Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny14. 12. 2023 08:03

Slovenský startup vytváří digitální dvojče podniků, budov i měst

Twinzo pomáhá k efektivitě provozu i snižování emisí, napoprvé získal investici 2,3 milionu eur

Firmám i veřejné správě umožňuje prohlížet přesné modely konkrétních továren, objektů, budov, kanceláří, nebo dokonce celých měst a okamžitě je analyzovat. Symfonie virtuální simulace, strojového učení, IoT a velkých datových modelů v jedné aplikaci – to umožňuje technologie 3D digitálních dvojčat, se kterou přichází slovenský startup Twinzo. Tím šetří finanční prostředky nebo snižuje negativní dopady na životní prostředí. K rozšíření na další evropské trhy pomůže startupu vůbec první investice ve výši 2,3 milionu eur (zhruba 56 milionů korun).

Michael Kubín autor

Foto: Shutterstock.com Slovenský startup Twinzo vytváří digitální dvojče podniků, budov i měst Foto: Shutterstock.com

Investiční kolo proběhlo pod vedením portugalského fondu Critical Ventures z Critical Group, jenž se specializuje na investice do deep tech startupů a pomáhá jim s expanzí. Dále Twinzo podpořily české fondy Soulmates Ventures a DEPO Ventures, ke kterým se připojil ještě slovenský Venture to Future Fund.

„Twinzo nabízí firmám nástroj, se kterým mohou na základě dat činit kvalifikovaná rozhodnutí, optimalizovat pracovní procesy nebo kontrolovat nebezpečné pracovní sektory. Všechna tato rozhodování přitom mohou dělat odkudkoli skrze své mobilní telefony. Jsme rádi, že tyto benefity oceňuje stále více firem a investorů, díky kterým můžeme svůj produkt zdokonalovat a rozšiřovat mezi nové klienty,“ říká Michal Ukropec, zakladatel a CEO Twinza.

3D vizualizace pomáhá rozhodování a přispívá k udržitelnosti

Platforma Twinzo svým uživatelům nabízí možnost tvorby a správy 3D digitálních dvojčat konkrétních továren, objektů, domů, kanceláří, nebo dokonce celých měst. Slouží k jejich kontrole na dálku a poskytuje přístup k informacím v reálném čase prostřednictvím chytrého telefonu či intuitivního 3D rozhraní. V něm nabízí lokalizaci, sledování vnitřních či venkovních prostor a hloubkovou analýzu dat. Díky tomu umožňuje svým klientům pečlivě plánovat a sledovat využití materiálu a výrobních prostředků.

„Rychlost je v dnešní digitální době pro byznys klíčová. Díky naší platformě dostane firma zcela nový pohled na své výrobní závody, kanceláře nebo logistická centra, aniž je někdo musí fyzicky navštívit. Díky tomu se může management soustředit na to nejdůležitější – strategii. Naše aplikace umožní vydávat klíčová rozhodnutí o 35 % rychleji a lépe plánovat firemní procesy,“ dodává Michal Ukropec.

V současnosti Twinzo provozuje 95 virtuálních dvojčat na celkové ploše 270 milionů m², využívá více než 12 tisíc lokalizátorů a bezmála jedenáct tisíc IoT senzorů. Tři roky od založení důvěřují Twinzu společnosti Škoda Auto, Whirlpool, Benteler, Nemak, Mondelēz International a další. Protože technologie digitálních dvojčat pomáhá minimalizovat rizika, zejména při práci na komplexních projektech, poskytuje cenná data, díky kterým mohou společnosti navrhovat, testovat a modelovat své projekty – a tak mohou ještě rychleji přinášet nové produkty na trh. Tato technologie byla podle společnosti Accenture použita ve vývoji 85 % všech elektromobilů, více než 75 % světové větrné energie. Vedle toho také v průlomových pilotních projektech v oblasti udržitelnosti, jako jsou elektrické pece, první letadlo na solární pohon na světě a nové biomateriály. Společnost Accenture předpokládá, že potenciál této technologie dále poroste a v roce 2030 by měla dosáhnout hodnoty 1,3 bilionu dolarů.  Zároveň pomůže snížit emise CO2eq, a to až o 7,5 gigatun.

S podporou předních VC fondů

„Twinzo podnikům pomáhá zvýšit efektivitu vlastních procesů a infrastruktury, což vede nejen k lepším byznysovým výsledkům, ale i nižší spotřebě zdrojů a zatížení životního prostředí. Věřím, že pomocí řešení od Twinza bude možné sledovat celé ekonomiky a provést efektivní kroky k uhlíkové neutralitě, a tím zároveň opět o něco více digitalizovat průmysl,“ uvádí Hynek Sochor, zakladatel a předseda představenstva akcelerátoru a fondu Soulmates Ventures, který podporuje nadějné startupy v CEE regionu, jejichž řešení má pozitivní dopad na společnost.

„Ti, kdo jsou ve firmách zodpovědní za klíčová rozhodnutí, většinou nemají ucelená a aktuální data. Problémy, se kterými se potýkají, navíc vyžadují hlubší analýzu a prezentaci. To firmy nutí utrácet více zdrojů. Digitální dvojčata mají obrovský potenciál nejen pro hledání úspor, ale také v rozvoji inovací. Těší nás, že můžeme Twinzu pomoci s rozšířením jeho unikátního řešení, které může změnit podobu řady průmyslových odvětví,“ uzavírá Michal Ciffra, partner DEPO Ventures.

Do Twinza rovněž investoval Critical Ventures, což startupu otevírá dveře rovněž do Critical Software a Critical Manufacturing – což jsou korporátní divize, se kterými Twinzo rovněž navazuje spolupráci a získává tak přístup k jejich klientům a partnerské síti. S jejich pomocí chce nabízet a škálovat svůj produkt pro přední globální korporace.

Články autora Michael Kubín

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Trendy

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...