Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny30. 1. 2023 10:51

AppOnFly se mění na streamovací platformu pro náročné

Startup AppOnFly, který založil generální ředitel ČMIS Václav Svátek, rozšiřuje portfolio a nově umožní streamování graficky náročných her. Projekt se chce od konkurence odlišit nekompromisním výkonem a kromě streamerů cílí rovněž na audiovizuální tvůrce, kteří renderují videa, nebo firmy streamující v CAD (computer-aided design neboli počítačem podporované projektování 2D a 3D objektů). Takovou workstation pro vzdálenou spolupráci ČMIS poskytuje například firmě Zetor, s níž při vývoji spolupracoval. AppOnFly je konkurencí předním herním streaming platformám Amazon Luna a Geforce Now (uživatelskou základnou se řadí na třetí místo za tyto konkurenty). Nyní je přístupný v beta verzi, ostrý start očekává startup v průběhu příštího roku.

Michael Kubín autor

Foto: Shutterstock.com Stream pro náročné hráče i firmy Foto: Shutterstock.com

„AppOnFly od svého založení, kdy jsme chtěli prorazit v USA, prošel značnou evolucí. Od původního záměru nabídnout uživatelům hostované Windows prostředí v prohlížeči, kde mohou jednorázově využívat software typu Photoshop, až po bezpečný přístup do různých souborů a aplikací. AppOnFly paradoxně získal popularitu v komunitě hráčů Robloxu. V tu chvíli ho od herního streamování dělil pouhý krůček. Produkt využívá know-how ČMIS a nejmodernější technologie pro maximální výkon a zážitek ze streamování těch graficky nejnáročnějších her,“ vysvětluje Václav Svátek, zakladatel AppOnFly.

AppOnFly je možné spustit bez nutnosti instalace přes prohlížeč. Původně poskytoval hostovaný Windows desktop z cloudu a využíval nástroje typu ERP, CRM nebo účetní systémy. Využívali jej hojně především uživatelé systému iOS, kteří chtěli spustit aplikace z ekosystému Windows (například sadu nástrojů Microsoft Office před jejím přesunem do cloudu). Původní vize měsíčního předplatného však narazila u výrobců softwaru, kteří tehdy odmítli model měsíční, nebo dokonce hodinové platby za licence. Nová podoba aplikace je tak spíše evoluční a po spuštění ostré verze bude i nadále fungovat jako SaaS.

ČMIS

Technologická společnost, která patří k největším českým hráčům na poli hostingu, cloudových a serverových řešení, dokáže svým zákazníkům zajistit, že jejich e-shopy nespadnou a fungují hladce i během špičky, takže nepřijdou o své tržby kvůli výpadkům. Mezi hlavní služby patří hosting aplikačního prostředí pro účetní a obchodní systémy, dále hosting databází, úložišť a privátní cloud pro velké e-commerce hráče, jako jsou Rohlík.cz či Shoptet. V neposlední řadě poskytuje jako Microsoft Direct Partner klientům nejlevnější licence pro aplikace Microsoftu.

První kontakt s veřejností? Pokusy o hacknutí i milionová robloxová komunita

Jednou z velkých výzev pro streamovací platformy je i bezpečnost, která u AppOnFly prošla během vývoje produktu a jeho otevření veřejnosti nejednou náročnou zkouškou. Hostovaný desktop, se kterým se pojila i vysoká míra anonymity, totiž lákala světovou hackerskou komunitu.

„Začátky AppOnFly pro nás byly obrovskou školou i z hlediska bezpečnosti, kdy jsme využili a následně prohloubili naše know-how z ČMIS. Na YouTube se objevovala videa, jak nás hacknout nebo jak naši platformu k hackování využít. Další vlnu útoků přinesl nástup kryptoměn, kdy lidé hledali různé cesty k těžbě bitcoinu. Kreativita některých uživatelů byla až neskutečná, my však díky tomu získali spoustu cenných zkušeností a zvýšili kvalitu infrastruktury a zabezpečení na velmi vysokou úroveň,“ dodává Václav Svátek.

AppOnFly byl od počátku cílený na globální trh a od svého založení má stále aktivní pobočku v USA. „Právě na zdejším trhu prorazil nečekaným způsobem – u dětské komunity hrající Roblox především díky rozšíření Chromebooků na školách, kde není možné hru běžně spustit. Právě AppOnFly se stal pro miliony mladých hráčů ideálním nástrojem, jak se dostat ke své oblíbené kratochvíli,“ uzavírá Václav Svátek s tím, že ačkoli byl byznysový potenciál u této skupiny minimální, byl AppOnFly inspirací pro zaměření na grafickou akceleraci a přechod na streamovací platformu.

Články autora Michael Kubín

Nejnovější články

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Aktuality
Kreativní Evropa přinesla českým projektům přes 5 milionů eur

Více než 3 miliony eur putovalo do audiovizuálního...

V roce 2023 získali žadatelé z oblasti audiovizuálního...

Vlajkovou lodí programu jsou Projekty evropské spolupráce. Dalšími...

Projekty podporují spolupráci napříč obory posilují evropský rozměr...

Mezioborová část programu Kreativní Evropa podporuje inovativní projekty...

V roce 2024 slaví Česká republika 20 let...

„Zlín Film Festival je příjemcem podpory programu Kreativní...