Sobota 20. dubna 2024
ikona hodiny4. 3. 2020 08:33

Klimatizace s umělou inteligencí

Samsung uvádí v roce 2020 na trh novou řadu rezidenčních klimatizačních jednotek. Nová řada opět využívá osvědčenou technologii Wind-FreeTM. Unikátní bezprůvanová funkce Wind-Free™ je doplněna novými inteligentními technologiemi pro větší domácí komfort a vylepšenou energetickou účinnost.

Petr Simon autor

Foto: archiv COT group Foto: archiv COT group

V režimu Wind-FreeTM je chladný vzduch jemně a rovnoměrně distribuován do prostoru prostřednictvím tisíců mikrootvorů, což vytváří stav tzv „klidného vzduchu“. Klidný vzduch definuje ASHRAE jako rychlost proudění vzduchu o rychlosti nižší než 0,15 m/s. Pro osoby přítomné v místnosti je tato rychlost vzduchu pociťována jako bezvětří. To umožní uživatelům takto klimatizovaného prostoru pracovat nebo odpočívat pohodlně bez nepříjemného chladného průvanu, navíc se sníženou hlučností provozu klimatizační jednotky a se sníženými provozními náklady.

Pro váš komfort

V režimu rychlého chlazení, kdy je potřeba ve vyhřáté místnosti snížit teplotu vzduchu, je využíváno klasické chlazení, kdy je chladný proud distribuován otevřením lamely. Následně je využita funkce odvlhčování pro nastavení optimální vlhkosti vzduchu. A konečně, když je dosaženo požadované teploty, je aktivován režim Wind-Free™ pro udržování nastavených teplotních hodnot a zajištění ideální míry komfortu.

Na rozdíl od předchozí řady mají nové nástěnné jednotky inovovaný design. Jednotky byly konstruovány tak, aby splnily designový požadavek na propojení a harmonizaci prostoru, vzduchu a přítomných osob. Nový design má však kromě estetických výhod i technické. Díky novému tvaru jednotky dosáhneme zvětšení plochy předního panelu a tím ještě výraznějšího využití Wind-Free™ technologie. Počet mikrootvorů, který byl u předchozí řady v průměru 21 000, se nám zvětšil na 23 000.

Nová řada nástěnných klimatizací Samsung také optimalizuje proces chlazení pomocí funkce AI (umělá inteligence) Auto Comfort, která spotřebitelům umožňuje využívat své klimatizační zařízení efektivněji. Funkce AI Auto Comfort analyzuje podmínky v místnosti, uživatelem preferované teploty a režimy chlazení, a dokonce venkovní podmínky pro automatickou volbu toho nejvhodnějšího nastavení.

Lepší a chytré

Aktualizace se dočkalo i takzvané chytré ovládání. Jednotky lze ovládat a monitorovat vzdáleně pomocí aplikace Samsung SmartThings. Tato aplikace umožnuje jednotky zapnout nebo vypnout, vybrat preferované režimy chlazení, naplánovat provoz, a dokonce sledovat spotřebu elektrické energie – to vše pouhým dotekem na mobilním telefonu nebo tabletu. Výraznou inovací je ovládání hlasem. S využitím hlasového ovládání Samsung Bixby, Google Asistent nebo Apple Siri můžete jednotce prostřednictvím chytrého telefonu jednoduše říct, že má např. zvýšit či snížit teplotu v místnosti, nebo přepnout do režimu vytápění.

Další funkcí, která je dostupná u některých typů nových jednotek, je snímač detekce pohybu MDS (Motion Detector Sensor). Pokud MDS zjistí, že v místnosti po 20 minut nedošlo k žádnému pohybu, automaticky se přepne do režimu Wind-Free™ pro úsporu energie. Po 40 minutách pak automaticky zvýší teplotu o 2 °C v režimu Wind-Free™. A po dalších 40 minutách se přepne do pohotovostního režimu (Soft off). Jakmile ale snímač detekuje jakýkoliv pohyb, vrátí se do běžného provozu. Pomocí snímače detekce pohybu je také možné nastavovat zařízení tak, aby nefoukalo vzduch přímo na uživatele místnosti, ale využít k chlazení nepřímý proud vzduchu.

Čistota především

Dalším velmi důležitým parametrem je čistota vzduchu. I v nových klimatizačních jednotkách Samsung jsou různé typy filtrů, které napomáhají udržet zdravé vnitřní prostředí. U vyšší řady najdeme tzv. Tri-care filtr. Je tvořen ze tří vrstev filtrů, z nichž první je hustá vrstva zachycující prachové částice a zvířecí chlupy. Další vrstva filtru je potažena zeolitovým povrchem, který zachytává jemný prach a pomáhá snižovat přítomnost potenciálně nebezpečných virů, bakterií a alergenů. Filtry jsou v jednotkách velice snadno dostupné, a je tedy jednoduché je vyndat a vyčistit.

Všechny nové klimatizační jednotky Samsung pracují s chladivem R32 a mají vlastní Samsung kompresory s technologií Digital Inverter Boost. Na rozdíl od běžných kompresorů s pevnou rychlostí udržují požadovanou teplotu bez častého vypínání a zapínání, takže dochází k menšímu opotřebení kompresoru. Jsou vybaveny silnými neodymovými magnety a obsahují tlumič, takže pracují účinně, ale s nižší generací hluku a vibrací.

Nové nástěnné klimatizační jednotky Samsung jsou k dispozici od prvního čtvrtletí 2020 jako Single Split (RAC) a jako Multi Split (FJM).

Články autora Petr Simon

Nejnovější články

Be the Best
Platí Baťovo ikonické motto i v době umělé inteligence?

Jeden závěr na úvod je ale zcela zřejmý:...

Bylo to v roce 1925 – po 31 letech...

Tomáš Baťa je nám i v současnosti inspirací mimo...

V období, kdy se firmě Baťa podaří konečně zvládnout...

Následně se Baťa také vyjadřuje k odpovědnosti firem za...

Abychom se mohli dostat k podstatě naší úvahy, jak...

A významným článkem mozaiky Baťových úvah je také...

A zde získáváme odpověď Tomáše Bati na situaci,...

A zase se ocitáme na začátku dvou rovin,...

Nejde zde oddělit jedno od druhého. Firmy nemohou...

Tomáš Baťa věděl, že jde o změnu životního...

Vracíme se touto úvahou zase na začátek. Málo...

Jak k otázce umělé inteligence a nahrazování lidské práce...

Jak vnímá roli lidí v době umělé inteligence...

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....

Analýzy
Češi nechtějí odejít za prací do zahraničí

Důležitou roli při rozhodování ale hraje rodina –...

Lidé jsou nejvíce otevřeni přestěhovat se za prací...

V Česku a Severním Makedonii je téměř polovina...

Důležitým faktorem při zvažování konkrétní nabídky není jen...

„První tři země v Evropě, do kterých to...

Ve střední Evropě, na Balkáně a v regionech...

Naopak největší překážkou práce v zahraničí je dlouhodobé...

Poskytovatel náborových služeb Alma Career uskutečnil průzkum ve...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...

Expertní pohled
Češi zůstávají v Česku, ve světě touží po tichu

Češi nyní tvoří 56 procent všech turistů v...

Z cestovatelů jsou čím dál tím častěji gurmáni....

Tak zvané silent travel se stává jasným trendem...

Jednotlivý provozovatelé jdou s dobou ale i v...

Expertní pohled
Fulfillment: Revoluce v logistice

Fulfillment není jen proces doručování zboží, je to...

Majitelé e‑shopu se nemusejí starat o kapacitu skladových...

Nicméně vize značky LOG4U sahá daleko za pouhé...

Společnost Geek+ přinese špičkové mobilní roboty pro přepravu...