vodafone, který zahájil svůj jedenáctý ročník. Do něj se přihlásilo celkem 91 soutěžících, z nichž program vybral deset postupujících projektů.

Filip Matějka autor

Ilustrace: Shutterstock.com Laboratoř Nadace Vodafone startuje jedenáctý ročník Ilustrace: Shutterstock.com

V rámci listopadového bootcampu se do finále probojovala vítězná čtveřice: digitální logoped Vyslovuj, virtuální trenažér resuscitace VR CRP, projekt Théseus zpřístupňující digitální obsah nevidomým a OMG Robotics budující na školách výuku informatiky, robotiky a polytechniky. Finalisty nyní čeká půlroční program, v rámci kterého využijí kromě finanční injekce 100 tisíc korun i rady zkušených mentorů. Mezi nimi se představí členové Strategy Vodafone pro Českou republiku: Aleš Bernášek, Tomáš Elbl, Lukáš Jakoubek a Josef Dekastello.

„Rok co rok máme v Laboratoři štěstí na spoustu talentovaných lidí se skvělými nápady. Naším cílem je těmto vizím pomoci přerůst do podoby plnohodnotných firem. Osobně se velmi těším, až uvidím, jakých pokroků projekty v rámci letošního ročníku dosáhnou,“ říká Jan Fencl, programový manažer Nadace Vodafone.

Šest měsíců akcelerace

Do historicky jedenáctého ročníku Laboratoře Nadace Vodafone se přihlásilo celkem 91 projektů. Deset z nich se následně zúčastnilo dvoudenního listopadového bootcampu, kde představily své vize odborné porotě. Do finále se poté probojovala čtveřice projektů: Vyslovuj, VR CRP, Théseus a OMG Robotics, které získají na svůj rozvoj částku 100 tisíc korun a absolvují šestiměsíční akcelerační program.

Projekt Vyslovuj vyvinul digitálního logopeda, který dětem ve věku od 3 do 10 let pomáhá zábavnou formou procvičovat správnou výslovnost a rozšiřovat slovní zásobu. Druhým projektem, který si získal místo v postupující čtveřici, je VR CRP. Jeho autoři vyvinuli aplikaci, v níž si může záchranu života natrénovat profesionál i laik. Jako třetí se do Laboratoře probojoval Théseus, projekt, který slibuje zpřístupnit digitální prostředí zrakově hendikepovaným. Čtveřici finalistů uzavírá tým OMG Robotics usilující o vybudování výuky informatiky, robotiky a polytechniky na českých školách.

Soutěžícím budou po celou dobu programu k dispozici zkušení mentoři z oddělení Strategy Vodafone pro Českou republiku: Aleš Bernášek, Tomáš Elbl, Lukáš Jakoubek a Josef Dekastello. Mentoři projektům pomohou v klíčových otázkách rozvoje, ale také oslovit potenciální investory.

„Listopadový bootcamp nám ukázal, že v Česku o inovativní projekty s růstovým potenciálem není nouze. Věřím, že letošní ročník opět pomůže položit základy plnohodnotným technologickým firmám,“ dodává Aleš Bernášek, který v minulosti předával zkušenosti například projektu Slyším očima.

Laboratoř Nadace Vodafone je unikátní akcelerační program pro projekty, které rozvíjejí společenské inovace s využitím informačních a komunikačních technologií. Laboratoř se zaměřuje jak na existující startupy, tak na neziskové organizace, sociální podniky či univerzitní projekty. Cílem Laboratoře je nastartovat projekty a dostat je k desítkám tisíc uživatelů, kteří z nich budou mít přímý užitek a reálně lepší život. Takto pomohla už více než 100 projektům, kterým rozdělila přes 37 milionů korun. Mezi podpořenými projekty byly například telefony pro nevidomé Blindshell, aplikace Včelka, aplikace CF Hero či mobilní hra pro nevidomé herního studia Kikiriki Games. Partnerem projektu je platforma Vodafone Nápad roku.

Články autora Filip Matějka

Nejnovější články

Pohled z praxe
V oboru zůstává jen čtvrtina absolventů učilišť

V těchto dnech procházejí zájemci o studium na...

„V oblasti plynárenství se dlouhodobě potýkáme s nedostatkem...

Podle ředitele Středního odborného učiliště plynárenského Pardubice Martina...

Dobrou zprávou naopak je, že ti, kteří ve...

„Data z průzkumu naznačují, že výběr oboru opravdu...

Analýzy
Developeři v Česku si oblíbili strategii Shell & Core

Ke konci 1. čtvrtletí 2024 bylo v tomto...

Model Shell & Core se sice v omezeném...

S dokončením Shell & Core projektů developeři obvykle...

Vzhledem k aktuální situaci na trhu a trvale...

Trendy
Jedenáctý ročník Laboratoře Nadace Vodafone je v plném proudu

„Každý rok se těšíme, jaké zajímavé projekty v...

Do jedenáctého ročníku Laboratoře Nadace Vodafone se probojovaly...

Digitální logoped Vyslovuj v průběhu akceleračního programu spustil...

„Pokroky čtveřice projektů nás motivují pokračovat v našem...

Nejnovější Trendy

Trendy
Jedenáctý ročník Laboratoře Nadace Vodafone je v plném proudu

„Každý rok se těšíme, jaké zajímavé projekty v...

Do jedenáctého ročníku Laboratoře Nadace Vodafone se probojovaly...

Digitální logoped Vyslovuj v průběhu akceleračního programu spustil...

„Pokroky čtveřice projektů nás motivují pokračovat v našem...

Aktuality
Virtuální vodárna. K čemu se hodí digitální dvojče úpravny vody?

Partneři oslovili město Železná Ruda, zda by se...

„Digitální dvojče představuje počítačový model, který dokonale kopíruje...

Součástí digitálního dvojčete úpravny vody je i systém...

JUDr. Tomáš Koníček z Mezinárodního bezpečnostního institutu, který se...

Aktuality
Už i slovenské firmy snadněji přejdou na udržitelné podnikání

„Slovensko je kvůli své rozmanitosti a průmyslovému zázemí...

„Náš servis není jen o tom, že za...