Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny26. 4. 2022 15:45

Jižní Čechy hledají společnost přátelskou k 55+

Jihočeské společnosti mají už potřetí příležitost zapojit se do soutěže o získání ocenění Společnost přátelská zaměstnávání 55+, jejímž cílem je zviditelnit a ocenit firmy, které dávají příležitost a zohledňují práci i se staršími osobami. Od 20. dubna 2022 se tak mohou zaměstnavatelé z Jihočeského kraje registrovat přes jednoduchý formulář. Vítězové se mohou těšit na zajímavé a hodnotné ceny od jednotlivých partnerů soutěže.

Dominika Krejčířová autor

Foto: Shutterstock.com Ekonomika potřebuje i zaměstnance 55+ Foto: Shutterstock.com

„Lidé nad 50 let jsou nedílnou součástí pracovního trhu a v budoucnu budou patřit mezi klíčové hráče. Proto jsme se před třemi lety rozhodli podpořit zaměstnávání osob vyššího věku formou soutěže, kde oceňujeme ty zaměstnavatele, jež nabízí pracovní příležitosti i starším pracovníkům. Snažíme se tak podpořit překonávání předsudků při zaměstnávání osob vyššího věku,“ uvádí Dana Feferlová z Jihočeské společnosti pro rozvoj lidských zdrojů, která je spoluorganizátorem soutěže. Ta je určena zaměstnavatelům z řad firem, neziskových organizací, veřejné správy, ale i dalším organizacím.

Stárnutí obyvatelstva je celoevropským problémem. Podle odhadů Evropské komise bude v EU kolem roku 2050 každá třetí osoba starší 65 let, zatímco v současnosti je to každá šestá. Predikce pro Českou republiku nevyznívají o mnoho lépe. Bude tedy zapotřebí přizpůsobit se tomuto trendu, a to jak z pohledu trhu práce, tak i samotných zaměstnavatelů, kterým přirozeně budou zaměstnanci stárnout. Tématem stárnutí se tedy začal ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí zabývat i Jihočeský pakt zaměstnanosti a jeho členové, kteří tak již v roce 2019 zareagovali medializováním tématu prostřednictvím ocenění Společnost přátelská zaměstnávání 55+.

Soutěž probíhá ve třech kategoriích rozdělených podle velikosti společnosti. Ocenění přináší zapojeným společnostem nejen konkurenční výhodu ve formě propagace, ale také pomáhá ke zvýšení image společnosti v regionu. Pozitivním efektem je také často zlepšení pracovních vztahů, zejména na mezigenerační úrovni. Všichni přihlášení pak na slavnostním vyhlášení získají ocenění a vítězové každé kategorie se mohou těšit na hodnotné ceny, a to ve formě dárků i voucherů na zajímavé vzdělávání, či mediální prostor v Denících a zpravodaji Jihočeský podnikatel.

Každý zaměstnavatel má možnost se přihlásit, a to zasláním vyplněné přihlášky a dotazníku do 30. června 2022 přes jednoduchý online formulář. Přihlášku spolu s podmínkami a dalšími informacemi naleznou zájemci na webových stránkách Jihočeského paktu zaměstnanosti www.jcpakt.cz, kde jsou také uvedeny kontakty na organizátory soutěže.

Soutěž od roku 2019 probíhá v rámci politiky Implementace stárnutí na krajské úrovni ve spolupráci s Jihočeským paktem zaměstnanosti a dalšími partnery. Cílem této aktivity je představit zaměstnavatele, kteří zaměstnávají starší osoby, pracují s nimi a mohou se tak stát dobrým příkladem pro ostatní společnosti, které mají stále velké předsudky při zaměstnávání těchto lidí.

Články autora Dominika Krejčířová

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...