Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny25. 5. 2022 11:45

Jihočeské firmy podpořily spuštění centra  Nadija

V první polovině dubna se v prostorech Kulturního domu Slávie otevřely dveře nově zřízeného komunitního centra Nadija pro uprchlíky z Ukrajiny, kteří zakotvili v Českých Budějovicích. Za zřízení centra, kde se mohou ukrajinští občané setkávat, sdílet své zkušenosti, získávat informace z oblasti trhu práce a vzdělávání, či navštěvovat velmi poptávané jazykové kurzy češtiny, se zasadilo město České Budějovice spolu s místními podnikateli a podporou Jihočeské hospodářské komory.

Dominika Krejčířová autor

Foto: Shutterstock.com České Budějovice mají nové komunitní centrum pro ukrajinské válečné uprchlíky Foto: Shutterstock.com

„Za otevření centra jsme velmi rádi. V první řadě jde o pomoc lidem v tíživé situaci, kteří ze dne na den přišli o své domovy i komunitu přátel ze svého okolí. Právě v tomto směru by centrum ukrajinským uprchlíkům mohlo sloužit jako místo, kde se budou vzájemně potkávat se svými krajany a najdou podporu v oblasti sociálních vazeb,“ říká Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (Jhk), a dodává, že komunitní centrum mimo jiné nabídne i služby, které ukrajinským uprchlíkům umožní snazší vstup na pracovní trh, nabídne poradenství v otázkách pracovněprávních vztahů, nebo i překladatelské služby. „Ráda bych vyzdvihla solidaritu mnoha jihočeských zaměstnavatelů, kteří od prvního dne konfliktu s integrací Ukrajinců pomáhají, a přispěli právě i ke vzniku tohoto Komunitního centra,“ doplňuje Lenka Hájková z oblastní kanceláře Jhk v Českých Budějovicích.

„Ihned od vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině jsme začali s pomocí rodinným příslušníkům našich zaměstnanců – pomoc s relokací, s ubytováním a naplněním základních potřeb. Uspořádali jsme mezi zaměstnanci charitativní sbírku, věcné dary a finanční pomoc přišla z celého světa. Tímto bychom také všem zaměstnancům a mateřské společnosti chtěli poděkovat. Díky pomoci z Německa a Japonska jsme také mohli poskytnout finanční dar komunitnímu centru. Věděli jsme, že komunitní centrum bude sloužit pro dobrou věc a Jihočeskému kraji,“ říká Daniela Maiová ze společnosti Mektec Manufacturing Corporation Europe CZ, která má se zaměstnáváním ukrajinských občanů, ale i cizinců z jiných zemí dlouhodobé zkušenosti a již dříve se začleňování zahraničních pracovníků do kolektivu intenzivně věnovala. I proto firma Mektec byla u zrodu komunitního centra v Českých Budějovicích a velkou měrou přispěla k jeho vybavení skrz poskytnutý dar. Díky němu se mohlo do centra zakoupit nejen počítačové vybavení, ale i potřebný nábytek a další drobnosti, které z centra vytvoří útulný prostor. Na místě mají návštěvníci k dispozici i internetové připojení, tiskárnu s kopírkou a počítačem. Samozřejmostí je dětský koutek a malá kuchyňka s kávovarem.

„Důležitost komunitního centra potvrzují také statistiky Úřadu práce ČR, který k 30. 4. 2022 evidoval v Jihočeském kraji celkem 1 414 zájemců o zaměstnání z řad příchozích uprchlíků. Z nich více než 88 % tvoří ženy (převážně s dětmi), přičemž 439 Ukrajinců již našlo pracovní uplatnění ve firmách v rámci celého regionu jižních Čech,“ uvádí Jiří Beran z Krajské pobočky Úřadu práce v Českých Budějovicích.

Otevření komunitního centra vítají i další českobudějovické firmy, které zaměstnaly stovky Ukrajinců. „Centrum slouží nejen k setkávání, sdílení informací či výuce češtiny, ale třeba i jako prostor k zábavě a sociální podpoře pro děti ukrajinských pracovníků. Právě i jejich podpora a začlenění do nového prostředí může následně pomoci k plynulejšímu zapojení jejich rodičů do pracovního procesu v místních firmách,“ říká náměstek primátora Tomáš Chovanec, zástupce města České Budějovice.

Komunitní centrum Nadija v Kulturním domě Slávie je otevřeno každý všední den od 9 do 19 hodin a návštěvníky v centru přivítají jeho pracovníci, kdy většina z nich pochází právě z Ukrajiny. Aktuálně centrum navštíví týdně přes 60 osob, nabídku jazykových kurzů v současné době využívá na 65 osob.

Články autora Dominika Krejčířová

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...