Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny3. 9. 2023 05:06

ČMIS roste i díky zaměření na infrastrukturu pro AI

Technologická společnost ČMIS, která patří k největším českým hráčům na poli hostingu, zvýšila svůj obrat v rámci celého holdingu za uplynulý fiskální rok na 128 milionů korun. Oproti loňskému roku (obrat 96 milionů korun) to znamená růst o více než 30 %. Výsledkům pomohly nové služby v oblasti softwarového vývoje, bezpečnosti, hybridního cloudu a umělé inteligence. Dařilo se rovněž sesterské firmě AppOnFly, která zvýšila počet uživatelů na 40 tisíc měsíčně, přičemž největší popularitě se těší v USA díky silné komunitě kolem hry Roblox.

Michael Kubín autor

Foto: Shutterstock.com AI, NIS2 a ESG cloud: jasné trendy pro další rok Foto: Shutterstock.com

„Za loňský rok se nám dařilo získávat nové klienty jako Crocodille, Dermacol, Okin a rozšiřovat stávající spolupráce i poskytované služby. Potvrdil se dlouhodobý trend, kdy se firmy soustředí na jádro svého byznysu a infrastrukturu outsourcují u expertů. Zároveň vzrostla poptávka po službách s tím spojených, jako je optimalizace Microsoft SQL Serveru, zálohování a obnova dat, ochrana proti ransomwaru a dalším útokům nebo vývoj byznysových aplikací na míru. S rozvojem AI se pak vzhledem k enormním nárokům na výkon pojí potřeba specializovaného hardwaru a kvalitní IT infrastruktury, což jsme nově dodali v rámci dlouhodobé spolupráce pro Rohlík.cz,“ říká Václav Svátek, generální ředitel ČMIS.

V současnosti má ČMIS přes 270 klientů, mezi největší z nich patří Mall.cz, Crocodille, Rohlík.cz či Pilulka.cz. Tým tvoří více než 40 zaměstnanců, mezi něž patří přední experti na IT infrastrukturu, databáze či bezpečnost. Služby nově rozšířil například hybridní cloud, DevOps, zálohování a obnova dat (Veeam Backup), dále služby kolem databázového systému Microsoft SQL Server, licence a služby kolem Microsoft 365 a v neposlední řadě i monitoring a podpora 24/7.

AI, NIS2 a ESG cloud: jasné trendy pro další rok

Vedle již zmiňovaného rozvoje umělé inteligence očekává ČMIS vyšší poptávku po službách kolem standardu NIS2 a obecně kybernetické bezpečnosti, stále větším tématem je rovněž ESG cloud, respektive sledování udržitelnosti byznysu na úrovni IT infrastruktury.

„Vyšší standardy na bezpečnost provozu společností a udržitelnost jejich podnikání vyžadují mnohdy hluboké znalosti problematiky a potřebné certifikace. Je tak mnohdy jednodušší naplnit tyto požadavky za pomoci externích specialistů. V ČMIS jsme proto posílili náš tým v čele s CTO Jaroslavem Hrdinkou či Michalem Hendrichem, který je zároveň naším hlavním bezpečnostním expertem,“ dodává Václav Svátek.

V neposlední řadě rozšířil ČMIS také nabídku školení, která vede databázový expert David Hlaváček pro IT administrátory, od základů až po pokročilou optimalizaci Microsoft SQL Serveru. Jenom za loňský rok mu prošlo pod rukama přes 100 absolventů. Tato školení nově doplňuje kyberbezpečnost, kterou má na starosti výše zmíněný Michal Hendrich.

Články autora Michael Kubín

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Pohled z praxe
Holcim míří k uhlíkové neutralitě

Nejnovější krok směrem k udržitelnosti a ochraně životného prostředí...

„Díky těmto úpravám dojde ke snížení celkového množství...

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...