Čtvrtek 9. května 2024
ikona hodiny10. 11. 2021 19:57

Francouzsko-česká obchodní komora přivedla na Strojírák 15 firem

Francouzsko-česká obchodní komora (FČOK) představuje svou expozici na Strojírenském veletrhu BVV. Rozhodla se pokračovat v tradiční účasti na veletrhu i přes nepříznivou situaci na trhu v důsledku pandemie. Oficiální zahájení se konalo včera formou koktejlu za účasti francouzského velvyslance a ministra průmyslu a obchodu. 

Milan Matyáš Deutsch autor

Foto: ˇČFOK French Pavilion, MSV 2019 Foto: ˇČFOK

Francouzský pavilon na veletrhu představuje špičkovou francouzskou kvalitu a francouzské know-how. Každoročně zde své nejnovější inovace představuje patnáct firem, které jsou ztělesněním francouzské kvality v oblasti průmyslu 4.0 a inovací.

FČOK nedávno provedla průzkum mezi českými a francouzskými členskými firmami, kterých se zeptala na dopady pandemie na jejich podnikání. Výsledky ukázaly, že většina respondentů se dívá do budoucna s optimismem a dokonce příští rok plánují investovat a nabírat zaměstnance. Potvrzuje to také fakt, že 15 firem se přidá k FČOK a bude se prezentovat na stánku v rámci Strojírenského veletrhu na BVV.

„Náš průzkum potvrdil, že pandemie měla negativní dopad na velkou část firem v České republice. Firmy však přesto zůstávají optimistické – většina z nich zachovala nebo navýšila investice a téměř polovina dokonce plánuje nábor nových zaměstnanců. Překážkou podnikání je však vedle možného návratu epidemiologických restrikcí také nedostatek kvalifikované pracovní síly, se kterým se firmy potýkají dlouhodobě,“ uvedl Roland Bourgeois, předseda FČOK.

Třetina firem zaznamenala nárůst nebo zachování stejného obratu. 65 % firem však obrat poklesl, přičemž téměř čtvrtině o více než 20 %. Propouštět zaměstnance muselo 40 % firem, zatímco 43 % udrželo jejich počet. Pandemie také  ve většině firem urychlila změny. 61 % z nich zavedlo digitalizaci procesů, 60 % firem  práci z domova a 62 % řízení na dálku. Co se týká digitalizace procesů, nejvíce se dotklo těchto oblastí: týmové schůzky, setkání s partnery a klienty. Přesto většina firem stále preferuje tradiční formáty firemních a networkingových akcí, výstav a veletrhů.

62 % firem uvedlo, že pandemie na investice neměla vliv. Pouze 18 % investice zastavilo nebo snížilo, ale stejný počet dokonce investiční výdaje navýšil. Ke snižování výdajů došlo především v oblasti marketingu, nemovitostí a lidských zdrojů. Většina firem se rozhodla investovat do technologií, např. do digitalizace nástrojů, automatizace procesů, analýzy a správy dat nebo do kybernetické bezpečnosti. Třetina firem také zmínila, že plánuje investice do lidských zdrojů, kde dominuje vzdělávání, nábor nových zaměstnanců, interní komunikace a teambuilding. Téměř polovina firem dokonce plánuje nábor nových zaměstnanců a pouze 9 % bude propouštět.

Články autora Milan Matyáš Deutsch

Nejnovější články

Expertní pohled
Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?

Při pohledu do zpětného zrcátka platí, že od...

Není proto překvapením, že příznivější inflační výhled v...

Pohled z praxe
Polyglot Gathering 2024: Poprvé v Praze!

Polyglot Gathering (www.polyglotgathering.com) je neformální každoroční akce, která se...

Průměrně ovládá účastník tohoto setkání šest jazyků. Znalost...

Za zmínku určitě stojí i takzvaná jazyková výzva,...

Aktuality
S kontrolami firmám pomůže aktualizovaná příručka HK ČR

Kontrol ze strany státu vůči podnikatelům přibývá. Podle...

„Základní věc je, že v případě kontroly by...

„Vyrábíme na světové úrovni, ale ani nás neminuly...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
S kontrolami firmám pomůže aktualizovaná příručka HK ČR

Kontrol ze strany státu vůči podnikatelům přibývá. Podle...

„Základní věc je, že v případě kontroly by...

„Vyrábíme na světové úrovni, ale ani nás neminuly...

Aktuality
Spolupráce na obou stranách hranice ještě zintenzivní

Dohodu podepsali představitelé Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje...

„Cílem spolupráce je čelit společným výzvám a prostřednictvím...

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...