Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny6. 4. 2022 07:58

Švýcarskou cestou k českému úspěchu

Společnost PBT Rožnov p. R. byla založena v roce 1992 jako dceřiná společnost obchodní firmy PB Technik AG Zollikon ve Švýcarsku. Postupným vývojem ale v průběhu let dospěla k samostatné obchodní i technické činnosti. Logickým krokem pak byl v roce 2006 odkup zahraničního podílu a společnost, která patří v Česku a na Slovensku v současnosti k největším dodavatelům zařízení a materiálů pro SMT a THT technologie, se stala ryze českou.

Petr Simon autor

Foto: PBT Předváděcí centrum v Rožnově pod Radhoštěm Foto: PBT

Úplné začátky spadají již do roku 1992, kdy porevoluční podmínky dovolily založit tuzemskou společnost. Firma začínala ve skromných podmínkách – ve sklepě jednoho z majitelů, v němž tři zaměstnanci měli na starosti jak obchodní, tak servisní zastoupení pěti zahraničních dodavatelů. Dnes společnost sídlí ve vlastních velkorysých prostorách, dodavatelů je přes 40, zákazníků každoročně na 700, a to všechno zvládá tým necelých 40 zaměstnanců.

Partnerství, Budoucnost, Tradice

Kvalitní dlouhodobé a férové vztahy se zákazníky, zaměstnanci i dodavateli. Flexibilita, prozákaznická řešení a nejnovější technologie. Jistota, zkušenosti a dlouhá historie. To jsou základní ingredience úspěchu PBT. Osvědčenou recepturu vzalo za svou také nové vedení, které se firmy ujalo po pečlivě plánované a avizované generační výměně v roce 2020. Vyváženou směs pouze okořenili současnými trendy a firma se nadechla k dalšímu růstu.

Široký sortiment a nadstandardní služby

Produkty PBT, to je ucelená řada přístrojů pro laboratorní a prototypovou montáž elektronických sestav, komplexní linky pro velkosériovou plně automatizovanou výrobu v SMT technologii a také materiály pro pájení a čištění. Stále větší význam však získávají služby – společnost nabízí nejen servis dodávaných zařízení, ale také technologickou podporu procesů, optimalizaci technologických postupů i školení obsluh a technických pracovníků. Komfort zákazníkům dopřeje moderní showroom, kde si lze na více než 100 m2 prohlédnout vybraná zařízení a materiály, a v předváděcí místnosti dokonce i vyzkoušet stroje na dovezených vzorcích.

Nespokojenost kvalitu nepřinese

Technologie byly vždy silnou stránkou českých firem a PBT Rožnov to potvrzuje. „Máme vynikající odborníky a špičkové dodavatele. Nabídli jsme jen poctivou práci a nadstandardní služby. A  funguje to, vždyť o některé zákazníky i partnery pečujeme již více než dvacet let. Možnost sledovat, jak se i díky našim technologiím vyvíjejí a rostou, to je ta nejlepší odměna,“ říká Pavel Kubík, první z tria sourozenců současného vedení, a jeho sestra Kateřina Pilátová prozrazuje ještě jeden velmi podstatný detail: „Snažíme se podnikat srdcem. Jen šťastní a spokojení zaměstnanci budou tvořit šťastné a spokojené zákazníky. Rodinná firma pro nás není definovaná společným příjmením, ale otevřenou a upřímnou atmosférou, kde máme radost a smysl ze společné práce.“

Změna jako konstanta

Kdo by si v roce 1992 pomyslel, že na základech švýcarské firmy PB Technik vyroste česká firma, která o třicet let později bude akcelerovat rozvoj českých firem zaměřených nejen na elektrotechniku. PBT Rožnov má totiž jednu skvělou vlastnost – roste s dobou a jejími úkoly. „Jsme si vědomi, že jediná konstanta je změna. Takže se snažíme především velmi dobře vnímat trh a reagovat na něj. Naší snahou je dodávat to, co zákazník skutečně chce a potřebuje. Ať už je ten zákazník malý startup, střední firma nebo nadnárodní korporace,“ uzavírá Radomír Kubík.

Články autora Petr Simon

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...