Neděle 12. května 2024
ikona hodiny9. 1. 2024 08:26

Průmysl vstupuje do nového roku v útlumu

Rozhodující bude domácí poptávka

Pád českého průmyslu pokračoval i v závěru loňského roku. Průmyslová produkce se v listopadu meziročně snížila o 2,7 %. Měsíc před tím – v říjnu – sice průmyslová výroba po tříměsíčním propadu meziročně rostla o 1,9 %, ale jen díky výrobě automobilů, zatímco většina ostatních odvětví klesala. S problémy se dlouhodobě potýká řada klíčových odvětví, například strojírenství.

Petr Kymlička autor

partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

Foto: Shutterstock.com Pád českého průmyslu pokračoval i v závěru loňského roku, s problémy se dlouhodobě potýká řada klíčových odvětví, například strojírenství. Foto: Shutterstock.com

Nešlo tedy o změnu dlouhodobého trendu útlumu českého průmyslu, což potvrdil i listopadový pokles. Za problémy české ekonomiky stojí dlouhodobě utlumená domácí poptávka, kterou zatím nenastartovala ani polevující inflace. Oslabená domácí poptávka se ostatně promítla i do zhoršení údajů o vývoji HDP ve třetím čtvrtletí. Ještě v prosincovém odhadu ČSÚ počítal s meziročním poklesem o 0,7 %, ale ve zpřesněných údajích z počátku ledna již statistikové mluví o meziročním propadu české ekonomiky v loňském třetím čtvrtletí o 0,8 %.

Jediným údajem, který se vymyká z dlouhé řady klesajících indikátorů českého průmyslu, byla v listopadu hodnota nových zakázek, která se před tím propadala půl roku v řadě. V listopadu 2023 však hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 0,2 %, a to díky růstu zahraničních zakázek o 0,8 %, Domácí nové zakázky však dále klesly o 0,9 %. Za růstem zakázek stojí uzavření dlouhodobých objednávek například na kolejová vozidla, k němuž došlo ještě před závěrem loňského roku. O tom, že nejde o zásadní obrat v trendu nových zakázek, svědčí i stále chmurnější nálada manažerů průmyslových firem. Index nákupních manažerů (PMI) v prosinci totiž zrychlil pokles a dostal se na hodnotu 41,8 bodu, zatímco o měsíc dříve to bylo 43,2 bodu. Pokles svých očekávání dávají manažeři do souvislosti právě s propadem objednávek. Hranici 50 bodů indikuje přitom recesi sektoru. V tomto pásmu poklesu je PMI již 19 měsíců v řadě. Český průmysl tak vstoupil do nového roku v útlumu.

Většina českých průmyslových odvětví postižena také ochabující poptávkou ze zahraničí. Například klíčový exportní německý trh se potýká s dlouhodobou recesí. Německé podniky podobně jako naše přiškrcuje kombinace vysokých cen energií, slabé zahraniční poptávky a problémů s financováním. Německá průmyslová výroba v říjnu zaznamenala již pátý měsíční pokles v řadě. Pro růst českého průmyslu, a tedy i celé ekonomiky, bude tedy rozhodující, jak se nám podaří oživit a podpořit domácí poptávku. Klíčem by mohla být nastartování spotřeby domácností, které mají enormní úspory; míra jejich úspor se ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletně zvýšila na 18,7 %, přičemž v době před pandemií a válečným konfliktem na Ukrajině se pohybovala kolem deseti procent.

Nejnovější články

Analýzy
Známe nejoblíbenější zaměstnanecké benefity!

Vyplývá to z aktuálních dat portálu Platy.cz, který se...

Výše zmíněné benefity můžeme zařadit mezi ty klasické....

Popularitu tohoto benefitu potvrzuje i Milan Beutl, ředitel...

Firmy také stále více dbají na zdravé stravování....

U některých firem poskytování benefitů ovlivnily nově nastavené...

Pohled z praxe
Centrum lidských zdrojů pomáhá v Plzeňském kraji s integrací cizinců

„Podnikání v Plzeňském kraji čelí řadě výzev, které...

Tento nedostatek pracovníků firmy částečně řeší zapojením cizinců,...

Plzeňský kraj se nepotýká jen s problémy, ale...

V centru vznikají rovněž nové generace pohonů pro vozy...

Cestovní ruch
Emirates chtějí zdvojnásobit dubajskou ekonomiku

Dohoda byla podepsána na veletrhu Arabian Travel Market...

Partnerství zahrnuje širokou škálu iniciativ, na kterých mohou...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?

Při pohledu do zpětného zrcátka platí, že od...

Není proto překvapením, že příznivější inflační výhled v...

Expertní pohled
Stále lepší překladače znásobily úspěšnost kybernetických útoků

„Revoluce v zásadě nastala před třemi lety, kdy se...

„Kvalita automatických překladačů má dopad nejen na úspěšnost...

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...