Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny10. 1. 2024 11:03

Inteligentní predikce energetických toků zabrání až 30 % ztrát

Ogre AI získává od českých Soulmates Ventures 12 milionů korun

Předpovídat poptávku a nabídku energií a zabránit zbytečným ztrátám – to je cílem rumunského startupu Ogre AI, který prostřednictvím predikcí s pomocí umělé inteligence pomáhá chytře a udržitelně řídit energetické toky všem účastníkům energetického řetězce včetně korporací jako ČEZ Group, Enel Group, Engie a E.ON.

Michael Kubín autor

Foto: Shuterstock.com Inteligentní predikce energetických toků zabrání až 30 % ztrát Foto: Shuterstock.com

Ogre AI tak pomáhá svým klientům zabránit až 30 % finančních ztrát, se kterými se dnes mohou potýkat. Startup nově získává od investorů v čele s českým akcelerátorem udržitelných startupů Soulmates Ventures částku 15,5 milionu korun. Soulmates Ventures podpořili Ogre AI 12 miliony korun, zbytek částky doplnil zakladatel Matei Stratan a investoři z předchozího kola Early Game Ventures. Potenciál startupu dokládá také účast renomovaných MMC Ventures, kteří mají ve svém portfoliu 230 investic a 24 úspěšných exitů. Finanční injekci společnost využije pro škálování produktu a expanzi na evropský trh včetně České republiky.

„K myšlence svěřit predikci energetické nabídky a poptávky technologiím mne dovedla osobní zkušenost. Roky jsem totiž působil ve specializované firmě, která se starala o totéž, co dnes v Ogre AI pomáhá zajišťovat umělá inteligence. Společnost obsluhovala přibližně 700 operátorů a při zkoušení jiných konkurenčních řešení jsme zjistili, že nejsou založena na dostatečně kvalitních datech. Dnes se o predikci kompletně stará umělá inteligence a strojové učení,“ vysvětluje důvody k založení startupu Matei Stratan, zakladatel a CEO Ogre AI.

Ogre AI

Poskytuje nejmodernější platformu zaměřenou na predikce a analýzu pro energetické společnosti zahrnující oblasti elektřiny, plynu, centralizovaného vytápění, vodovodů a odpadních vod. Hlavním přínosem technologie pro zákazníky je schopnost efektivně předvídat a plánovat energetické toky, a tím snižovat rizika a udržet si konkurenceschopnost. V současnosti rozšiřují svůj záběr také na energetický management a digitalizaci celého energetického řetězce. Platforma rovněž nabízí řadu technologických funkcí, díky nimž je jedinečná svou flexibilitou. Spojuje možnosti nejmodernějších technologií, například umělou inteligenci a strojové učení, datové zdroje, big data a cloud. Zároveň je technologicky agnostická, takže ji lze nasadit do veřejných cloudů, nebo ji provozovat lokálně.

„Je fascinující, jak komplexní problém je moderní distribuce energií. Velcí dodavatelé nebo lokální výroba z obnovitelných zdrojů jsou jen některé dílky této velké skládačky. V Soulmates Ventures chceme podporovat v růstu nejen profitabilní, ale stejně tak i udržitelné společnosti, čehož je Ogre AI velmi dobrým příkladem. Věřím, že má obrovský potenciál reformovat odvětví energetické správy a přispět k udržitelnější budoucnosti, ve které budou zdroje kontrolovány na základě dat a moderních technologií,“ říká Hynek Sochor, zakladatel a předseda představenstva akcelerátoru a VC fondu Soulmates Ventures. Tím však s podporou nekončí. „Pokud v budoucnu Ogre AI naplní očekávaný růst, máme možnost navýšit financování až o dalších 12 milionů korun,“ dodává.

Dohlížet nad energiemi chytře a bez ztrát

Startup již nyní ovlivňuje udržitelnost tím, že na svém místním trhu v Rumunsku předpovídá 90 % veškeré poptávky po elektřině a 85 % technických ztrát v místní síti, v Řecku pak 70 % poptávky po elektřině. Díky tomu pomáhá rychleji integrovat obnovitelné zdroje, ale zároveň udržovat stabilitu energetické sítě. Celkem pokrývá více než 15 milionů spotřebitelů (domácnosti, komerční a průmyslové podniky). I díky tomu si vysloužil místo mezi top 10 inovativními nadějnými startupy z Rumunska za rok 2023 podle EU-Startups. Portál Vestbee vybral Ogre AI jako jeden z deseti nejzajímavějších startupů pro měsíc září 2023. Následně jej jmenoval vítězem letošní soutěže Vestbee’s CEE Startup Challenge.

Ogre AI investici využije především na škálování svého produktu pro energetické společnosti a expanzi na další trhy, zejména v regionu střední a východní Evropy. Patnáctičlenný tým se také zaměří na personální růst, především svého obchodního oddělení, nově jej doplnil například bývalý CEO energetické společnosti E.ON. Za produktem stojí experti z Oxfordu, Cambridge, MIT, Princetonu a Institutu Alana Turinga, kteří se specializují na oblasti analýzy a modelování dat, matematiky, využití umělé inteligence a strojového učení.

„Ogre AI poskytuje jedinečnou platformu pro špičkovou predikci a analýzu dat energetických toků, která přináší až 30% úspory účastníkům trhu v odvětví energetiky. Skládá se ze šesti modulů – predikce výroby,  poptávky, spotřebitelů/výrobců a technických ztrát, nebo detekce anomálií a netechnických ztrát, které lze plynule integrovat samostatně či v kombinaci podle potřeb klienta,“ dodává Matei Stratan.

Články autora Michael Kubín

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Trendy

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...