Čtvrtek 9. května 2024
ikona hodiny30. 3. 2022 13:33

Firmy plánují zvyšování cen a úsporu nákladů.

Francouzsko-česká obchodní komora (FČOK) dnes zveřejnila výsledky průzkumu mezi firmami, který se zaměřil na dopady současné geopolitické situace.

Milan Matyáš Deutsch autor

Foto: Shutterstock.com Růst cen a úspora nákladů, to jsou plány většiny firem Foto: Shutterstock.com

Firmy vnímají řadu rizik spojených s aktuálními událostmi na Ukrajině. V nejbližších 6 měsících očekávají vysokou inflaci, pokles poptávky, volatilitu směnných kurzů a růst úrokových sazeb. K dalším potenciálním negativním dopadům pak podle nich patří například nedostatek energií, kybernetické útoky, narušení výroby a obchodních kanálů v důsledku problémů v dodávkách surovin a komponent. V dlouhodobém horizontu mají firmy největší obavy z potíží se zásobováním, ztráty zákazníků a zaměstnanců.

Francouzsko-česká obchodní komora a LeBooster

Francouzsko-česká obchodní komora je členem mezinárodní sítě 124 francouzských obchodních komor ve světě CCI France International. Již 25 let je nezávislou organizací, která se stoprocentně samofinancuje a reprezentuje podnikatelskou komunitu více než 281 členských firem v České republice. Členské firmy zaměstnávají přes 78 000 lidí a dosahují v České republice obratu přes 163 miliard korun. Komora se zaměřuje na několik klíčových oblastí, kterými jsou podpora podnikání členů a vytváření nových obchodních příležitostí, informování a zviditelnění členů v rámci komunity i navenek, setkávání zástupců firem skrze profesní kluby a další příležitosti pro networking.

Jednou z klíčových rolí komory je podpora vstupu francouzských firem na český trh, ať již formou investic, akvizic nebo francouzského exportu zboží a služeb. Tyto aktivity probíhají pod značkou LeBooster a zahrnují studie a analýzy trhu, benchmarking, nábor nových zaměstnanců, zakládání poboček a účetní a daňovou správu.  Ročně takto komora pomůže v průměru 60 firmám.

„Jak ukázal náš průzkum, firmy se obávají negativních dopadů aktuální geopolitické situace na  jejich podnikání a s tím spojené vlny nejistoty. Po nedávné pandemii jde o další zátěž, která se promítne v jejich plánech do budoucna. Firmy proto očekávají podporu státu, především v oblasti regulací cen energií a paliv,“ okomentoval situaci Michal Macko, ředitel FČOK.

V reakci na současnou složitou situaci firmy připravují okamžitá konkrétní opatření: Nemohou se vyhnout zvyšování cen zboží a služeb, snižování nákladů a posilování kybernetické ochrany. Firmy také zvažují zmrazení investic.

„Z odpovědí respondentů je také patrná vlna solidarity s Ukrajinou. 75 % z nich již zahájilo nebo plánuje některou z forem pomoci. Nejčastěji jde o finanční či materiální podporu, případně poskytnutí prostor. 86 % firem je připraveno přijímat ukrajinské zaměstnance, přičemž nejčastějšími oblastmi, kde se mohou uplatnit, jsou IT, logistika, výroba a call centra,“ dodává Michal Macko.

Téměř polovina firem věří, že by stát měl zavést podpůrné nástroje pro české firmy, ať již v oblasti podpory zaměstnanosti nebo kompenzací či regulací cen energií a paliv.

Průzkum proběhl v březnu 2022 mezi členskými firmami Francouzsko-české obchodní komory.

Články autora Milan Matyáš Deutsch

Nejnovější články

Expertní pohled
Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?

Při pohledu do zpětného zrcátka platí, že od...

Není proto překvapením, že příznivější inflační výhled v...

Pohled z praxe
Polyglot Gathering 2024: Poprvé v Praze!

Polyglot Gathering (www.polyglotgathering.com) je neformální každoroční akce, která se...

Průměrně ovládá účastník tohoto setkání šest jazyků. Znalost...

Za zmínku určitě stojí i takzvaná jazyková výzva,...

Aktuality
S kontrolami firmám pomůže aktualizovaná příručka HK ČR

Kontrol ze strany státu vůči podnikatelům přibývá. Podle...

„Základní věc je, že v případě kontroly by...

„Vyrábíme na světové úrovni, ale ani nás neminuly...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Polyglot Gathering 2024: Poprvé v Praze!

Polyglot Gathering (www.polyglotgathering.com) je neformální každoroční akce, která se...

Průměrně ovládá účastník tohoto setkání šest jazyků. Znalost...

Za zmínku určitě stojí i takzvaná jazyková výzva,...

Pohled z praxe
Když má svět dveře dokořán

Poslechněte si první epizodu. Poslechněte si druhou epizodu....

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...